Εκλογές 2023: Μέτωπο διαρκείας Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη

Εκλογές 2023: Μέτωπο διαρκείας Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη

Στρατηγική επιλογή των δύο κομμάτων είναι να διατηρηθούν ψηλά οι τόνοι της αντιπαράθεσης – Το σκεπτικό Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αντιπαράθεση διαρκείας, ενόψει της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, έχουν εισέλθει Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να εκτονωθεί σύντομα το μέτωπο αυτό. Η σύγκρουση που τις τελευταίες ημέρες επικεντρώθηκε στα ζητήματα της οικονομίας και της φορολογικής πολιτικής συνεχίζεται και τροφοδοτείται με νέες παραμέτρους. Είναι σαφές ότι τόσο από την πλευρά της Ν.Δ. όσο και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να γίνουν κινήσεις για εκτόνωση, αντιθέτως είναι στρατηγική επιλογή τους να διατηρηθούν ψηλά οι τόνοι της αντιπαράθεσης.

Η Ν.Δ. βάζει στο στόχαστρο την οικονομική και φορολογική πολιτική της Χαριλάου Τρικούπη για να συγκρατήσει ένα τμήμα των ψηφοφόρων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και ψήφισαν την 21η Μαΐου με κριτήριο τη σταθερότητα και έχοντας τον φόβο της ακυβερνησίας. Τώρα, με δεδομένη την ισχυρή επικράτηση της Ν.Δ., υπάρχει η ανησυχία ότι αυτοί οι ψηφοφόροι θα σκεφτούν να επιστρέψουν προς το ΠΑΣΟΚ. Ετσι, από την πλευρά της Πειραιώς επιδιώκεται η επαναπροσέγγισή τους, με ανάδειξη παραμέτρων του προγράμματος της Χαριλάου Τρικούπη που θεωρείται ότι μπορεί να τους θορυβήσουν.

«Πόντοι» ανάδειξης

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, οι υψηλοί τόνοι και η ευθεία αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. εκτιμάται ότι δίνουν «πόντους» ανάδειξης του κόμματος ως βασικού πόλου αντιπολίτευσης, που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντική παράμετρος για την προσέλκυση ψηφοφόρων. Θεωρείται, δηλαδή, ότι αυτή η κόντρα εξυπηρετεί το αφήγημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτύχει στον αντιπολιτευτικό ρόλο του και είναι καιρός να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ στη θέση του ισχυρού αντίβαρου στη Ν.Δ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η αντιπαράθεση συνεχίστηκε και την Πέμπτη, με την πλευρά της Ν.Δ. να επιμένει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πρόγραμμα φοροεπιδρομής και τη Χαριλάου Τρικούπη να απαντά ότι το πρόγραμμα του κόμματος εξυπηρετεί μια λογική φορολογικής δικαιοσύνης, με ανακούφιση των πιο αδύναμων και λελογισμένη επιβάρυνση των ισχυρών. Η πλευρά του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι μέσα από οριζόντιες φορολογικές ρυθμίσεις, όπως στην περίπτωση των γονικών παροχών ή της φορολόγησης μερισμάτων, καλύπτει «δώρα» προς τους ισχυρούς, οι οποίοι, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, είναι αυτοί που τελικά ωφελούνται περισσότερο.

Ο γραμματέας της Ν.Δ. Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι έχει αποσύρει από την ιστοσελίδα του ένα γενικόλογο, πολυσέλιδο πρόγραμμα και το έχει αντικαταστήσει «με ένα τετρασέλιδο γεμάτο συνθήματα». Από τη Χαριλάου Τρικούπη απαντούν ότι το κείμενο στο οποίο αναφέρεται ο γραμματέας της Ν.Δ. αποτελείται από μια σειρά θεμάτων που το κόμμα «ανέβασε» από το φθινόπωρο του 2022 σε επίσημη διαβούλευση. Οπως προστίθεται, αφορά ζητήματα όπως η έμφυλη βία, οι πλειστηριασμοί, η κοινωνική κατοικία, η ακρίβεια, η υγεία κ.λπ.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή