Εκλογικά: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις τούς ενώνουν

Εκλογικά: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις τούς ενώνουν

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται. Το μεσημέρι της Τετάρτης, σε εκδήλωση του ΙΔΙΣ (Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων) για την εβδομηκονταετία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο βουλευτής Δημήτρης Καιρίδης έπλεξε –ενώπιον παρισταμένων αυτοπροσώπως αλλά και διαδικτυακώς– το εγκώμιο του αθόρυβου αλλά πολύ αποτελεσματικού Βαγγέλη Καλπαδάκη, διπλωματικού συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Καιρίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων κατά την κυβερνητική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ (2015-19) χρωστάει πολλά στον κ. Καλπαδάκη. Ο νεαρός διπλωμάτης ήταν και εκείνη την περίοδο διπλωματικός σύμβουλος στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και οι μυστικές αποστολές που ανέλαβε ήταν πολύ περισσότερες από εκείνες που είναι γνωστές. Ο κ. Καιρίδης ήταν ευγενικός και δικαίως.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Το έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα δηλαδή που έχουν –εκ των πραγμάτων– ως κοινό στόχο τη μείωση της επιρροής της Ν.Δ. Η κάλπη της 25ης Ιουνίου είναι ποικιλοτρόπως διαφορετική από εκείνη της 21ης Μαΐου και φαίνεται ότι τα αντιπολιτευόμενα κόμματα δεν έχουν ακόμη καταλήξει αν η σωστή τακτική είναι «φουλ επίθεση» ή κάποια πιο θετική ατζέντα. Η σύγχυση αυτή φαίνεται κυρίως μέσα από την ευκολία με την οποία η κυβέρνηση κατορθώνει να σπρώχνει τα δύο κόμματα, που ισχυρίζονται ότι διεκδικούν τα ιμάτια της Κεντροαριστεράς, σε διαρκείς και ανακυκλούμενους γύρους από γκάφες. Προφανώς τα σαρδάμ και τα λάθη των στελεχών διαδραματίζουν κάποιο ρόλο, όπως και ο «αέρας» που έχει η Ν.Δ. από τις εκλογές του Μαΐου. Υπάρχει, όμως, και μια σαφής στρατηγική αμηχανία. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρουν πώς να παρουσιαστούν πιο κεντρώοι· ενώ στο ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να γίνουν πιο κεντρώοι, για να μην αποξενώσουν το πιο αριστερό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ. Δύσκολη η ισορροπία.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, παραμένει προφυλακισμένος, μετά τη χθεσινή εκδίκαση της έφεσής του. Αν και ο συνεργάτης του Παντελής Κοκαβέσης απελευθερώθηκε με περιοριστικούς όρους, ο κ. Μπελέρης παρέμεινε προφυλακισμένος, γεγονός που, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, «δεν προκύπτει ότι συνάδει με τις πρόνοιες του κράτους δικαίου, ενώ δεν συνιστά δίκαιη μεταχείριση ενός εκλεγμένου εκπροσώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθότι, όπως προκύπτει από ανακοίνωση της Ειδικής Εισαγγελίας της Αλβανίας, είναι ο μόνος προφυλακισμένος σε σύνολο 31 καταγγελιών για εκλογικά αδικήματα». Οπως σας είχα ενημερώσει ήδη από χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης ενημέρωσε σχετικά την ομόλογό του της Αλβανίας, Ολτα Τζάτσκα, εξηγώντας της γιατί η παράταση της κράτησης του κ. Μπελέρη είναι εξόχως προβληματική. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι οι συνομιλίες με την κ. Τζάτσκα για τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας την αφορούν προσωπικά. Ο σύζυγός της, πρώην βουλευτής του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αρτάν Γκάτσι, έχει χαρακτηριστεί από την αλβανική κυβέρνηση ως «στρατηγικός επενδυτής» για την κατασκευή ξενοδοχείου στη Χειμάρρα. Οι πολιτικοί αντίπαλοί της είχαν ζητήσει την απομάκρυνσή της από την κυβέρνηση λόγω αυτής της υπόθεσης, κάτι που απορρίφθηκε πριν από λίγους μήνες από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Πρόκειται, δηλαδή, για υπόθεση με σοβαρές οικονομικές προεκτάσεις, που αγγίζουν τον πυρήνα του αλβανικού πολιτικού συστήματος.

Ο ΤΟΠΟΣ

Νίκαια, Κερατσίνι, δυτικά προάστια. Εκεί, σε περιοχές που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε προνομιακό πεδίο του, θα προσπαθήσει τις επόμενες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας να περιορίσει τη ζημιά της 21ης Μαΐου. Ο Αλέξης Τσίπρας έχασε τα «δικά του κοινά» πριν από 12 ημέρες και προσπαθεί πλέον να περιορίσει τη «ζημιά». Ο Διονύσης Τεμπονέρας, που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον στα social media, ήταν δίπλα του όταν συνάντησε τους εργαζομένους της ΕΥΔΑΠ, αφού, άλλωστε, ο κ. Τσίπρας εστίασε στα εργασιακά τους. Ποια είναι η νέα στρατηγική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ; Να «μαζέψει» τις διαρροές που είχε προς μικρότερα κόμματα. Από το Κερατσίνι δήλωσε πως «η προπαγανδιστική μηχανή της Ν.Δ. θέλει πολλά κατακερματισμένα κόμματα στην αντιπολίτευση. Δεν θέλει έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί να αποτρέψει την προοπτική όλοι όσοι ήταν απέναντι στον Μητσοτάκη και δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρωθούν».

Η ΑΤΑΚΑ

«Δεν δώσαμε αρκετή ιδεολογική μάχη με τη Ν.Δ. Δεν πείσαμε τους πολίτες ότι έχουμε κάποιες αξίες». Αυτό είπε στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε στον φόβο, αντί να προτάξει το πρόγραμμά του. «Νομίζω τώρα στην επόμενη περίοδο, πρέπει χωρίς να επενδύσουμε στον φόβο, που εμείς το κάναμε, και είναι ένα μέρος της κριτικής μας», πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος και υπογράμμισε ότι «είναι από τα πράγματα που πρέπει να ομολογήσουμε». Τέτοιες παραδοχές, από ένα προβεβλημένο στέλεχος, βοηθούν σίγουρα στη συνειδητοποίηση και την αναχώρηση από την άρνηση που βρέθηκε τις τελευταίες εβδομάδες η Κουμουνδούρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή