Εκλογές 2023: Πυκνώνουν οι περιοδείες των αρχηγών – Μηνύματα κατά της αποχής

Εκλογές 2023: Πυκνώνουν οι περιοδείες των αρχηγών – Μηνύματα κατά της αποχής

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έναν προσωπικό αγώνα δρόμου ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς εξελίσσεται η δεύτερη προεκλογική εκστρατεία, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα – διαφορετικό για τον καθένα – στις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Με ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών και εξορμήσεων οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης θέτουν τα διλήμματα αυτής της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, με διπλό στόχο: να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους για να πάνε να ψηφίσουν, καθώς θεωρείται πολύ πιθανό η αποχή να αυξηθεί στις επαναληπτικές εκλογές, και κατά δεύτερο, να πείσουν ότι η πρότασή τους είναι η καλύτερη. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε πρώτος τον δεύτερο κύκλο περιοδειών και επισκέψεων, με τη Ν.Δ. να συνεχίζει την προεκλογική εκστρατεία στο ίδιο πνεύμα όπως και πριν την 21η Μαΐου. Με βασικό διακύβευμα τη σταθερότητα, ώστε να συνεχιστούν οι αναγκαίες για τη χώρα αλλαγές. Ο κ. Μητσοτάκης στις ομιλίες του μέσα στην εβδομάδα που πέρασε επιδίωξε να περάσει το μήνυμα ότι παρά τη μεγάλη διαφορά, με την οποία κέρδισε η Ν.Δ. τις πρώτες εκλογές, το τελικό αποτέλεσμα δεν έχει κριθεί, η μάχη είναι ακόμα ανοιχτή και για’αυτό είναι κρίσιμο να πάνε ξανά οι πολίτες στις κάλπες. «Η νίκη αυτή είναι ημιτελής. Θα ολοκληρωθεί το βράδυ της 25ης Ιουνίου. Τότε θα έχει τελειώσει η δουλειά μας», είπε στην ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης. Τόνισε, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπουν περισσότερα κόμματα στη Βουλή στις επαναληπτικές εκλογές, εξέλιξη που θα επηρεάσει τον πήχυ της αυτοδυναμίας. Και έθεσε σαν στόχο «όχι απλά να φτάσουμε το ποσοστό το οποίο πετύχαμε στις εκλογές, αλλά να το ξεπεράσουμε». 

Ο κ. Μητσοτάκης προβάλει το κόμμα του ως δύναμη ευθύνης, όπως ανέφερε «έχει και τη βούληση και τη θέληση να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης» και προέταξε ως σημείο υπεροχής την κυβερνητική εμπειρία και την διαχείριση μεγάλων κρίσεων. «Ξέρουμε πως να κυβερνάμε τη χώρα αποτελεσματικά. Εχουμε μάθει από τα λάθη μας. Είμαστε όλοι πιο έμπειροι και εγώ ο ίδιος ξέρω πολλά περισσότερα σήμερα σε σχέση με αυτά που ήξερα το 2019», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει στις πρώτες ομιλίες και δημόσιες τοποθετήσεις του στη νέα προεκλογική εκστρατεία να στείλει το μήνυμα ότι ο ίδιος και το κόμμα του έχουν πάρει το μήνυμα της πρώτης κάλπης και καταφέρνουν να αλλάξουν γρήγορα ώστε να γίνουν πειστικοί στην πρότασή τους προς τους ψηφοφόρους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του στη Νίκαια προέταξε αυτό το στοιχείο, που συμπύκνωσε στην φράση «αλλάζουμε, δυναμώνουμε και προχωράμε». Ο κ. Τσίπρας επέστρεψε στις αντισυστημικές καταβολές του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για κέντρα εξουσίας «που για μια ακόμα φορά σχεδιάζουν να μας ξεγράψουν», ενώ άφησε αιχμές και για το ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για επιδίωξη να επιστρέψει «ένας βολικός, ελεγχόμενος, συστημικός δικομματισμός».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκοντας να αφήσει πίσω το οδυνηρό αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, που μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι όλα έχουν κριθεί και να αποθαρρύνει ψηφοφόρους από το να πάνε στην κάλπη, μιλάει για «μια δεύτερη, εντελώς ξεχωριστή εκλογική μάχη», την οποία χαρακτήρισε, μάλιστα, ως «πιο κρίσιμη».

Δεν είναι τυχαία η επιλογή να αρχίσει τις ομιλίες του ο κ. Τσίπρας από τη Νίκαια, ούτε ότι σήμερα, Παρασκευή, περιοδεύει σε Αγίους Αναργύρους και Χαϊδάρι, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε μεγάλη υποχώρηση της δύναμής του στις λαϊκές περιοχές της δυτικής Αττικής, όπου θεωρείτο ότι είχε μεγάλη ισχύ. 

Από τη Νίκαια απευθύνθηκε και στους ψηφοφόρους μικρότερων κομμάτων, ζητώντας να επιλέξουν στη δεύτερη κάλπη τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως είπε, «η Ν.Δ. και ο προπαγανδιστικός της μηχανισμός θέλει πολλά μικρά και αδύναμα κόμματα απέναντί της». 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως κατέστη σαφές από τις δημόσιες τοποθετήσεις του μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, επιδιώκει να αναβιώσει το δίπολο ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ., ασκώντας ταυτόχρονα σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για αποτυχία ουσιαστικής αντιπολίτευσης, που δυνάμωσε τη Ν.Δ. και επαναλαμβάνοντας ότι μόνο ένα πιο ισχυρό ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα απέναντι σε μια κυβέρνηση της Ν.Δ..

Είναι ενδεικτική η αναφορά του από τη Χίο, όπου κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ «για να έχει πραγματικό αντίπαλο η Ν.Δ. και όχι τον “χρυσό της χορηγό”», όπως τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους και να τους προσελκύσει να ψηφίσουν το κόμμα του βάζοντας μπροστά μια «κοινωνική» ατζέντα, που παραπέμπει σε μια σειρά από παραμέτρους κοινωνικής πολιτικής, που ενίσχυσε το ΠΑΣΟΚ την εποχή που είχε τη διακυβέρνηση της χώρας. Οπως η αύξηση των δαπανών για την υγεία, το εθνικό απολυτήριο στα Λύκεια, το νέο ΕΚΑΣ για 350.000 συνταξιούχους, κ.λπ.. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή