Εκλογές 2023: Εκτός ψηφοδελτίων της Ν.Δ. ο Σπύρος Πνευματικός

Εκλογές 2023: Εκτός ψηφοδελτίων της Ν.Δ. ο Σπύρος Πνευματικός

Αποσύρεται από την εκλογική μάχη ο υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας, Σπύρος Πνευματικός, μετά τις δηλώσεις του περί διαχείρισης καρκινοπαθών, που προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων – Εάν εκλεγεί, θα παραδώσει την έδρα του – Τι αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook.  

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποσύρεται από την εκλογική μάχη ο υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας της Ν.Δ., Σπύρος Πνευματικός, μετά τις δηλώσεις του περί διαχείρισης καρκινοπαθών, που προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων. 

Να σημειωθεί ότι, βάσει νόμου, τα ψηφοδέλτια δεν μπορούν να αλλάξουν. Συνεπώς, αν ο κ. Πνευματικός εκλεγεί (σε περίπτωση, δηλαδή, που η Ν.Δ. κερδίσει επιπλέον έδρες στην Εύβοια), τότε θα παραδώσει την έδρα του.

Η δήλωση Μητσοτάκη 

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από την Αιδηψό, ανακοίνωσε πως ο υποψήφιος βουλευτής Ευβοίας, Σπύρος Πνευματικός, τίθεται εκτός εκλογικού αγώνα και ότι θα παραιτηθεί και θα παραδώσει την έδρα εάν εκλεγεί.

«Ενα πράγμα δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ: την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το ΕΣΥ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το χρονικό 

Ο Σπύρος Πνευματικός δήλωσε χθες ότι, «για έναν καρκινοπαθή τελικού σταδίου, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται…».

«Επειδή τα λεγόμενά μου σε συνέντευξη δημιούργησαν λάθος εντυπώσεις και άφησαν περιθώρια παρερμηνείας, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη και τα όργανα της Ν.Δ. αποσύρομαι από τον εκλογικό αγώνα και δηλώνω ότι, σε περίπτωση που εκλεγώ, θα παραιτηθώ από βουλευτής και θα παραδώσω την έδρα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά», ανέφερε ο ίδιος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook. 

Οι δηλώσεις του Σπ. Πνευματικού προκάλεσαν αντιδράσεις όχι μόνο στην αντιπολίτευση, αλλά και στις τάξεις του ίδιου του του κόμματος.

Συγκεκριμένα ο κ. Πνευματικός δήλωσε: «Πρέπει να δούμε την αξιολόγηση των πράξεων. Πόσες απ’ αυτές τις πράξεις που κάνουμε κάθε μέρα χρειάζονται; Δηλαδή ένα κόστος τεραστίων διαστάσεων μπορεί να γίνει αν περιορίσουμε μερικά πράγματα απ’ αυτά που δεν χρειάζονται να γίνουν. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο αν πάμε και του πούμε ότι “δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για σας”. Ενας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. Μα πράγματι, αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, στο τέλος της ημέρας όμως τι θα γίνει; Αυτά τα πράγματα τα έχουν δει…

Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα: Ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη κτλ. Οταν είχαμε πάει στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τη γυναίκα μου στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει ήταν πραγματικά πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα. Γιατί ήταν τόσο πολύ ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν και γινόντουσαν τα πάντα για όλους. Και με αυτό τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες σε κανέναν. Αρα θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή το πόσο μπορούν να ξοδέψουν… Ακούγεται λίγο κυνικό – Δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο».

Λίγο αργότερα, και μετά το τηλεφώνημα από τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Παύλο Μαρινάκη, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί, ζητώντας συγγνώμη.

«Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά αν κάποια από τα λεγόμενά μου άφησαν οποιοδήποτε περιθώριο παρερμηνείας», έγραψε σε ανάρτησή του μετά την παρέμβαση. 

Νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο πρώην υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τόνισε πως η Ελλάδα και η κυβέρνηση της Ν.Δ. ακολούθησε το μοντέλο της πλήρους πρόσβασης σε όλες τις θεραπείες για τους ασθενείς, κάνοντας λόγο για προσωπική ιατρική προσέγγιση του κ. Πνευματικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή