Θεωρείο: Εκλογές μικρών κομμάτων

Θεωρείο: Εκλογές μικρών κομμάτων

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμπειρος δημοσκόπος μού ανέλυε τι βλέπει στις μετρήσεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες. Εκανε λόγο για «εκλογές καρμπόν» όσον αφορά την πρώτη τριάδα, δηλαδή βλέπει τη Ν.Δ. πάνω από το 40%, τον ΣΥΡΙΖΑ πέριξ του 20% και το ΠΑΣΟΚ στο 12%. «Δεν υπάρχει ανατροπή των δεδομένων και σε καμία περίπτωση δεν βλέπουμε αλλαγή κατάταξης στη δεύτερη θέση», μου είπε, χωρίς να αποκλείει το ΠΑΣΟΚ να πλησιάσει και άλλο τον ΣΥΡΙΖΑ. Ομως μου επισήμανε πως στα χαμηλά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η διαφαινόμενη είσοδος της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας στη Βουλή ανακατεύει την τράπουλα και επηρεάζει και τον Βελόπουλο.

Εκνευρισμένος

Ο –έμπειρος– πια Βελόπουλος αντιλαμβάνεται πως συμπιέζεται (και) από τη Νίκη, εξ ου και έχει νευρικότητα. Αυτό μου έλεγε δήμαρχος της Βορείου Ελλάδος, ο οποίος είδε πρόσφατα τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης και μου μετέφερε τον εκνευρισμό του.

Ανησυχία

Γιατί ανησυχεί η Νίκη Κεραμέως; Το έλεγε πριν από λίγα 24ωρα σε φίλους της, τονίζοντας πως πάει σε συγκεντρώσεις και πολλοί τής λένε «βγήκατε τώρα, έχει τελειώσει έτσι;». Η τέως υπουργός Παιδείας απαντά διαρκώς ότι οι «κανονικές» εκλογές που βγάζουν κυβέρνηση είναι μπροστά μας και ο κόσμος της Ν.Δ. δεν πρέπει να εφησυχάζει.

Η προειδοποίηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένα πολιτικός που έχει δείξει ότι του αρέσει να προετοιμάζει τα επόμενα βήματα. Ετσι, έχει ήδη ένα πρώτο πλάνο για το επόμενο υπουργικό. Υπάρχει, όμως, και αλλά… Το πλάνο το κρατάει αυστηρά για τον εαυτό του και γι’ αυτό τον λόγο έχει στείλει ένα τελεσίγραφο: όποια ονόματα αρχίζουν να «παίζουν» ως υπουργοποιήσιμα, μάλλον στο τέλος δεν θα δουν χαρτοφυλάκιο.

Γυναίκες

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε κάθε συνέντευξή του αναφέρεται στην έμφαση που θα δώσει, εφόσον εκλεγεί ξανά πρωθυπουργός, στη γυναικεία εκπροσώπηση. Η «δεξαμενή» που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, αναμένεται να αυξηθεί μετά την 25η Ιουνίου, αφού οι έδρες θα αυξηθούν. Κάποιες από τις γυναίκες, πάντως, που εισήλθαν στη Βουλή είναι πιθανόν να μην εκλεγούν με το νέο σύστημα, κυρίως στο λεκανοπέδιο.

Φίλος μεν…

Ο Σπύρος Πνευματικός να ξέρετε ότι δεν είναι κάποιος άγνωστος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Φίλοι και συμμαθητές από παλιά, οι δυο τους έχουν μία στενή σχέση κάτι που κάνει ακόμη πιο σημαντική την αποπομπή του, καθώς δείχνει ότι σε θέματα αρχών ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν μετράει τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Το κόμμα ρολάρει

Πολλοί λένε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης τελευταία έχει βρει «ρυθμό» και το κόμμα έχει ρολάρει, βγάζοντας παράλληλα μπροστά νέα πρόσωπα. Καλά πληροφορημένες πηγές λένε πως η ανανέωση θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές, με τον Ανδρουλάκη να έχει τουλάχιστον δύο έτοιμες δεξαμενές από όπου θα αλιεύσει στελέχη, πολλά από τα οποία θα αποτελέσουν «έκπληξη», όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές. Αυτό, ωστόσο, που προέχει τώρα για το ΠΑΣΟΚ είναι στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου να έχει περαιτέρω άνοδο. Αριθμούς αποφεύγουν να πουν, αλλά από τα συμφραζόμενα καταλαβαίνω ότι, για να υπάρξει ικανοποίηση, το ποσοστό πρέπει να ξεπεράσει το 13%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή