Εκλογικά: Συνάντηση Στεφανή – Γκιουλέρ στο ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα

Εκλογικά: Συνάντηση Στεφανή – Γκιουλέρ στο ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Οι πιο νέοι βουλευτές των κομμάτων έχουν την τιμητική τους. Το βράδυ της Πέμπτης, η Σοφία Ζαχαράκη (Ν.Δ.) και ο Ανδρέας Σπυρόπουλος (ΠΑΣΟΚ) σε εκπομπή (ΑΝΤ1) πλαισίωσαν την Πόπη Τσαπανίδου (ΣΥΡΙΖΑ) σε μια συζήτηση που θα μπορούσε να εκτροχιαστεί. Πέρα από τη συχνά αμυντική στάση της κ. Τσαπανίδου (παρά την τεράστια τηλεοπτική εμπειρία της δείχνει ότι ακόμη το «κοστούμι» της πολιτικού ορισμένες φορές τής φαίνεται περιοριστικό), όποιος παρακολούθησε την εκπομπή είδε ενημερωμένους πολιτικούς, οι οποίοι δεν «τσίμπαγαν» και πάρα πολύ στα δολώματα των δημοσιογράφων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό τη συζήτηση. Δεν είναι μόνο το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου και οι μεγάλες διαφορές στα κόμματα. Κάτι έχει αλλάξει στον τρόπο που εκφράζονται οι πολιτικοί.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Στα ανοιχτά της θάλασσας εν μέσω προεκλογικής ρότας «σπρώχνει» η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποψηφίους που είχαν βρεθεί ακόμη και στην κορυφή της λίστας του κόμματος κατά τις εκλογές του Μαΐου. Οι αλλαγές στις λίστες των υποψηφίων για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου στο παρά πέντε προκάλεσαν αντιδράσεις. Οι θιγόμενοι, υποψήφιοι που ήρθαν πρώτοι σε σταυρούς και είδαν τις αλλαγές, κάνουν λόγο για «φυτευτούς» ανθρώπους του περιβάλλοντος της κ. Κωνσταντοπούλου, που παρενέβη στις λίστες των περιφερειών όπου εκτιμάται ότι το κόμμα μπορεί να πάρει έδρα, εφόσον πιάσει το 3%, προκειμένου να βρεθούν στη Βουλή οι δικοί της άνθρωποι. Δημόσιες καταγγελίες έκαναν δύο υποψήφιες και συγκεκριμένα η Μαργαρίτα Καζάκου της Β΄ Πειραιώς και η Ολγα Δάλλα του Νότιου Τομέα Αθηνών. «Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποφάσισε και διέταξε να πεταχτεί η ψήφος σας στα σκουπίδια προκειμένου να διορίσει ημέτερους», ανέφερε ενδεικτικά η κ. Δάλλα. Στη Μαγνησία, εκτός ψηφοδελτίου τέθηκε η πρώτη σε σταυρούς Αννα Κοντογιάννη. Χαμός…

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής σε λίγες ημέρες παρουσίας του στον τέταρτο όροφο του Στρατοπέδου Παπάγου, έχει κινηθεί με ταχύτητα στην προσπάθεια δημιουργίας διαύλων με την Αγκυρα, όπως από την πρώτη στιγμή τόνισε και η στήλη. Την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Στεφανής θα συναντηθεί διά ζώσης με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, στο περιθώριο της συνόδου υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ (15-16 Ιουνίου). Η πρώτη κρούση έγινε απευθείας ανάμεσα στους δύο υπουργούς. Ωστόσο, ακολούθησε επίσημο αίτημα από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ προς εκείνη της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα να βρεθεί ως βέλτιστη στιγμή η σύνοδος του ΝΑΤΟ. Αν και η θητεία του κ. Στεφανή έχει ημερομηνία λήξης, πληροφορούμαι ότι φτάνει στο υπουργείο κάθε μέρα πρώτος και φεύγει τελευταίος. Σε γενικές γραμμές, το δίδυμο του Βασίλη Κασκαρέλη στο υπουργείο Εξωτερικών και του κ. Στεφανή στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας παρήγαγε και σαφή αποτελέσματα τις προηγούμενες ημέρες, σε συντονισμό με τον υπηρεσιακό υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπο Λαλούση. Απόδειξη, ότι με συντονισμένες κινήσεις οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν περισυλλέξει από τρεις νησίδες στον Εβρο πάνω από 200 μετανάστες. Οι ελληνικές δυνάμεις παραμένουν, βέβαια, στην περιοχή, ωστόσο ο δίαυλος φαίνεται ότι λειτουργεί –προς το παρόν– αποτελεσματικά.

Ο ΤΟΠΟΣ

Ωραιόκαστρο, Κιλκίς, Κουφάλια, Κατερίνη. Θα μπορούσε να είναι η πρώτη στροφή σε κάποιο ευρηματικό σύνθημα οπαδών του ΠΑΟΚ, αλλά είναι κάτι πολύ πιο πεζό. Είναι το σημερινό πρόγραμμα του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος περιοδεύει στην Κεντρική Μακεδονία, στο πλαίσιο της ευρύτερης δραστηριοποίησής του στη βόρεια Ελλάδα, όπου –μεταξύ άλλων– φύονται εκλογικές απειλές για το κόμμα του από διάφορες κατευθύνσεις. Προκειμένου να αποφύγει, λοιπόν, το «ΠΑΟΚ, Ιράκ, Καμπότζη, Βιετνάμ», ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το πρωί το Ωραιόκαστρο, το Κιλκίς και τα Κουφάλια, και το βράδυ θα μιλήσει στην πλατεία Ελευθερίας στην πόλη της Κατερίνης. Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι υπόγειες δυναμικές που μπορεί να προκύψουν σε ανύποπτο χρόνο είναι συχνά ανεξέλεγκτες. Σε δύο εβδομάδες θα ξέρουμε αν η κινητοποίηση αυτή απέφερε καρπούς.

Η ΑΤΑΚΑ

«Το μεγάλο ζήτημα για την επόμενη ημέρα είναι ποιο παραγωγικό μοντέλο θα έχουμε για να μπορέσει η χώρα να ανακάμψει». Αυτή τη μάλλον γενική διαπίστωση έκανε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρέθηκε στη Λάρισα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Επιχειρήσεων της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) της πόλης. Πράγματι, δεν είναι δυνατόν να αναμένεται μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη για μια οικονομία στην οποία άνω του 20% συμβάλλει ο τουρισμός. Αυτό το καταλαβαίνουν άπαντες, άσχετα από το αν όλοι απωθούν το πρόβλημα στο μακρινό παρελθόν. Από διαπιστώσεις, χορτάσαμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή