Εκλογές 2023: Μετωπική για το «γαλάζιο» πρόγραμμα

Εκλογές 2023: Μετωπική για το «γαλάζιο» πρόγραμμα

Οι απαντήσεις από τη Νέα Δημοκρατία στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες, η σύγκρουση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ για τα προγράμματα είναι σφοδρή. Ο Αλέξης Τσίπρας με σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο κατηγόρησε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου τη «γαλάζια παράταξη» πως το πλάνο που παρουσίασε προεκλογικά δεν είναι κοστολογημένο, είναι ψεύτικο και μια σειρά από εξαγγελίες δεν περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε στην Ε.Ε. Το «μπρα ντε φερ» είναι σκληρό, με τον ΣΥΡΙΖΑ να τονίζει πως το μόνο που περιλαμβάνεται είναι η αύξηση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων με κόστος 0,3% του ΑΕΠ. Από τη Ν.Δ. απαντούν πως πέρα από το συγκεκριμένο ποσό, που μεταφράζεται σε 500 εκατομμύρια το έτος καθαρά, έχουν συμπεριληφθεί και 700 εκατομμύρια μεικτά στο βασικό σενάριο.

Μειώσεις φόρων

Ο κατάλογος είναι μακρύς και από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως η Ν.Δ. έχει αφήσει, μεταξύ άλλων, εκτός μεσοπρόθεσμου την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί, την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Με αναλυτική ανακοίνωση από την Πειραιώς απαντούν πως τα παραπάνω είναι επιπλέον προεκλογικά μέτρα, υπάρχει ρητή αναφορά και έχουν ποσοτικοποιηθεί σε ύψος 0,1% του ΑΕΠ το 2024, 0,3% του ΑΕΠ το 2025 και 0,3% του ΑΕΠ το 2026 (για την ακρίβεια, 275 εκατ. ευρώ το 2024, 609 εκατ. ευρώ το 2025 και 761 εκατ. ευρώ το 2026). Απαντώντας ένα προς ένα, υπογραμμίζουν πως περιλαμβάνονται η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά (κόστος 77 εκατ. ευρώ ετησίως), η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (κόστος 49 εκατ. ευρώ ετησίως), η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (κόστος 89 εκατ. ευρώ το 2025, 222 εκατ. ευρώ το 2026 και 443 εκατ. ευρώ το 2027) και η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (με κόστος 230 εκατ. ευρώ το 2025 και 2026 και 509 εκατ. το 2027).

Μισθολόγιο Δημοσίου

Η Πειραιώς σημειώνει πως οι δημόσιοι υπάλληλοι μετά 12 χρόνια είδαν αυξήσεις στις αποδοχές τους με μέτρα όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη Ν.Δ. πως το μισθολόγιο του δημοσίου τομέα μειώνεται σε όρους αγοραστικής δύναμης των μισθωτών κατά 730 εκατομμύρια ευρώ από το 2023-2026. Από τη «γαλάζια» παράταξη υποστηρίζουν πως ο υπολογισμός είναι απλοϊκός, καθώς στις αμοιβές των μισθωτών και δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι μειώσεις της φορολογίας και η κατανομή των αυξήσεων. Συμπληρώνουν πως οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι η πρώτη φορά μετά 12 έτη που είδαν αυξήσεις στις αποδοχές τους από μέτρα όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Εμμεσοι φόροι

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του ανέλυσε πώς η Ν.Δ. χρησιμοποίησε τον πληθωρισμό ως κρυφό φόρο συλλέγοντας περίπου 6 δισ. ευρώ πέρα και πάνω από αυτά που πρόβλεπαν οι προϋπολογισμοί του 2022 και του 2023. Χαρακτήρισε, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «Σκερτσονόμικς» την άποψη πως η μείωση του ΦΠΑ θα ευνοούσε τους πλούσιους. Από την Πειραιώς, μιλώντας για ακόμη ένα «ψέμα» του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησαν ότι τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν σε 21,5 δισ. ευρώ το 2022, έναντι 17,3 δισ. ευρώ το 2021 (4,2 δισ. ευρώ). Από την αύξηση αυτή ένα κομμάτι προήλθε από τον τουρισμό (+1,2 δισ.), 1,6 δισ. από την αύξηση της ιδιωτικής πραγματικής κατανάλωσης και ένα ποσό (1,4 δισ.) από την επίδραση του πληθωρισμού. Συμπληρώνουν, μάλιστα, πως τα χρήματα αυτά επέστρεψαν στους πολίτες μέσω της αύξησης των εξόδων του κρατικού προϋπολογισμού για τα νοσοκομεία, για την παιδεία για τις συντάξεις και τα εξοπλιστικά.

Η υγεία

Τέλος, για κρυφή ατζέντα για την υγεία μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας σε σχέση με τις δηλώσεις του Σπύρου Πνευματικού περί διαλογής ασθενών. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο της Ν.Δ. περιλαμβάνει τη μετατροπή των νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Από τη «γαλάζια» παράταξη θυμίζουν τις χιλιάδες προσλήψεις των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, τις ενισχύσεις δομών και τη δέσμευση για επιπλέον 10.000 προσλήψεις την επόμενη τετραετία. Αυτά, όπως αναφέρουν, φανερώνουν πως άμεση προτεραιότητα είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή