Τσίπρας: Η Ν.Δ. θέλει να απαξιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες στην παιδεία

Τσίπρας: Η Ν.Δ. θέλει να απαξιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες στην παιδεία

«Δεν γνωρίζω άλλο κλάδο στην Ελλάδα που να έχει τόσες πολλές διεθνείς διακρίσεις όσες τα ελληνικά πανεπιστήμια»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ανάγκη να επικρατήσει μια διαφορετική κουλτούρα για το δημόσιο πανεπιστήμιο παράλληλα με την αύξηση των δαπανών, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, που στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μαγνησία συναντήθηκε με τις πρυτανικές αρχές και εκπροσώπους του διδακτικού, ερευνητικού και τεχνικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η σημαντική προσπάθεια που γίνεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο -και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας- και οι διακρίσεις που αποσπούν τα ελληνικά πανεπιστήμια αναδεικνύει ακόμη πιο έντονα ότι η όλη η συζήτηση για το δημόσιο πανεπιστήμιο «είναι σε μια λογική συκοφάντησης, καθώς τα εμφανίζουν σαν άντρα παρανομίας».

«Είναι πολύ άδικο όλο αυτό, δεν γνωρίζω άλλο κλάδο στην Ελλάδα που να έχει τόσες πολλές διεθνείς διακρίσεις όσες τα ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι άδικο και για τα παιδιά που σπουδάζουν στα δημόσια πανεπιστήμια», σχολίασε, σημειώνοντας ότι παρά το υψηλό επίπεδο οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων δεν μπορούν να απορροφηθούν και γι’ αυτό οι περισσότεροι έχουν σαν επιλογή το εξωτερικό. «Αν δούμε τι δυνατότητες έχει ένας μεταπτυχιακός φοιτητής στο εξωτερικό, σε σύγκριση με τα δικά μας σε πιάνουν τα κλάματα».

Οπως είπε, ένα πλέγμα παραγόντων οικονομικών, κοινωνικών και παραγωγικών. δυσκολεύει τους Ελληνες φοιτητές. «Μία γκαρσονιέρα στον Βόλο έχει πάει στα 300 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αν θέλουμε να επενδύσουμε σαν χώρα στο μέλλον πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι γύρω από την παιδεία, όπως και στην υγεία, συγκρούονται δύο διαφορετικές κουλτούρες και δύο διαφορετικοί κόσμοι και στην παιδεία υπάρχει ένας τεράστιος χώρος για ιδιωτικές δαπάνες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι θέλει να απαξιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες για να δημιουργήσει μία σφαίρα ιδιωτικών συμφερόντων και στην παιδεία. «Δεν είναι μόνο θέμα δημοσιονομικών δυνατοτήτων αλλά και θέμα προτεραιοτήτων και βούλησης. Εμείς κάναμε μία προσπάθεια να αναβαθμίσουμε τον χάρτη της δημόσιας παιδείας παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Δεν βλέπουμε όμως η προσπάθεια να έχει τη συνέχεια που απαιτείται και δεν υπάρχει η απαραίτητη ενίσχυση μέσω των δαπανών. «Όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος των δαπανών είναι 5,5%, εδώ είμαστε δύο μονάδες πίσω», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αν βάλλουμε σαν στόχο μία πορεία σύγκλισης με την ΕΕ θα πρέπει να δούμε πώς θα στηρίξουμε την παιδεία και την υγεία και τις δημόσιες υποδομές. Εμείς δεσμευόμαστε για διπλασιασμό των δαπανών για την παιδεία την επόμενη τετραετία, και διπλασιασμό των καθηγητών στα δημόσια ιδρύματα. Αυτό απαιτεί μία άλλη αντίληψη για το πώς θέλεις την οικονομία και την κοινωνία. Τα καλύτερα μυαλά φεύγουν έξω, η χώρα γερνάει, και αυτό θα δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο παραγωγικότητας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή