ΤΟ ΘΕΜΑ
Χθες αναφερθήκαμε, σε κεντρικό ρεπορτάζ, εκτενώς στον ρόλο που διαδραμάτισε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βεγγάζη Σταύρος Βενιζέλος τόσο πριν όσο και μετά το τροχαίο που κόστισε τη ζωή σε πέντε Ελληνες οι οποίοι συμμετείχαν στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ντέρνα της Λιβύης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι με επιτόπιες επισκέψεις πιστοποίησε την ταυτότητα των έξι Λιβύων που επέβαιναν στο τζιπ που συγκρούστηκε με το λεωφορείο της ελληνικής αποστολής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επιβεβαιώνεται ότι ήταν μέλη ανθρωπιστικής αποστολής. Είναι σημαντικό να προστεθεί ότι οι διασωθέντες από το τροχαίο για σχεδόν μιάμιση ώρα ήταν πρακτικά αβοήθητοι (τόσο πήρε μέχρις ότου φθάσουν στον τόπο οι Λίβυοι). Οσοι ήταν σε καλύτερη κατάσταση με τις δικές τους δυνάμεις κατόρθωσαν να βοηθήσουν τους τραυματίες συναδέλφους τους και να δώσουν τις πρώτες βοήθειες.
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Οπως είναι λογικό, το δυστύχημα στη Λιβύη έχει δημιουργήσει και πολιτικές τριβές στο εσωτερικό. Χθες έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Δ. Μπιάγκης, Δ. Μάντζος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Γ. Νικητιάδης, Στ. Μιχαηλίδης και Π. Παρασκευαΐδης) ζήτησαν τη σύγκληση της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων από την πρόεδρό της Ντόρα Μπακογιάννη και την κλήση των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια, καθώς και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, «με σκοπό την πλήρη και ενδελεχή ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας». Το αίτημα μοιάζει εύλογο, αν όχι αναμενόμενο, ωστόσο πέρα από τις ανακοινώσεις και τη δημόσια πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να γίνει μια πραγματικά σοβαρή συζήτηση η οποία θα ξεπερνάει τα στεγανά ανάμεσα στα υπουργεία και στις συναρμόδιες υπηρεσίες και θα φτάνει σε βάθος. Διότι αυτό το μπαλάκι ευθυνών τα τελευταία δύο 24ωρα, που μάλιστα γίνεται μέσα από άτυπους διαύλους και γνωστά τρολ που είναι «χρεωμένα» ένθεν και ένθεν, δεν περιποιεί τιμή για κανέναν.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Ο Εντι Ράμα, πρωθυπουργός της Αλβανίας, και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν μια σχέση που δεν είναι τόσο καλή όσο πιστεύουν αρκετοί στην Ελλάδα. Φαίνεται ότι ο Ερντογάν εσχάτως έχει εκνευριστεί με τον Ράμα, καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, δεν του έχει παραδώσει τους γκιουλενιστές κατά τα –προφανώς– υπεσχημένα. Η εφημερίδα «Σοτ» φτάνει μάλιστα στο σημείο να περιγράφει τον Ράμα ως «persona non grata» για τον Ερντογάν. Ενδείξεις για το χαμηλό βαρομετρικό είναι η καθυστέρηση των εγκαινίων του τζαμιού Ναμαζγκιά στα Τίρανα (η ανέγερσή του χρηματοδοτήθηκε από τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας) αλλά και η μαζική έξοδος Τούρκων γιατρών από το περιφερειακό νοσοκομείο του Φιέρι. Επιπλέον, ο Ερντογάν παρέκαμψε την Αλβανία στην πρόσφατη περιοδεία του στα Βαλκάνια, ενώ διάφορες συμφωνίες και επενδύσεις που ανέμενε ο Ράμα φαίνεται ότι παραμένουν εκκρεμείς. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αναστολή δραστηριότητας της αεροπορικής εταιρείας Air Albania, στην οποία η Turkish Airlines κατείχε το 49% των μετοχών αλλά και την αρμοδιότητα να ανανεώσει τον στόλo. Φυσικά η Αλβανία παραμένει κομβική για τη στρατηγική της Αγκυρας στα Βαλκάνια, αλλά ο Ερντογάν κάνει επίδειξη δυνάμεων, καθώς θεωρεί ότι ο Ράμα έχει αυτονομηθεί περισσότερο από το επιτρεπτό.
Ο ΤΟΠΟΣ
Το Ισραήλ και πιο συγκεκριμένα η σχέση του με την Ε.Ε., όπως αυτή περνάει μέσα από τους βουλευτές των εθνικών αντιπροσωπειών, βρέθηκε στο επίκεντρο της έρευνας του γερμανικού δικτύου ELNET, και παρουσιάστηκε χθες στην Αθήνα από τον εκτελεστικό διευθυντή του, Κάρστεν Οβενς, υπό την αιγίδα του ΙΔΙΣ και του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ». Αν και η έρευνα είναι σε αρχικά στάδια, φαίνεται ότι, συνολικά, το 77% των βουλευτών από όλες τις πολιτικές ομάδες είναι υπέρ της εμβάθυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, το 17% θεωρεί το τρέχον επίπεδο ικανοποιητικό και μόλις το 6% ζητάει μείωση. Κατά τον κ. Οβενς, η υποστήριξη της εμβάθυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ στηρίζεται από Κεντροδεξιά και Κεντροαριστερά, ενώ εναντίον είναι η Ακροδεξιά και η Ακροαριστερά. Το δείγμα από την Ελλάδα και την Κύπρο είναι πολύ μικρό, αλλά φαίνεται ότι ακολουθεί τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η ΑΤΑΚΑ
Η ενίσχυση της αστυνόμευσης στην Αθήνα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. «Είναι απόφασή μας να ενισχύσουμε την αστυνόμευση στην Αθήνα, να καταλάβουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι κάτοικοι στις γειτονιές ότι η επιτήρηση θα είναι πιο έντονη, πιο ουσιαστική», είπε ο κ. Οικονόμου, που αναφέρθηκε και σε χρήση καμερών στο προσεχές μέλλον. «Είμαι αισιόδοξος πως σύντομα θα πετύχουμε το μείζον, τον αστυνομικό της γειτονιάς», είπε από την πλευρά του ο κ. Μπακογιάννης, που στο παρελθόν είχε διαμαρτυρηθεί για ελλιπή αστυνόμευση της πόλης.