ΤΟ ΘΕΜΑ
Χθες, ολοκληρώθηκε το τριήμερο πένθος που κηρύχθηκε για τις Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) μετά το δυστύχημα της Λιβύης, που οδήγησε συνολικά πέντε άτομα στον θάνατο (εκ των οποίων τρεις στρατιωτικούς). Στο στρατόπεδο Παπάγου πραγματοποιήθηκε τελετή απόδοσης τιμής στους θανόντες και έπαρση της σημαίας. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης και πίσω τους χιλιάδες στελέχη του υπουργείου απέτισαν φόρο τιμής στη σημαία που επανήλθε από τη μεσίστια θέση της των προηγούμενων ημερών. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον καθεδρικό Ιερό Ναό Ενόπλων Δυνάμεων, Παναγίας Παντάνασσας. Τις προηγούμενες ημέρες, πάντως, οι εξόδιες ακολουθίες των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που σκοτώθηκαν έγιναν σε στενό οικογενειακό περιβάλλον, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις η στρατιωτική ηγεσία έδωσε το «παρών».
ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ
Ο Νίκος Φίλης είπε (μεταμεσονύχτια στον τ/σ Kontra) ότι «δεν πρέπει η Αριστερά ντε και καλά να είναι κυβέρνηση». Ισως με αυτή τη φράση ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε στο κοινό το πιο βαθύ και ουσιώδες δίλημμα που διχάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αποτελεί –κατά πολλούς– έναν από τους βασικούς λόγους των καταστροφικών αποτελεσμάτων του Μαΐου και Ιουνίου για την Κουμουνδούρου. Είναι γνωστό ότι την περίοδο πριν από τις εκλογές του Μαΐου το δίλημμα αυτό ήταν υπαρκτό. Σε σημαντικό βαθμό, η έννοια της «κυβερνώσας Αριστεράς», όπως είχε διατυπωθεί επανειλημμένως σε διάφορες φάσεις πριν και μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα ψυχολογικό ντεσαβαντάζ που έχουν τα περισσότερα στελέχη του κόμματος, ακόμη και αυτά που κάθισαν σε υπουργικούς θώκους. Είναι γνωστό ότι σε κάποιες περιπτώσεις πρόσωπα, κάποια από τα οποία και με φιλοδοξίες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριζαν την αποχή από την εξουσία ως βασικό σχέδιο. Και οι ψηφοφόροι το κατάλαβαν. Γι’ αυτό και ψήφισαν αναλόγως. Μπορεί να γυρίσει αυτή η τάση; Θα δείξει.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Το κοινοβουλευτικό τιμ του ΠΑΣΟΚ. Ο Μιχάλης Κατρίνης και ο Δημήτρης Μάντζος ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, η Ευαγγελία Λιακούλη ως γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας (Κ.Ο.) και ο Θανάσης Γλαβίνας ως διευθυντής της. Αθόρυβα, αλλά πολύ τακτικά, η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν περιορίζεται στον σχολιασμό και στον κοινοβουλευτικό μπιζιμποντισμό, αλλά χρησιμοποιεί όλα τα θεσμικά εργαλεία που παρέχει στα κόμματα η Βουλή, προκειμένου να προωθήσει τις απόψεις του κόμματος. Οπως χθες, που κατέθεσαν τροπολογία για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους και την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, και τον συνυπολογισμό τριετιών. Αυτή η κοινοβουλευτική δραστηριότητα δεν είναι κάτι νέο επί των ημερών του νυν προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά ανάγεται σε όλους τους προηγούμενους της περιόδου των ισχνών αγελάδων για το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι σίγουρο ότι η δραστηριότητα αυτή από μόνη της μπορεί να ενισχύσει την επιρροή του ΠΑΣΟΚ έξω από τη Βουλή, δείχνει ωστόσο ένα σεβασμό στο κατεξοχήν θεσμικό περίβλημα της δημοκρατίας μας, τον κοινοβουλευτισμό. Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή Βουλή είναι γεμάτη από κόμματα που ελάχιστα σέβονται τον κοινοβουλευτισμό, οπότε –τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα– κρατάει ακόμη τον πήχυ ψηλά.
Ο ΤΟΠΟΣ
Το Ηρώδειο, την περασμένη Κυριακή. Λίγο πριν ξεκινήσει η συναυλία προς τιμήν του Γιώργου Χατζηνάσιου, ένα αίσθημα ευφορίας πλημμύρισε τον ανοιχτό χώρο. Ηταν εκείνο που αισθάνθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης όταν αντίκρισε τον Νικόλαο, πρίγκιπα της πάλαι ποτέ βασιλικής οικογένειας, μετά της συζύγου Τατιάνας Μπλάτνικ και της πεθεράς. Η γνωριμία του κ. Καιρίδη με τον Νικόλαο δεν είναι καινούργια. Κατάσκοποι της στήλης στον χώρο του Ηρωδείου αναφέρουν ότι, πέρα από τον Νικόλαο, η Τατιάνα Μπλάτνικ και η μητέρα της χαιρέτησαν θερμότατα τον υπουργό, ο οποίος τους τελευταίους τρεις μήνες ηγείται πολιτικά ενός από τα πλέον κρίσιμα χαρτοφυλάκια της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρά τις διακηρύξεις Ευρωπαίων ή τις υποσχέσεις από την πλευρά της Αγκυρας για καλύτερη συνεργασία στο μεταναστευτικό, η κατάσταση στο πεδίο παραμένει πιεστική.
Η ΑΤΑΚΑ
«Η λύση είναι μία: Ενας για όλους και όλοι για έναν». Δεν το είπε ούτε ο Αθως, ούτε ο Πόρθος, ούτε ο Αραμις ή ο Ντ’ Αρτανιάν. Η ατάκα ανήκει στον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος βρέθηκε χθες στο κέντρο της Αθήνας και συμμετείχε στην πορεία και στις εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ εναντίον του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που συζητήθηκε χθες στη Βουλή. «Σήμερα δίνεται μια ηχηρή απάντηση σε όλη τη χώρα από το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια στην κυβέρνηση, το κράτος, τη μεγαλοεργοδοσία, τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, με αιχμή το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα, που συζητιέται αυτές τις ώρες στη Βουλή», συμπλήρωσε ο κ. Κουτσούμπας στην οικεία στο ΚΚΕ διάλεκτο.