Mετά τις πλημμύρες, που είναι εξωτερικός παράγων, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και έναν εσωτερικό κίνδυνο από μπαράζ άστοχων δηλώσεων στελεχών της. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, προκλήθηκε σύγχυση πάνω σε τρία πολύ ευαίσθητα θέματα: μεταναστευτικό, αντιγριπικό εμβόλιο, αύξηση φορολογικών συντελεστών. Ο Παύλος Μαρινάκης και στις τρεις περιπτώσεις κλήθηκε να βάλει σε ράγες τα κυβερνητικά στελέχη, λέγοντας πως η κυβέρνηση ούτε σκοπεύει να νομιμοποιήσει 300.000 μετανάστες, ώστε να βρεθούν εργατικά χέρια, ούτε θα χρειάζεται συνταγή για χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου, ούτε θα αλλάξει φορολογικούς συντελεστές. Οι λανθασμένες εντυπώσεις, όμως, εκνεύρισαν το Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να ζητάει να «σφίξουν τα λουριά».
Προβληματισμός
Από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις παρατηρείται ένα –συνδυαστικό– στοιχείο που δεν πρέπει να ξεφύγει από τα ραντάρ. Τα τρία κόμματα της άκρας Δεξιάς αθροιστικά «παίζουν» από 13% έως 16%. Αυτοί που επιλέγουν να κινηθούν δεξιά της Ν.Δ. είναι ελάχιστα λιγότεροι από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Το ευτύχημα είναι ότι ο κόσμος που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση «σπάει» σε πολλά κομμάτια. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως στη Ν.Δ. δεν παρακολουθούν τι γίνεται, καθώς, όπως έλεγε κορυφαίος υπουργός, «αν βρεθεί κάποιο νέο πρόσωπο που λειτουργήσει ηγετικά σε αυτόν τον χώρο, τότε μπορεί να υπάρξει πρόβλημα».
Δίχασε
Οι συνεχείς αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη (Star) σε μια «πατριωτική Αριστερά», που, όπως είπε, εκπροσωπεί, προκάλεσε νέο γύρο εσωκομματικής αντιπαράθεσης, αφού ο επιθετικός προσδιορισμός ενεργοποίησε πολλά αριστερά αντανακλαστικά. Συνομιλητής του νέου προέδρου μού έλεγε, ωστόσο, πως η αναφορά αυτή θα είναι διαρκής, καθώς αποτελεί τον πυρήνα του νέου αφηγήματος. Φαίνεται ότι η λέξη «πατριωτισμός» εξάπτει τα πάθη στην Αριστερά, μιας και υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη, απαντώντας στην κριτική, αντέτειναν πως η εσωκομματική αντιπολίτευση αποφεύγει επιμελώς να προφέρει τη λέξη αυτή.
Ευθυγράμμιση
Με κεντροδεξιά στελέχη ανά την Ευρώπη γέμισε τις προηγούμενες ημέρες το Σπλιτ της Κροατίας, όπου έλαβαν χώρα οι εργασίες των αποκαλούμενων «Ημερίδων Μελέτης» («Study Days»), που πραγματοποιεί το ΕΛΚ, και ουσιαστικά είναι η κατάρτιση των θέσεών του ενόψει ευρωεκλογών. Παρόντες οι Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Μάνφρεντ Βέμπερ, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίστηκαν πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τα ελληνικά αιτήματα για τα μείζονα θέματα του μεταναστευτικού και της ευρωπαϊκής αρωγής για τους πλημμυροπαθείς.
Στον υπουργό;
Χθες σας έγραφα σχετικά με την γκρίνια πολλών βουλευτών της Ν.Δ. για το γεγονός ότι δεν απαντούν στα τηλέφωνα υπουργοί ακόμη και για θέματα που αφορούν τις περιφέρειές τους. Με αφορμή το δημοσίευμα, «γαλάζιος» βουλευτής μού μετέφερε μια ιστορία από την –πρόσφατη– περίοδο του «Daniel». Τότε έγινε μία σύσκεψη στη Λάρισα, όπου οι βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν όχι μόνο γιατί δεν εκλήθησαν, αλλά και γιατί δεν ενημερώθηκαν για τα όσα ειπώθηκαν. Τότε ο Σκρέκας γύρισε και είπε σε βουλευτή της περιοχής πως η σύσκεψη δεν ήταν ανοιχτή για το… κοινό, προσβάλλοντας κατάφωρα τους συναδέλφους του. Το περιστατικό, όπως μου το μετέφεραν, μου θύμισε τον Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος έλεγε «πως μιλάτε έτσι στον υπουργό;», αναφερόμενος στον… εαυτό του.