Μπορεί να βρισκόμαστε σε εβδομάδα αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά από τα τέλη του χρόνου τα κόμματα θα αρχίσουν να κοιτούν προς τις ευρωεκλογές, που θα αποτελέσουν κομβικές κάλπες για το πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό. Ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν τις ευρωεκλογές του 2024 ως «μητέρα των μαχών», καθώς θα φανεί πόσο η αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορεί να παραμείνει αξιωματική. Γι’ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύουν να επιστρατεύσουν ως υποψηφίους στελέχη ικανά να ανταποκριθούν στον ρόλο. Το πρώτο όνομα που έχει ακουστεί είναι ο Νικόλας Φαραντούρης, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και κάτοχος της Ευρωπαϊκής Εδρας Jean Monnet, ο οποίος σε όλη την εσωκομματική διαδικασία απέφυγε τις έριδες και τις εντάσεις, κάτι που ενισχύει τα σενάρια περί καθόδου του στις επόμενες εκλογές.
Ενόχληση Μαξίμου
Κατά την τετραετία 2019-23 υπήρχαν διάφορες φάσεις που η Κ.Ο. έδειχνε δυσφορία έναντι υπουργών που δεν είχαν περάσει τη δοκιμασία της εκλογής με σταυρό, η οποία ωστόσο «πνιγόταν» εν τη γενέσει της. Η δεύτερη τετραετία όμως ποτέ δεν είναι ίδια, εξ ου και η αίσθηση πως το τουπέ διαφόρων υπουργών της συγκεκριμένης κατηγορίας ενοχλεί ακόμη περισσότερο, είναι γενικευμένη. Οπως έμαθα, η ενόχληση έχει φτάσει πλέον και στο Μαξίμου, με το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση να είναι πως το ύφος πρέπει να είναι λιγότερο αφ’ υψηλού.
Τους ένωσε
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης και ο Γιάννης Ραγκούσης ανήκουν εσωκομματικά σε αντίπαλα στρατόπεδα, καθώς ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ στήριξε καθαρά την Εφη Αχτσιόγλου. Εχουν όμως ένα κοινό, καθώς, όπως αποκάλυψε ο κ. Κασσελάκης, το 2009 ψήφισε Γιώργο Παπανδρέου, του οποίου στενός συνεργάτης υπήρξε ο Ραγκούσης. Ο Κασσελάκης μάλιστα είπε πως καταλυτικό ρόλο σε αυτή την απόφαση έπαιξε το μεταρρυθμιστικό πλάνο του Παπανδρέου, με πρωτοβουλίες όπως ήταν η «Διαύγεια», την οποία προώθησε ο… Ραγκούσης. Λέτε έπειτα από αυτή την αναφορά να έρθουν πιο κοντά;
Λεπτομέρεια
Μεγάλη αντίδραση από πλευράς Ανδρουλάκη έφερε η τοποθέτηση του Νίκου Δένδια πως νησιά που απειλούνται δεν αποστρατιωτικοποιούνται. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στήριξε την κριτική του σε μία λεπτομέρεια που με την πρώτη ανάγνωση της δήλωσης του υπουργού δεν γίνεται αντιληπτή. Συγκεκριμένα ανέφερε πως, με βάση την αναφορά του υπουργού Εξωτερικών, αν ο Ταγίπ Ερντογάν άρει το casus belli, τότε ο στρατός θα πρέπει να φύγει από τα νησιά. «Για το ΠΑΣΟΚ δεν αποστρατιωτικοποιείται τίποτα, διότι τα νησιά είναι δικά μας και έχουμε δικαίωμα να έχουμε όσο στρατό θέλουμε», κατέληξε, «βγαίνοντας» στην κυβέρνηση πιο… πατριωτικά.
Η φήμη και το «χρίσμα»
Οπως σας έλεγα και τις προάλλες, ο μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας έχει πέσει το τελευταίο διάστημα πάνω στον Κωνσταντίνο Ζέρβα, καθώς κανείς δεν θέλει σε Μαξίμου και Πειραιώς να δει τη Θεσσαλονίκη να αλλάζει χρώμα. Και επειδή το τελευταίο διάστημα υπήρχε μια έντονη φήμη πως οι πολιτικοί φίλοι της Ντόρας Μπακογιάννη στη Θεσσαλονίκη κινούνται προς την υποψηφιότητα του Στέλιου Αγγελούδη, ο δήμαρχος πήρε το αεροπλάνο, ήρθε στην Αθήνα και πήγε στο σπίτι της Ντόρας Μπακογιάννη. Αποτέλεσμα της συζήτησης ήταν να βγει αμέσως μετά μια κοινή τους φωτογραφία στα social media που έμοιαζε με άτυπο χρίσμα της πρώην υπουργού στον δήμαρχο, στέλνοντας μήνυμα στους φίλους της στη συμπρωτεύουσα.