Ο 21ος αιώνας δεν αλλάζει απλά σελίδα ή κεφάλαιο, αλλά αλλάζει το βιβλίο του πλανήτη. Η κλιματική κρίση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν τον πλανήτη, τις πόλεις, τις γειτονιές, τις ζωές των ανθρώπων. Λέξεις όπως η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητα μπαίνουν στην πολιτική διάλεκτο και αποκτούν ιδεολογική και πολιτική βάση. Η επέλαση των κλιματικών καταστροφών αλλά και των κλιματικών συνθηκών πλήττει κυρίως τα μεσαία και φτωχότερα στρώματα των πληθυσμών, δημιουργώντας δύσκολες συνθήκες επιβίωσης αλλά και ανάγκη αλλαγής της παραγωγικής διαδικασίας.
Οι πολιτικές που απαιτούν οι πόλεις μας να είναι ανθεκτικές στις νέες συνθήκες και να προσαρμόζονται σε ξαφνικές ανατροπές δεν είναι μόνο θέμα των κυβερνήσεων, των περιφερειαρχών και των δημάρχων, είναι και θέμα του κάθε πολίτη. Εχει σημασία πολύ γρήγορα να μπουν στη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας, στον τρόπο δηλαδή που θέλουμε τη γειτονιά μας, που θέλουμε το σπίτι μας ή που γεμίζουμε το ψυγείο μας, οι νέες έννοιες ανθεκτικότητας, προσαρμογής και συμμετοχής.
Ο Χάρης Δούκας ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων είναι ο πρώτος και μάλλον ο μόνος υποψήφιος δήμαρχος που σήκωσε τη σημαία αυτής της νέας εποχής. Σήκωσε τη σημαία για μια πόλη βιώσιμη, θέτοντας ως προτεραιότητα την ανάγκη μείωσης της θερμοκρασίας στην πόλη μέχρι 5 βαθμούς μέσα σε πέντε χρόνια.
Ο στόχος αυτός συνδεόμενος με προτάσεις για φυτεύσεις χιλιάδων δένδρων δεν γνωρίζουμε αν μπορεί πράγματι να υλοποιηθεί, αλλά χτυπάει μια τεράστια καμπάνα για την Αθήνα. Η πρωτεύουσά μας είναι μια πόλη «θρύλος» και ταυτόχρονα μια δύσκολα βιώσιμη πόλη, αν οι κλιματικές συνθήκες συνεχίσουν να επιδεινώνονται με τον ίδιο ρυθμό. Ο στόχος των 5 βαθμών ξετυλίγει ένα πρόγραμμα που αφορά τη βελτίωση των υποδομών, την αειφόρο και πράσινη ανάπτυξη, και την ενίσχυση της συμμετοχής και των κοινωνικών δικτύων ως προϋπόθεση επιτυχίας.
Ενα πρόγραμμα που αναγνωρίζει ότι οι καύσωνες κατά τους θερμούς μήνες θα διαλύσουν τον τουρισμό, θα επιδεινώσουν την οικονομική ζωή στο κέντρο και κυρίως θα επιτείνουν την ενεργειακή φτώχεια.
Η πρόταση για φθηνό ρεύμα στα φτωχότερα νοικοκυριά σε αντιπαραβολή με τα επιδόματα είναι η απάντηση στο μέλλον.
Είναι ενδιαφέρον ότι ως κορυφαίος επιστήμονας έχει αναπτύξει μοντέλα για τη χάραξη βιώσιμων ενεργειακών και κλιματικών πολιτικών για τις πόλεις με όρους συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης, ώστε η πολιτική αλλαγή να γίνεται κτήμα όλων των πολιτών. Δίνεται με ένταση το μήνυμα ότι οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες πρέπει να αλλάξουν τη ζωή τους και να συμμετάσχουν στην αλλαγή της πόλης.
Η πολιτική δράση όταν συνοδεύεται από βαθιά και ειδική γνώση όπως αυτή του Χάρη Δούκα ξεπερνάει την κοινοτοπία και την απλή αντιπαράθεση, και δίνει τη δυνατότητα για την αλλαγή μοντέλου που είναι το κρίσιμο ζήτημα της εποχής.
Πιστεύω ότι ο Χάρης Δούκας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, έχει ήδη κάνει μια βαθιά τομή στον ρόλο της αυτοδιοίκησης και στις προτεραιότητές της για τον 21ο αιώνα.
Πέρα, δε, από αυτό, επειδή και στην αυτοδιοίκηση υπάρχει και η ανθρώπινη διάσταση, στον συνδυασμό του είναι υποψήφιοι φίλοι και φίλες που γνωρίζω προσωπικά από διαφορετικά πεδία πολιτικής δράσης και που εκτιμώ βαθύτατα.
* Η κ. Αννα Διαμαντοπούλου είναι πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρ. επίτροπος Ε.Ε., πρ. υπουργός.