ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με την υιοθέτηση μιας κοινής διακήρυξης σε ό,τι αφορά τον στρατηγικό προσανατολισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα επόμενα πέντε χρόνια και αναφορές στη διεύρυνση, αλλά με αφαίρεση της παραγράφου για το μεταναστευτικό –που μπήκε χωριστά ως δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ–, ολοκληρώθηκε χθες το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Γρανάδα. Η αφαίρεση της επίμαχης παραγράφου από τη διακήρυξη της Γρανάδας κρίθηκε απαραίτητη μετά το «μπλοκάρισμα» για ακόμη μία φορά της Ουγγαρίας και της Πολωνίας σχετικά με το ζήτημα του μεταναστευτικού. Αλλωστε, τις προθέσεις του είχε γνωστοποιήσει ο Ούγγρος πρωθυπουργός από νωρίς προσερχόμενος στη συνεδρίαση, όταν προχώρησε σε μια προκλητική –ακόμη και για τα δικά του δεδομένα– δήλωση, λέγοντας ότι «οι Βρυξέλλες “βίασαν” νομικά την Πολωνία και την Ουγγαρία επιβάλλοντας το Σύμφωνο Μετανάστευσης. Δεν θα υπάρξει συναίνεση για το μεταναστευτικό. Ούτε σήμερα, ούτε τα επόμενα χρόνια. Θα υπερασπιστούμε τα σύνορά μας από μετανάστες αλλά και τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών!».
Βαρσοβία και Βουδαπέστη εδώ και καιρό αντιδρούν στις προτάσεις της Κομισιόν για την πολιτική μετανάστευσης, αλλά οι Πολωνοί στη Γρανάδα είχαν έναν επιπρόσθετο λόγο εξαιτίας των επικείμενων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου.
Τα επόμενα βήματα
Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Σαρλ Μισέλ στη συνέντευξη Τύπου πάντως έδωσε έμφαση στα στοιχεία που θα καθορίσουν τα «επόμενα βήματα» σε σχέση με το μεταναστευτικό, που θα συζητηθεί άλλωστε και στο επικείμενο Συμβούλιο στα μέσα Οκτωβρίου, δίνοντας έμφαση στην πρόσφατη συμφωνία σε επίπεδο συμβουλίου, που ενισχύει, όπως είπε, την εξωτερική διάσταση του ζητήματος και διασφαλίζει ότι «γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί» στη διαχείριση κρίσεων αλλά και στην αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών. Απέδωσε εξάλλου ξεχωριστή σημασία στη συνεργασία με τρίτες χώρες, ώστε «να προστατεύσουμε τα σύνορά μας», αλλά και στην ενίσχυση της διαδικασίας των επιστροφών, όπως είπε. «Θα ακολουθήσουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για το μεταναστευτικό που συνδυάζει αυξημένη εξωτερική δράση, αμοιβαία επωφελείς εταιρικές σχέσεις με χώρες προέλευσης και διέλευσης, αντιμετώπιση των βασικών αιτιών της μετανάστευσης, ευκαιρίες μόνιμης μετανάστευσης, ενίσχυσης των εξωτερικών μας συνόρων», αναφέρει μεταξύ άλλων η παράγραφος που δημοσιεύθηκε ως ξεχωριστή δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου.
Για την Ελλάδα, όπου το μεταναστευτικό είναι ζήτημα «πρώτης γραμμής», ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στη διάρκεια της συνεδρίασης υπογράμμισε εκ νέου, σύμφωνα με πληροφορίες, την ανάγκη να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της Ε.Ε., ώστε να διατίθενται παραπάνω πόροι για την αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος που αφορά όλη την Ενωση. Είναι γνωστή άλλωστε η θέση της Ελλάδας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη στήριξη των χωρών «πρώτης γραμμής» και σε ό,τι αφορά την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού, ενώ αποδίδεται μεγάλη σημασία στην αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών.
Στη συζήτηση που προηγήθηκε του μεταναστευτικού, για τον στρατηγικό προσανατολισμό της Ε.Ε. στη διάρκεια του άτυπου συμβουλίου, ο Ελληνας πρωθυπουργός στην παρέμβασή του σημείωσε ότι «πρώτοι εμείς πρέπει να αναγνωρίσουμε τη γεωπολιτική μας θέση», υπογραμμίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την Ενωση στη διάρκεια της πανδημίας και κάνοντας αναφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης και στη διαχείριση της κρίσης του ενεργειακού, προσέθεσε ωστόσο ότι «πρέπει να κάνουμε ακόμη πολλά», ενώ στο πλαίσιο της αναθεώρησης των δημοσιονομικών κανόνων τόνισε ότι «στηρίζουμε επί της αρχής την πρόταση της Κομισιόν για περισσότερη ευελιξία στην προσαρμογή, στη δημοσιονομική προσαρμογή, αναλαμβάνοντας πάντα και την ευθύνη των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν, προκειμένου η οικονομία μας να γίνει πιο ανταγωνιστική». Σχετικά με το θέμα της διεύρυνσης της Ε.Ε. έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η Κομισιόν θα πρέπει να είναι αντικειμενική σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις της για τις επιδόσεις των υποψήφιων κρατών-μελών, ώστε να μην επικρατεί γεωπολιτική παράμετρος έναντι των κριτηρίων ένταξης, εκ των οποίων ένα από τα πιο σημαντικά για την ελληνική πλευρά είναι ο σεβασμός στο κράτος δικαίου.