Επειτα από μια μακρά προεκλογική περίοδο, η οποία κατέληξε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις τρεις μόλις μήνες πριν, ήταν αναμενόμενο ότι δεν θα προέκυπταν θεαματικές μεταβολές σε σχέση με τη γενικότερη πολιτική κατάσταση στη χώρα. Οι πολιτικές διαπιστώσεις που προκύπτουν από την ανάλυση των αποτελεσμάτων ελάχιστα διαφέρουν από εκείνες του περασμένου Ιουνίου. Ούτως ή άλλως εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες οι αυτοδιοικητικές εκλογές στη χώρα μας έχουν τη δική τους δυναμική και δεν ευθυγραμμίζονται με τις κεντρικές πολιτικές στάσεις. Εξ ου και η επικράτηση ή η αποδοκιμασία τοπικών αρχόντων μερικές φορές είναι πολύ πιο ισχυρή από ό,τι η δυναμική του κόμματος που τους υποστηρίζει στην περιφέρειά τους.
Παρά αυτή την επισήμανση, όμως, κάποια κεντρικά πολιτικά συμπεράσματα προκύπτουν με σαφήνεια: η Ν.Δ. εξακολουθεί να κυριαρχεί στον πολιτικό ανταγωνισμό, με την υπεροχή της στην αυτοδιοίκηση να είναι ακόμη ισχυρότερη σε σχέση με το κεντρικό πολιτικό τοπίο. Η κυριαρχία αυτή επιβεβαιώθηκε και στις φετινές εκλογές όπου η ισχυρότερη αμφισβήτησή της φαίνεται να προέρχεται όχι από αντίπαλα κόμματα, αλλά από αυτονομημένους υποψηφίους του δικού της πολιτικού χώρου.
Ο ούτως ή άλλως αδύναμος στην αυτοδιοίκηση ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε συνολικά μια εξαιρετικά φτωχή εκλογική επίδοση. Η νέα ηγεσία του ασφαλώς και δεν μπορεί να χρεωθεί τα χθεσινά αποτελέσματα. Από την άλλη, όμως, η επιλογή ενός νέου αρχηγού δεν προσέδωσε το παραμικρό στο κόμμα και τους υποψηφίους του, όπως συνηθίζεται και όπως κάποιος θα ανέμενε. Αν, μάλιστα, αυτό συνδυαστεί με μια σειρά ερευνών της τελευταίας περιόδου, που δείχνουν δημοσκοπική καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι το honeymoon effect του κ. Κασσελάκη αποδεικνύεται προσώρας εξαιρετικά περιορισμένο.
Το ΠΑΣΟΚ, αντιθέτως, είναι στους κερδισμένους αυτής της αναμέτρησης για δύο κύριους λόγους. Πρώτον, γιατί κατοχυρώνει τη δεύτερη θέση του στον χώρο της αυτοδιοίκησης, έχοντας μάλιστα ενισχύσει τα ποσοστά του στα αστικά κέντρα, που ήταν η αχίλλειος πτέρνα του στις τελευταίες εκλογές. Δεύτερον, γιατί γίνεται εκείνο σημείο αναφοράς της αντικυβερνητικής ψήφου σε δύο κρίσιμες αναμετρήσεις, αυτή στον Δήμο Αθηναίων και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Κάτι που ασφαλώς του δίνει πόντους στον εσωτερικό ανταγωνισμό στον χώρο της αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ, αξιοποιώντας και τα μεγάλα ποσοστά αποχής, τα οποία δεν το πλήττουν ιδιαίτερα, παρουσίασε σημαντική άνοδο και καταγράφεται ασφαλώς στους κερδισμένους αυτών των εκλογών. Η αποχή θα πρέπει να προβληματίσει τους πάντες –κυβέρνηση και αντιπολίτευση–, αν και σε κάποιον βαθμό ήταν αναμενόμενη έπειτα από μια περίοδο μακράς πολιτικής έντασης. Αν μάλιστα δεν συμβεί κάτι δραματικό, στις ερχόμενες ευρωεκλογές ας ετοιμαστούμε για ακόμη πιο χαμηλά ποσοστά συμμετοχής.
* Ο κ. Ευτύχης Βαρδουλάκης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας.