ΤΟ ΘΕΜΑ
Οπως έχετε ήδη πληροφορηθεί από σειρά ρεπορτάζ της «Κ», στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από το Ισραήλ επιβιβάστηκαν στις πτήσεις και αρκετοί από χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο. Στις περισσότερες των περιπτώσεων εξεπλάγησαν ευχάριστα, καθώς πολλές από τις αποστολές άλλων κρατών είχαν θέσει ως προϋπόθεση ένα μίνιμουμ ποσό ανά επιβάτη για τη μεταφορά εκτός Ισραήλ. Το κόστος, βέβαια, για τη μίσθωση των αεροπλάνων επιβάρυνε το υπουργείο Εξωτερικών, γνωστό για πολλά, όχι όμως και για τον προϋπολογισμό του. Κατά τη διάρκεια του πρώτου διημέρου της κρίσης, μιας και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και το επιτελείο του βρίσκονταν στον Κόλπο, το βάρος της βασικής δουλειάς στην Αθήνα σήκωσε η γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Τερέζα Αγγελάτου.
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Ενόψει του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών οι συγκρούσεις είναι πολλές και σε κάποιες περιπτώσεις είναι αμφίρροπες. Από αυτές ίσως η πιο ενδιαφέρουσα είναι εκείνη που αναμένεται την Κυριακή ανάμεσα στον νυν περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τον Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση μια δημοσκόπηση που δημοσίευσε χθες για τον ιστότοπο onlarissa.gr η εταιρεία Interview, ο κ. Αγοραστός προηγείται με 43,1%, έναντι 39% και με αναποφάσιστους ένα ποσοστό 17,9% από τους 705 ερωτηθέντες. Ο αμφίρροπος χαρακτήρας της συγκεκριμένης αναμέτρησης φαίνεται και από τη βαρύτητα που έχει αποδώσει η κυβέρνηση, αλλά και από κάποια μάλλον ατυχή σχόλια στελεχών της Ν.Δ., που όπως φαίνεται, μαζεύτηκαν ταχέως. Από τη δημοσκόπηση προκύπτει, πάντως, η πολύ υψηλή συσπείρωση (άνω του 80%) των ψηφοφόρων της Ν.Δ. γύρω από το πρόσωπο του κ. Αγοραστού. Μια μέρα έμεινε.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Κορέας (δηλαδή της Νότιας) Χαν Ντουκ-Σου, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα και έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ συναντήθηκε και με τον ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπό κανονικότερες συνθήκες η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Νότιας Κορέας θα είχε συγκεντρώσει περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς το προηγούμενο χρονικό διάστημα προηγήθηκαν πολλές ανταλλαγές ανάμεσα σε Αθήνα και Σεούλ. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης επισκέφθηκε πριν από λίγες ημέρες τη Σεούλ, εκπρόσωποι κορεατικών επιχειρήσεων βρέθηκαν στην Αθήνα, όπου και εξέφρασαν το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, ειδικά στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας και της τεχνολογίας. Αν και η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν έχει εκφράσει κάποιο ενδιαφέρον λόγω των στενών δημοσιονομικών της, η Νότια Κορέα αποτελεί και μια ολοένα ελκυστικότερη για τις ευρωπαϊκές χώρες αγορά οπλικών συστημάτων, με πελάτες όπως η Πολωνία. Πάντως, χθες, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε και τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι τη δεκαετία του ’50 Ελληνες αγωνίστηκαν στο πλευρό των Κορεατών για την ελευθερία που απολαμβάνει σήμερα το νότιο τμήμα της χερσονήσου. Και ο Κορεάτης πρωθυπουργός, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι τρεις φορές υψηλότερος από τον μέσο ρυθμό της Ε.Ε. Μαθαίνω, επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα ανταποδώσει με επίσκεψη στη Σεούλ.
Ο ΤΟΠΟΣ
Η Κεφαλονιά, όπου σήμερα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 80 ετών από τη σφαγή περίπου 8.000 Ιταλών αιχμαλώτων από τους Γερμανούς ναζί. Από την ιταλική πλευρά θα παραστεί υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία, καθώς θα είναι παρών ο υπουργός Αμυνας Γκουίντο Κροσέτο, η πρέσβειρα της Ιταλίας στην Αθήνα Πατρίτσια Φαλτσινέλι αλλά και ο σημερινός διοικητής της Μεραρχίας Ακουι του Ιταλικού Στρατού, στην οποία ανήκαν το 1943 οι 8.000 σφαγιασθέντες αιχμάλωτοι. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στην τελετή που θα γίνει στο Μνημείο που υπάρχει στο Αργοστόλι ο γ.γ. του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Αντώνης Οικονόμου, έπειτα από σχετική απόφαση του υπουργού Νίκου Δένδια, ένδειξη της άριστης σχέσης που έχουν οι δύο άνδρες.
Η ΑΤΑΚΑ
«Εδώ και δεκαετίες έχει αναδειχθεί –και διεθνώς και στην Ελλάδα– μια πολύ ισχυρή τάση: να κάνω πολιτική ως επικοινωνία. Πολιτική του προφίλ: είμαι συμπαθής, αγαπώ τα ζώα, είμαι γυμνασμένος, έχω φοιτήσει σε καλά σχολεία. Οταν λοιπόν συγκατανεύεις σε μια τέτοια απίσχνανση της πολιτικής, στην αφυδάτωσή της όχι από αξιολογικά ή ιδεολογικά στοιχεία, αλλά και από ένα σύνολο προγραμματικών προτάσεων και δεσμεύσεων, πού καταλήγεις;». Η αποστροφή του Ευάγγελου Βενιζέλου (σε συνέντευξή του στην «Οικονομική Επιθεώρηση») εμπεριέχει τις απορίες πολλών που θεωρούν ότι η λεγόμενη «μεταπολιτική» από εξαίρεση έγινε ο κανόνας, με αφορμή βεβαίως το φαινόμενο Κασσελάκη. Στο ερώτημα, βέβαια, που θέτει ο κ. Βενιζέλος, μόνο η ζωή μπορεί να απαντήσει.