Αυτοδιοικητικές εκλογές: Αλλαγή σκυτάλης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Οι ανατροπές στις Περιφέρειες

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Αλλαγή σκυτάλης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Οι ανατροπές στις Περιφέρειες

Μεγάλη ανατροπή στην πρωτεύουσα με τον Χάρη Δούκα να επικρατεί του Κώστα Μπακογιάννη - Καθαρή επικράτηση του Στέλιου Αγγελούδη επί του Κων. Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγή σκυτάλης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου οι υποψήφιοι που στήριζε η Νέα Δημοκρατία ηττήθηκαν. Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος έχασε την περιφέρεια της Θεσσαλίας, ενώ ο υποστηριζόμενος από τη Ν.Δ. υποψήφιος κέρδισε την Πελοπόννησο.

Πρόσωπο της βραδιάς αναδείχθηκε ο Χάρης Δούκας, ο οποίος συγκεντρώνοντας το 55,96%, έναντι του 44,04% του κ. Μπακογιάννη, προκάλεσε τη μεγάλη ανατροπή στον β΄γύρο των δημοτικών εκλογών για τον δήμο Αθηναίων.

«Σήμερα η Αθήνα νίκησε, η πόλη αλλάζει σελίδα», τόνισε στην πανηγυρική του δήλωση ο κ. Δούκας, σημειώνοντας ότι ξέρει την ευθύνη που αναλαμβάνει. Ευχαρίστησε τις Αθηναίες και τους Αθηναίους, λέγοντας ότι «οι πολίτες κατάφεραν το ακατόρθωτο». Κατόπιν, είπε ότι οφείλει να ευχαριστήσει «τον Νίκο Ανδρουλάκη, το Βολτ, τους ανθρώπους από την πολιτική οικολογία, τους ανθρώπους από τα δικαιώματα και τον Κώστα Ζαχαριάδη». «Δεσμεύομαι ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να κάνουμε την Αθήνα όπως μας αξίζει», τόνισε και κατέληξε: «Θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε πράξη όσα είπαμε».

 

Μπακογιάννης: Φεύγω με ψηλά το κεφάλι

Ο κ. Μπακογιάννης με δήλωσή του γνωστοποίησε ότι επικοινώνησε με τον νέο δήμαρχο και τον συνεχάρη για τη νίκη του. 

«Πριν από λίγο επικοινώνησα με τον κ. Δούκα και του έδωσα θερμά συγχαρητήρια για τη μεγάλη νίκη. Και η ομάδα μου κι εγώ είμαστε στην απόλυτη διάθεσή του για μια οργανωμένη και σοβαρή μετάβαση. Η ευθύνη του αποτελέσματος βαρύνει αποκλειστικά εμένα. Ευχαριστώ τους Αθηναίους και τις Αθηναίες για την ευκαιρία που μου έδωσαν να τους υπηρετήσω. Φεύγω από το δημαρχείο με το κεφάλι ψηλά», τόνισε.


Αγγελούδης: Δεν περισσεύει κανείς

Παράλληλα, αλλαγή σκυτάλης έχουμε και στη Θεσσαλονίκη με τον Στέλιο Αγγελούδη να επικρατεί καθαρά του Κωνσταντίνου Ζέρβα με 67,3% έναντι 32,7%.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Θεσσαλονικείς, είναι δική μας η ευθύνη να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους με τη δουλειά μας, τώρα είναι η ώρα της δουλειάς για τους ανθρώπους της πόλης μας. Ευχαριστώ τους συνεργάτες, τους εθελοντές και τους υποψηφίους. Αλλάξαμε σελίδα, γράφουμε ιστορία όλη μαζί. Δεν περισσεύει κανείς, τώρα ξεκινάμε, τώρα θα ανταποδώσουμε στην πόλη όλα όσα της χρωστάμε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ, με συγκινήσατε», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Αγγελούδης.


Στην Πάτρα ο Κώστας Πελετίδης, που στηρίζεται από το ΚΚΕ επανεκλέγεται, επικρατώντας του Κωνσταντίνου Σβόλη, ανεξάρτητου υποψηφίου προερχόμενου από τη ΝΔ. 


Περιφέρειες

Στις Περιφέρειες, η ΝΔ κράτησε μόνο την Πελοπόννησο, χάνοντας από γαλάζιους «αντάρτες» σε Βόρειο Αιγαίο, Ιόνια Νησιά, Δυτική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, ενώ ηττήθηκε και στη Θεσσαλία.  

Συγκεκριμένα:

  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Δημ. Κουρέτας – που στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επικράτησε του νυν περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού, ο οποίος στηρίζεται από την Ν.Δ.
  • Στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, ο Χριστόδουλος Τοψίδης νίκησε τον Χρήστο Μέτιο.
  • Στο Βόρειο Αιγαίο ο ανεξάρτητος νυν περιφερειάρχης, Κωνσταντίνος Μουντζούρης επικράτησε του Αλκιβιάδη Στεφανή, που υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ.
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ο ανεξάρτητος υποψήφιος, Γιώργος Αμανατίδης κέρδισε τον υποψήφιο της Ν.Δ. και νυν Περιφερειάρχη Γ. Κασαπίδη. 
  • Καθαρή νίκη του πέτυχε και ο Γιάννης Τρεπεκλής έναντι της Ρόδης Κράτσα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. 
  • Ενώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο υποψήφιος της ΝΔ, Δημήτρης Πτωχός επικράτησε του Πέτρου Τατούλη. 

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα

«Η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά τα αποτελέσματα του β’γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών 

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τους εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες, τόνισε ότι είναι χρέος της κυβέρνησης να συνεργαστεί μαζί τους και ξεκαθάρισε ότι αναμένει μια παραγωγική συνεργασία. 

«Δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή βραδιά για την Ν.Δ. Τα πολιτικά συμπεράσματα, όμως, για τον συσχετισμό των κομμάτων διαμορφώθηκαν την προηγούμενη Κυριακή», ανέφερε, επίσης ο πρωθυπουργός, ενώ στάθηκε και στη χαμηλή συμμετοχή που καταγράφηκε σήμερα. 


Κασσελάκης: Πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των επαναληπτικών αυτοδιοικητικών εκλογών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. Σε ανάρτησή του, τονίζει : «Αυτός είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η Σύγχρονη Αριστερά».

Αναλυτικά η ανάρτησή του

«Πριν από τον πρώτο γύρο είπα αυτό που δεν έχει πει κανένας αρχηγός κόμματος ποτέ: Στον δεύτερο γύρο, θα στηρίξουμε κάθε προοδευτικό υποψήφιο. Την περασμένη Κυριακή το επανέλαβα με πάθος. Αυτός είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η Σύγχρονη Αριστερά: Με μία φωνή, συνταχθήκαμε με την πρόοδο, με τον άνθρωπο, χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και χωρίς ανταλλάγματα. Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται. Διώχνει γόνους, ημετέρους, διεφθαρμένους. Απόψε είναι η πρώτη νύχτα χαράς. Απόψε είναι η πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη».

Ανδρουλάκης: Μεγάλη νίκη για το ΠΑΣΟΚ, πρώτη ήττα Μητσοτάκη

«Πετύχαμε μεγάλη νίκη για το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη. Μία νίκη του προοδευτικού λόγου», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πως «είναι η πρώτη ήττα του κυρίου Μητσοτάκη, της αλαζονείας, της αμετροέπειας και των πελατειακών πρακτικών. Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ότι είναι ικανός να συμμαχήσει και με το σκοτάδι για να πετύχει τους εκλογικούς του στόχους», ενώ ξεκαθάρισε ότι «έχουμε μάχες και προκλήσεις μπροστά μας, ο λαός χρειάζεται μια ισχυρή προοδευτική δύναμη που θα στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση». 

Οσον αφορά τον νικητή της βραδιάς και νέο δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, έκανε λόγο για έναν «επιστήμονα που ανέλαβε μεγάλη ευθύνη και τα κατάφερε, είμαι σίγουρος ότι θα πετύχει τον στόχο του». 

 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT