Το επίπεδο άριστων σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ αντικατοπτρίζει η ταχύτητα με την οποία πριν από λίγες ημέρες η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών προχώρησε στις απαραίτητες άδειες εξαγωγής αλεξίσφαιρων γιλέκων με κεραμικές πλάκες. Τα συγκεκριμένα υλικά προορίζονται να καλύψουν μέρος των ελλείψεων που έχουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) στον τομέα των αλεξίσφαιρων γιλέκων.
Δεδομένου ότι πρόκειται για μια ατομική αμυντική θωράκιση, χωρίς επιθετικό χαρακτήρα, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε άμεσα για την αποδέσμευση της διαδικασίας προκειμένου να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις. Ηδη η ισραηλινή πλευρά έχει εκφράσει θερμές ευχαριστίες προς την ελληνική κυβέρνηση, ενώ οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και για άλλα παρεμφερή υλικά.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αποτελούν από τα πλέον ικανοποιητικά εξοπλισμένα στρατιωτικά τμήματα στη γη, ωστόσο καταγράφονται ελλείψεις σε διάφορους τομείς που αφορούν την υποστήριξή τους. Ηδη η Αθήνα έχει ζητήσει λίστα με τις ανάγκες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, έχοντας εκ των προτέρων αποκλείσει ότι πρόκειται να δώσει οποιοδήποτε υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις.
Αλλωστε, όπως έχει ήδη φανεί τόσο από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και από τη γενικότερη άρθρωση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο ζήτημα της σύγκρουσης στην περιοχή, η Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωμα νόμιμης αυτοάμυνας του Ισραήλ, εντός όμως του πλαισίου και των κανόνων εμπλοκής που επιβάλλονται σε κάθε δημοκρατία από το διεθνές δίκαιο.
Οι Ελληνες στη Γάζα
Η Αθήνα είναι σε άμεση επαφή με την ισραηλινή κυβέρνηση και για την τύχη των Ελλήνων και ατόμων με ελληνικό διαβατήριο που παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας. Συνολικά, στη Λωρίδα της Γάζας υπολογίζεται ότι παραμένουν περί τα 20 άτομα, ανάμεσα στα οποία ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος και Πατριαρχικός Επίτροπος κ. Αλέξιος και ένας ακόμα κληρικός. Υπενθυμίζεται ότι στη Λωρίδα της Γάζας πέρα από το μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου όπου βρίσκεται ο κ. Αλέξιος, υπάρχουν και άλλες ορθόδοξες εκκλησίες. Η Αθήνα έχει ενημερώσει την ισραηλινή κυβέρνηση για τις συντεταγμένες του Αγίου Πορφυρίου, αλλά και για την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Τιβεριάδος να μην εγκαταλείψει τη θέση του με σκοπό να παραμείνει εκεί και να παρέχει βοήθεια σε αρκετούς αμάχους που έχουν βρει καταφύγιο στο μοναστήρι.
Μακρύς πόλεμος
Εν τω μεταξύ, όλα τα σήματα που φθάνουν στην Αθήνα από το Ισραήλ συνηγορούν στην κατεύθυνση ενός παρατεταμένου πολέμου και όχι μιας τυπικής μεσανατολικής σύγκρουσης λίγων ημερών. Δίχως να μπορεί να προσδιοριστεί πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος, γνώστες της κατάστασης στο έδαφος λένε ότι σκοπός των Ισραηλινών δεν είναι μια επιχείρηση που θα μοιάζει με την κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά δεδομένου του στόχου, δηλαδή της εξάλειψης της Χαμάς, η οποία διαθέτει τουλάχιστον 40.000 μαχητές, θα απλωθεί σε χρονικό διάστημα κάποιων μηνών.
Οι Ισραηλινοί φαίνεται, επίσης, να έχουν ενσωματώσει τα διδάγματα της κατοχής της Γάζας πριν από το 2005, γι’ αυτό και οι αντικειμενικοί σκοποί της χερσαίας επιχείρησης δεν περιλαμβάνουν τίποτε παραπάνω από εκκαθάριση των στελεχών και των τεράστιων υπόγειων εγκαταστάσεων της Χαμάς.