Εντός ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας που δημιουργεί η κλιμακούμενη πολιτική αντιπαράθεση, άνοιξε χθες ο δρόμος για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής όσον αφορά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Η κυβερνώσα πλειοψηφία ανακοίνωσε ότι θα υπερψηφίσει την προσφάτως κατατεθείσα στη Βουλή σχετική πρόταση του ΚΚΕ. Η Νέα Δημοκρατία «θα ψηφίσει υπέρ, επιφυλασσόμενη για το περιεχόμενο της πρότασης και όσα λέει», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και πρόσθεσε: «Συμφωνούμε ότι είναι σημαντικό να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή στο πλαίσιο της εξεταστικής επιτροπής και η διερεύνηση να ξεκινήσει, όπως λέει η πρόταση, από το 1997 και εντεύθεν. Προφανώς, οι θέσεις οι δικές μας και όσα έχουμε να πούμε θα διατυπωθούν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μετά την υπερψήφιση της πρότασης».
Η πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος, στην οποία μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων της Ν.Δ. –έτσι αιτιολογούνται και οι επιφυλάξεις που ανέφερε ο κ. Μαρινάκης–, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, και που αναμένεται να υπερψηφιστεί, όπως προκύπτει από τις έως τώρα τοποθετήσεις, και από Ελλ. Λύση, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας, πιθανώς και από ΣΥΡΙΖΑ, άνοιξε νέο μέτωπο ανάμεσα στη Χαριλάου Τρικούπη και τον Περισσό.
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, που προτίθεται να ζητήσει συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η κόκκινη πρόταση «οδηγεί στη διάχυση των ευθυνών υποβαθμίζοντας την ανάγκη για άμεση και κατά προτεραιότητα διερεύνηση και καταλογισμό των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών» στελεχών της σημερινής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται: «Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να πάρει μέρος σ’ αυτή τη συμπαιγνία συγκάλυψης των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών». Απαντώντας ο Περισσός σχολιάζει: «Η πρόταση για προανακριτική επιτροπή, αν απορριφθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία, οδηγεί στον ενταφιασμό της έρευνας. Μήπως τελικά αυτό θέλουν στο ΠΑΣΟΚ;».
Ως προς τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θεόφιλος Ξανθόπουλος είπε: «Θα αναζητηθούν και σε πολιτικό επίπεδο οι ευθύνες και επισπεύδουμε, έτσι ώστε να συμμετάσχουμε σε αυτή τη διερεύνηση».
«Ναι» τόσο στην Εξεταστική όσο και στην Προανακριτική είπε η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Την ίδια στιγμή, αφορμή για νέα σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στάθηκε η αποστροφή του λόγου του υπουργού Εργασίας Αδ. Γεωργιάδη όταν απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής (Real) συνέντευξης είπε ότι «ουδείς ενδιαφέρεται για την Προανακριτική ή την Εξεταστική για τα Τέμπη», για να εξηγήσει πως αναφερόταν στην «πολιτική διελκυστίνδα των κομμάτων της αντιπολιτεύσεως για την τραγωδία».
Σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης μεταξύ άλλων σχολίασε ότι η επίμαχη φράση του κ. Γεωργιάδη «είναι από τις πιο κυνικές και απάνθρωπες δηλώσεις» και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να τον αποπέμψει αμέσως από την κυβέρνηση». Ο κ. Μιχάλης Κατρίνης (ΠΑΣΟΚ) στη Βουλή, έκανε λόγο για «μια κυνική επίδειξη απανθρωπιάς και πολιτικής αθλιότητας».
Προσερχόμενος εκτάκτως στην αίθουσα της Ολομέλειας για να απαντήσει, και αφού στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωνε ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων. Προφανώς ποτέ δεν είπα ότι ο ελληνικός λαός δεν ενδιαφέρεται για τα Τέμπη ούτε θα μπορούσα να το έχω πει. Δέχομαι ότι ο τρόπος που το έκανα άφηνε την ευκαιρία στους αντιπάλους μου να κάνουν αυτή την πολιτική εκμετάλλευση που έγινε».