Σκηνικό ανοιχτής ρήξης με αποχωρήσεις εσωκομματικών ομάδων και ιστορικών στελεχών σημάδευσε τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και η Κυριακή δεν αναμένεται πιο εύκολη, αφού η «Ομπρέλα» αποφάσισε το βράδυ του Σαββάτου να μην επιστρέψει για την τυπική διαδικασία.
Η πρώτη ημέρα της διήμερης συνεδρίασης ολοκληρώθηκε χωρίς τις ομάδες της Εφης Αχτσιόγλου, του Διονύση Τεμπονέρα και της «Ομπρέλας» που αποχώρησαν ηχηρά από την Κ.Ε. το μεσημέρι του Σαββάτου, επαναλαμβάνοντας ανοικτά την αντίθεσή τους στο σκεπτικό του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες αποχώρησαν, μεταξύ άλλων, και τρία μέλη του προεδρείου.
Με φόντο τις κενές καρέκλες, μέλη της παράταξης τοποθετήθηκαν δημοσίως για την ρήξη, με τον Παύλο Πολάκη να δηλώνει ανοικτά υπέρ των διαγραφών.
Νωρίτερα, ο Νάσος Ηλιόπουλος είχε καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Προεδρείου της Κ.Ε., μετά την άρνηση να γίνει ψηφοφορία για την παραπομπή ή μη της διαγραφής μελών σε δημοψήφισμα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση στα μέλη που του αντιτίθενται προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στο ακροατήριο. Ο Στέφανος Κασσελάκης παρέπεμψε το θέμα των διαγραφών στην Επιτροπή Δεοντολογίας, θέτοντας χρονικό ορίζοντα επτά ημερών για την απόφαση. «Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας δεν εντέλλεται από κανέναν», τόνισε από την πλευρά του ο Αντώνης Κοτσακάς.
Σωκράτης Φάμελλος: Να δώσουμε απαντήσεις χωρίς τοξικότητα
«Πρέπει να προτείνουμε την επόμενη μέρα στην ελληνική κοινωνία με βάση μια καθαρή πρόταση, για να ζουν καλύτερα οι Έλληνες πολίτες» και «αυτό είναι μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση, δεν είναι μια διαδικαστική συζήτηση», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης.
«Η πρώτη μέρα της ΚΕ ολοκληρώθηκε με ένα μεγάλο ερώτημα: ποια είναι η προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ και της ελληνικής κοινωνίας; Εκφράζεται μέσα στη συζήτηση μας μια πολύ μεγάλη αγωνία, που είναι αποτέλεσμα της ήττας των εκλογών και της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα».
«Εμείς έχουμε μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία να δώσουμε πολιτικές απαντήσεις» και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει με τοξικότητα ή με προσωπικούς όρους, πρέπει να προτείνουμε την επόμενη μέρα στην ελληνική κοινωνία με βάση μια καθαρή πρόταση, για να ζουν καλύτερα οι Έλληνες πολίτες».
Νίκος Παππάς: «Να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι»
«Δυστυχώς η τεράστια συμμετοχή μοιάζει τόσο μακριά» σχολίασε στην τοποθέτησή του ο Νίκος Παππάς, κάνοντας σαφή αναφορά στις εσωκομματικές εκλογές. «Ενώ υπάρχουν προϋποθέσεις πολιτικής φθοράς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως φάνηκε στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, εμείς δεν ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του κόσμου», πρόσθεσε στην τοποθέτησή του στην Κ.Ε., απευθύνοντας έκκληση «να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι (…) διότι ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και η συγκυρία θα μας φέρει μπροστά στην ευθύνη να συζητήσουμε με ανθρώπους που αυτή τη στιγμή δεν είναι μαζί μας ή και με συντρόφους και συντρόφισσες που διάλεξαν άλλο δρόμο».
«Είμαι βέβαιος πως γνωρίζει και ο ίδιος ο πρόεδρος ότι δεν πήρε λευκή επιταγή. Πήρε εντολή να ηγηθεί», είπε, προσθέτοντας: «Πρέπει να του ασκήσει κανείς κριτική; Πρέπει. Μέσα στα όργανα. Και πρέπει να συγκροτηθεί πολιτικό κέντρο με τουλάχιστον εβδομαδιαία λειτουργία, το οποίο και θα υλοποιήσει τον απαιτητικό οδικό χάρτη της εξωστρέφειας μέχρι τις ευρωεκλογές».
Παύλος Πολάκης: «Θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία»
Μετά τις σημερινές αποχωρήσεις, ο Παύλος Πολάκης τάχθηκε υπέρ των διαγραφών στελεχών και σχολίασε, μεταξύ άλλων: «εγώ θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία». Μία ημέρα νωρίτερα, ο βουλευτής Χανίων είχε εκφράσει τη στήριξή του στην προοπτική εσωκομματικού δημοψηφίσματος για τις διαγραφές, γράφοντας στο Facebook «τα είπε όλα ο πρόεδρος».
Ολγα Γεροβασίλη: Το ζήτημα του δημοψηφίσματος είναι πολιτικό, όχι διαδικαστικό
Ηρεμία και ειλικρίνεια, «χωρίς κόλπα», συνέστησε η Ολγα Γεροβασίλη στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «είναι τρικ να μετατρέπεις τα διαδικαστικά θέματα σε πολιτικά».
Σε δήλωσή της για τα όσα διημείφθησαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η Ολγα Γεροβασίλη σημείωσε πως το αίτημα να μπει σε ψηφοφορία η πρόταση Κασσελάκη περί δημοψηφίσματος για τις διαγραφές, είναι ότι αυτό δεν αποτελεί ένα διαδικαστικό ζήτημα, «είναι πολιτικό, και αυτό το νόημα έχει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής».
Αχτσιόγλου: Υπαρξιακό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ
Η ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου είχε καταθέσει κείμενο ασκώντας δριμεία κριτική στην ηγεσία της Κουμουνδούρου, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή πολιτική, ιδεολογική και θεσμική κρίση, που έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά διάλυσης».
«Σήμερα έθεσα ένα ζήτημα υπαρξιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αφορά το διάγγελμα που απηύθυνε χθες ο πρόεδρος του κόμματος ότι θα πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα με θέμα τη διαγραφή μελών του κόμματος. Πρόκειται για μία πρόταση βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση, προσβλητική για τη λειτουργία του κόμματος και άκρως διχαστική. Εθεσα στο Σώμα την ανάγκη να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα άμεσα. Η συνεδρίαση της Κ.Ε. είναι άνευ αντικειμένου. Είναι υπαρξιακό ζήτημα και για εμάς και για την ίδια τη συλλογική μας λειτουργία. Το προεδρείο αρνήθηκε να γίνει το ξεκαθάρισμα του ζητήματος. Σήμερα, η δημοκρατική λειτουργία του οργάνου καταπατήθηκε βάναυσα. Δεν είχε νόημα η παραμονή μας στη συνεδρίαση. Δεν πρόκειται για ζήτημα διαδικαστικό, αλλά υπαρξιακό. Σήμερα, αποχωρούμε από αυτή τη διαδικασία που είναι άνευ αντικειμένου, τίποτα παραπάνω».
Τσακαλώτος: «Δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση»
«Η Εφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και εγώ κάναμε μια διαδικαστική πρόταση να συζητηθεί πρώτα προ ημερησίας διάταξης το θέμα που έβαλε ο πρόεδρος χθες για το δημοψήφισμα. Δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση υπό τη σκιά ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα. Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι αυτό είναι μεγάλο ζήτημα. Το προεδρείο, με πλειοψηφία 4-3, δεν δέχθηκε η πρότασή μας να μπει σε ψηφοφορία (…) Αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Τεμπονέρας: Αντιδημοκρατική η πρόταση του Κασσελάκη
Ο Δημήτρης Τεμπονέρας διεμήνυσε ότι η ομάδα του δεν μπορεί να «νομιμοποιήσει» τη διαδικασία, όσο εκκρεμεί το ζήτημα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος.
«Η πρόταση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη για διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι μια πρόταση αντικαταστατική, βαθιά διχαστική, αντιδημοκρατική. Ζητήσαμε την ανάκληση της πρότασης ή να τεθεί το θέμα στην κρίση του ανώτατου οργάνου του κόμματος της Κ.Ε. Στο σημείο που αυτό δεν έγινε δεκτό δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία. Θα συνεδριάσουμε το επόμενο διάστημα και θα λάβουμε τις αποφάσεις. Ολα είναι ανοιχτά».
Οι εργασίες θα συνεχιστούν το πρωί της Κυριακής και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα με την ψηφοφορία για το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης.