Οι αναζωπυρώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεχείς και επί παντός επιστητού. Τελευταία «έσκασε» η καταγγελία του Γιάννη Ραγκούση πως του ζητούν να σηκωθεί να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «μαζεύτηκαν όλοι οι πασόκοι να μας κάνουν κήρυγμα». Το οξύμωρο είναι πως οι προεδρικοί δέχονταν έως τώρα τα πυρά από την αριστερή πτέρυγα, ενώ οι ίδιοι εμφανίζονταν ως εκφραστές της διεύρυνσης. Η επίθεση στον πασοκογενή Ραγκούση ανοίγει ένα νέο μέτωπο, καθώς είναι βέβαιο πως θα δώσει το δικαίωμα στον πρώην υπουργό να ασκεί εσωκομματική αντιπολίτευση ως κεντρώος, αυξάνοντας την απορία ποια ακριβώς είναι η στρατηγική της ηγεσίας του κόμματος.
Κριτική μέσα και έξω
Μέσα σε όλα η κυβέρνηση πρέπει το επόμενο διάστημα να λάβει τις οριστικές αποφάσεις της για το πώς θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές. Οσο αργεί, η κριτική θα αυξάνεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Νικόλας Φαραντούρης του ΣΥΡΙΖΑ –που ενδιαφέρεται να μετακομίσει στις Βρυξέλλες–, ο οποίος ανέφερε σε τηλεοπτική του εμφάνιση πως «σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. είναι γνωστό το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα γίνουν, όχι όμως στην Ελλάδα», καταλήγοντας πως δεν είναι δυνατό να κόβεται και να ράβεται στα μέτρα της κυβέρνησης το εκλογικό σύστημα. Κριτική όμως έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και εκ των έσω, καθώς όσοι «γαλάζιοι» επιθυμούν να είναι υποψήφιοι θέλουν εγκαίρως να ξέρουν την… εκλογική τους περιφέρεια.
Τα νομικά Βορίδη
Ενα από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατά της πρότασης του ΚΚΕ σχετικά με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη ήταν η ανάγκη Προανακριτικής, ώστε να εξεταστούν τυχόν ποινικές ευθύνες για το δυστύχημα. Την επιχειρηματολογία αντέκρουσε ο Βορίδης, λέγοντας πως η Εξεταστική δεν αποκλείει τη σύσταση Προανακριτικής εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Παράλληλα, όμως, ο υπουργός πήγε ένα βήμα παρακάτω αποδομώντας την πρόταση της αντιπολίτευσης ως ελλιπή, καθώς, όπως είπε, η εξέταση οικονομικών αδικημάτων –όπως είναι η σύμβαση 717 στην οποία βασίζεται η πρόταση για Προανακριτική– δεν συνεπάγεται την πρόκληση θανατηφόρων δυστυχημάτων. «Δεν θα ξεχάσουμε τα νομικά», κατέληξε ο Βορίδης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.
Σε συνεννόηση
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστας Κυρανάκης έχει πάρει πάνω του τις τελευταίες δύο ημέρες την αντιπαράθεση με τον συνδικαλιστικό φορέα των συμβολαιογράφων, οι οποίοι δεν αποδέχονται τα «ψηφιακά συμβόλαια», βγαίνοντας διαρκώς στα μίντια χωρίς να φοβάται τη σύγκρουση. Η τακτική που ακολουθεί έχει την απόλυτη έγκριση του Μαξίμου, με το οποίο είναι σε συνεχή συνεννόηση τις τελευταίες ημέρες.