Εντός και Εκτός: Οι πολλαπλές συγκρούσεις του Κωστή Χατζηδάκη

Εντός και Εκτός: Οι πολλαπλές συγκρούσεις του Κωστή Χατζηδάκη

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο Φρέντι Μπελέρης εξέφρασε χθες δημοσίως, μέσω ανάρτησης στα κοινωνικά δίκτυα, τις ευχαριστίες του για τη συμπαράσταση του ελληνικού κράτους στον αγώνα του, με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψη που δέχθηκε από τον υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου. «Eυχαριστώ θερμά τον υπουργό Επικράτειας, κύριο Σταύρο Παπασταύρου, για την πρόσφατη επίσκεψή του στις φυλακές Δυρραχίου, όπου βρίσκομαι προφυλακισμένος. Η συνεχής συμπαράσταση και έμπρακτη παρουσία του ελληνικού κράτους στην πρωτοφανή και κατάφωρα άδικη προφυλάκισή μου και στη στέρηση του δικαιώματός μου να ορκιστώ δήμαρχος, μου δίνουν δύναμη και αισιοδοξία για τη δίκαιη επίλυση της υπόθεσής μου, για την οποία ευελπιστώ», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπελέρης.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Δεν είναι μία η σύγκρουση, είναι πολλές. Και συνδέονται με τα μέτωπα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση στον τομέα της φορολογίας. Κοινός παρονομαστής είναι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος αποτελεί εδώ και αρκετό καιρό τον βασικό μοχλό προώθησης όλων αυτών των κυβερνητικών πολιτικών. Ως ένας από τους πιο δημοφιλείς υπουργούς της κυβέρνησης και με μια εκλογική βάση σταθερή, ο κ. Χατζηδάκης φαίνεται ότι –κατά την ανάλυση κάποιων– παίρνει ένα υπολογισμένο ρίσκο. Στη ζωή, και πολύ περισσότερο στην πολιτική, δεν υπάρχουν βεβαιότητες, ωστόσο, φαίνεται ότι ο κ. Χατζηδάκης έχει επιλέξει να προχωρήσει μέχρι τέλους σε όλα όσα έχουν ανακοινωθεί. Χθες, πάντως, απάντησε σε όλα τα σημεία κριτικής της αντιπολίτευσης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024 που διεξάγεται στη Βουλή, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση, αλλά δεν πρόκειται και να κρύψει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, «την οποία προφανώς διαπίστωσε και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στις εκλογές».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Εμανουέλ Λε Ρουά Λαντιρί, ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της Γαλλίας, εκπρόσωπος της σχολής των Annales και μαθητής του –γνωστότερου στο ευρύ κοινό– Φερνάν Μπροντέλ, πέθανε χθες πλήρης ημερών, σε ηλικία 94 ετών. Στην Ελλάδα είναι γνωστός από το μεταφρασμένο μνημειώδες έργο του «Μονταγιού, ένα Οξιτανικό χωριό από το 1294 έως το 1324» (εκδόσεις Εικοστού Πρώτου), ένα βιβλίο γραμμένο το 1975 από ειδικό προς άλλους ειδικούς, το οποίο όμως είναι πλέον ένα διαχρονικό μπεστ σέλερ (μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες, με πάνω από δύο εκατομμύρια αντίτυπα διεθνώς) που καταναλώνεται από κάθε αναγνώστη. Ο Λαντιρί, όπως όλοι οι εκπρόσωποι της σχολής των Annales, ήταν πολυγραφότατος και στραμμένος στην κοινωνική και οικονομική διάσταση της Ιστορίας. Ηταν, ωστόσο, και πρωτοπόρος, αφού πολύ νωρίς μελέτησε και έγραψε για την ιστορία του κλίματος. Στην εποχή μας, οπότε η κλιματική κρίση αποτελεί μια πραγματικότητα κοινώς αποδεκτή, κάτι τέτοιο ίσως μοιάζει πεπερασμένο, όμως, ο Λαντιρί ήταν από τους πρωτοπόρους και αυτής της διάστασης. Ελκυστική προσωπικότητα, εκείνης της γενιάς που τα μέλη της στη μακρά μεταπολεμική περίοδο προώθησαν το ευρωπαϊκό πνεύμα και το έργο τους εξακολουθεί να είναι αναπόσπαστος σύντροφος κάθε ιστορικού που μελετά τις τάσεις στον μακρύ χρόνο της προνεωτερικής –και όχι μόνον– περιόδου.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Βουλή των Ελλήνων. Ενα ρίγος διαπέρασε χθες τη σπονδυλική στήλη των κοινοβουλευτικών συντακτών που ακόμη θυμούνται τον Αύγουστο του 2015 και τη διαχείριση της τότε διαδικασίας έγκρισης του μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ από την τότε πρόεδρο της Βουλής και νυν πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στην πρεμιέρα της Εξεταστικής για το δυστύχημα των Τεμπών, η κ. Κωνσταντοπούλου διαπληκτίστηκε με τον πρόεδρο της επιτροπής, Δημήτρη Μαρκόπουλο. «Εχετε αποφασίσει πότε θα είναι η επόμενη συνεδρίαση δηλαδή;» διερωτήθηκε η κ. Κωνσταντοπούλου. «Θα κάνουμε πρόταση. Θα το συζητήσουμε σε λίγο, θα τοποθετηθούμε», απάντησε ο κ. Μαρκόπουλος και η κ. Κωνσταντοπούλου σχολίασε δηκτικά: «Επειδή δείχνετε να τα έχετε όλα αποφασίσει. Θέλετε να μας ενημερώσετε και εμάς;». Και συνέχισαν συγκρουόμενοι για το ποιος διακόπτει ποιον. Κλασικά κοινοβουλευτικά, δηλαδή.

Η ΑΤΑΚΑ

Για την Ιστορία, πάντως, αφού απορρίφθηκε το αίτημα για συγκρότηση διακομματικού προεδρείου (δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής) ακολούθησε ψηφοφορία, η οποία ανέδειξε (με 16 «γαλάζια» υπέρ, έναντι 15 «λευκών» από σύσσωμη την αντιπολίτευση) πρόεδρο τον κ. Μαρκόπουλο, αντιπρόεδρο την Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα και γραμματέα τον Τ. Μπαρτζώκα. Με αντιδράσεις, επίσης, αποφασίστηκε να συνεδριάζει η επιτροπή τρεις φορές την εβδομάδα (Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη). Την ερχόμενη Τρίτη, στη σχετική συζήτηση (που όπως όλες οι συνεδριάσεις θα είναι δημόσια, μέσω webTV από την ιστοσελίδα της Βουλής) θα ακολουθήσει η συνέχεια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT