Εντός και Εκτός: Οχι άλλη αυτοεξαίρεση

Εντός και Εκτός: Οχι άλλη αυτοεξαίρεση

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης δημιουργήθηκε μια νέα θέση και την εξασφάλισε (με ομόφωνη συμφωνία όλων των αντιπροσώπων) ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου. Πρόκειται για τη θέση του γενικού εισηγητή για τη Δημοκρατία, η οποία αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ, η νέα θέση στο Συμβούλιο της Ευρώπης υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατικοί θεσμοί, όπως η διασφάλιση της ακεραιότητας των ευρωπαϊκών εκλογών, η αντιμετώπιση της παρέμβασης σε αυτές τρίτων κρατών, ισχυρών λόμπι και της υπερσυγκέντρωσης χρήματος.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Τα έχουμε ξαναπεί. Στην εξωτερική πολιτική τίποτε δεν συνιστά παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, και κάτι που ίσχυε χθες δεν αποτελεί φυσικό νόμο, αλλά σήμερα ή αύριο μπορεί να ανατραπεί. Χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε στο Λευκό Παλάτι στην Αγκυρα τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ. Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων που εκπροσωπεί την ανατολική Λιβύη ήταν εξαρχής εχθρική απέναντι στην τουρκική διείσδυση στην Τρίπολη και –στα δικά μας– ουδέποτε επικύρωσε το περίφημο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η προσέγγιση της Βεγγάζης με την Αγκυρα έχει βεβαίως σχέση με κάποια γεγονότα. Οπως ότι, μετά τις καταστροφές του «Daniel» στην ανατολική Λιβύη τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Τουρκία υπήρξε ένας από τους βασικούς παρόχους άμεσης βοήθειας. Μπορεί να διανύουμε περίοδο εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε τα μάτια κλειστά. Οσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος…

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η Ζωή Ράπτη, βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργός Υγείας. Της αυτοεξαίρεσης το ανάγνωσμα, καθώς ένα μήνα μετά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών κυριαρχεί μια ατμόσφαιρα ανούσιας διαδικασίας. Η Εξεταστική συγκροτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου, η πρώτη συνεδρίασή της έγινε στις 23/11 και έως χθες κανένα ενδιαφέρον για την ουσία. Πρώτη εξαιρέθηκε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, ακολούθησε η «αυτοεξαίρεση» (φριχτή λέξη) του Θανάση Πλεύρη από τη Ν.Δ., δρόμο τον οποίο επέλεξε χθες και η Ζωή Ράπτη. Η κ. Κωνσταντοπούλου εξαιρέθηκε με το αιτιολογικό ότι είναι συνήγορος οικογενειών θυμάτων και τα δύο «γαλάζια» στελέχη διότι, καθώς κατονομάζονται σε μηνύσεις οικογενειών θυμάτων, κρίθηκε πως στα πρόσωπά τους «δημιουργείται εκ των πραγμάτων τεκμήριο δυσπιστίας». Στη χθεσινή συνεδρίαση η Ζωή Ράπτη, αν και αρχικώς είπε ότι «παρέλκει» το να εξαιρεθεί από τις συνεδριάσεις της Εξεταστικής, μετά τις τοποθετήσεις αρκετών από την αντιπολίτευση που αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο της προαναφερθείσας μήνυσης συγγενών θυμάτων άλλαξε στάση: «Προτείνω την αυτοεξαίρεσή μου επειδή θα πρέπει πράγματι η επιτροπή μας να είναι πλήρως αμερόληπτη». Αντικαταστάθηκε από την Ιωάννα Λυτρίβη και έτσι η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα. Ζήσε Μάη μου…

Ο ΤΟΠΟΣ

Τα Καλάβρυτα, όπου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας βρέθηκε χθες προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη των σφαγιασθέντων από τους ναζί πριν από ογδόντα χρόνια. Εκεί υπενθύμισε κάποιους ιστορικούς δεσμούς που έχει με την πόλη. «Με τα Καλάβρυτα με συνδέουν κάποιοι προσωπικοί δεσμοί. Ο θείος μου, αντισυνταγματάρχης Νικόλαος Αρβανιτάκης, σκοτώθηκε στην πόλη των Καλαβρύτων στις 11 Απριλίου 1948, κατά τον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο», είπε ο κ. Δένδιας. Η πραγματικότητα ήταν βεβαίως ότι ο αντισυνταγματάρχης Αρβανιτάκης αυτοκτόνησε προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των ανταρτών. Ατυχώς, βεβαίως, διότι λίγους μήνες αργότερα ο γνωστός αντικομμουνιστής στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος (θείος του Ευκλείδη) προχώρησε στις εκκαθαρίσεις της Πελοποννήσου με συνοπτικές διαδικασίες. Βέβαια, ο κ. Δένδιας έθιξε κάτι ακόμη, αναφέροντας ότι υ«δάσκαλός» του στο ζήτημα αυτό υπήρξε ο Μανώλης Γλέζος. Είπε μάλιστα ότι του άφησε «και μια προσωπική παρακαταθήκη».

Η ΑΤΑΚΑ

Τι άλλο; Οι γερμανικές αποζημιώσεις. «Ως προς το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι που επανειλημμένως έχω πει ως υπουργός Εξωτερικών της χώρας, δηλαδή υπό την προηγούμενη ιδιότητά μου. Το ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση παραμένει απολύτως ανοικτό». Πρόκειται, όπως είπε, για «ένα ζήτημα το οποίο ετέθη ήδη, ένα ζήτημα μέγα, ζήτημα ηθικό, ζήτημα νομικό και ζήτημα υπαρκτό. Θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι η Ελλάς δεν θα παύσει να διεκδικεί την καταβολή των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων ως ελάχιστη επανόρθωση για τα δεινά που υπέστη η πατρίδα μας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Υπενθύμισε ο κ. Δένδιας τις πάγιες ελληνικές θέσεις, αλλά και τι υποστήριζε ως υπουργός Εξωτερικών…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT