Τροπολογία για μετανάστες: Η ψηφοφορία της Τρίτης, η αντίδραση Σαμαρά και η στάση του Μαξίμου

Τροπολογία για μετανάστες: Η ψηφοφορία της Τρίτης, η αντίδραση Σαμαρά και η στάση του Μαξίμου

Η τροπολογία για τις άδειες παραμονής μεταναστών που κατατέθηκε σήμερα, αναμένεται να ψηφιστεί αύριο στη Βουλή, στον απόηχο της αντίθεσης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αλλά και της απόφασης για κομματική πειθαρχία

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τροπολογία για τις άδειες παραμονής μεταναστών που κατατέθηκε σήμερα, αναμένεται να ψηφιστεί αύριο στη Βουλή, στον απόηχο της αντίθεσης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αλλά και της απόφασης για κομματική πειθαρχία.

Η τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών, με τέσσερις προϋποθέσεις για τους αιτούντες: 

  1. να διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται,
  2. να διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30ή Νοεμβρίου 2023,
  3. να συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα, και
  4. να συμπληρώνουν τρία τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.

Η ρύθμιση, που κατ′ εκτιμήσεις αφορά περίπου 30.000 ενδιαφερόμενους βρήκε αντίθετο τον κ. Σαμαρά που υποστήριξε ότι «νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας καθενός από την Πολιτεία». «Η Ελλάδα είναι χώρα, και όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα», σημείωνε στην ανακοίνωσή του. 

Η αντίδραση του Μαξίμου

Στον απόηχο της δημόσιας τοποθέτησης του πρώην πρωθυπουργού, το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε σήμερα το ελεύθερο στον Αντώνη Σαμαρά, προειδοποιώντας ωστόσο όλους τους υπόλοιπους βουλευτές του κόμματος, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Π. Μαρινάκη, πως η κομματική πειθαρχία «είναι αυτονόητη»

«Ο μόνος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο κ. Σαμαράς. Από εκεί και πέρα για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία σε νομοσχέδια και τροπολογίες», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Παύλος Μαρινάκης. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να απαντήσει, επί της ουσίας, στα περί νομιμοποίησης της λαθρομετανάστευσης, τονίζοντας πως η ρύθμιση θα έχει ισχύ ενός έτους και «δεν αλλάζει σε τίποτα τις πάγιες διατάξεις περί νόμιμης μετανάστευσης, όπως αυτές ισχύουν σήμερα ή διαμορφώνονται με τον νέο Κώδικα Μετανάστευσης». Εκανε λόγο για «εργαλείο πολιτικής» που αξιοποιούν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης «στο πλαίσιο διαχείρισης του μεταναστευτικού πληθυσμού που βρίσκεται στην επικράτειά τους, αλλά και ικανοποίησης των αναγκών των εθνικών αγορών εργασίας σε, ανειδίκευτο, κυρίως, εργατικό δυναμικό». 

Ονομαστική ψηφοφορία ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ 

Λίγο πριν την τοποθέτηση του κ. Μαρινάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει την κατάθεση αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας για τη συγκεκριμένη τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει πρόβλημα στη Ν.Δ.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υπουργός Εργασίας, Αδωνις Γεωργιάδης, σχολίασε, σήμερα το πρωί, τις σχετικές εξελίξεις, λέγοντας πως «δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα» στο κόμμα. 

Για το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας δήλωσε: «Δεν νοείται βουλευτής της Ν.Δ. να μην ψηφίσει μία κεντρική επιλογή της κυβέρνησης. Οταν αποφασίζεις να είσαι σε ένα κόμμα δεσμεύεσαι από τις αποφάσεις του κόμματος. Εάν θες να κάνεις δική σου πολιτική, χαιρετάς και κάνεις κάτι άλλο, έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες. Δεν ξέρω εάν υπάρχουν βουλευτές που διαφωνούν. Πιστεύω όλοι οι βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν τη διάταξη».

Για τον πρώην πρωθυπουργό είπε ωστόσο: «Ο κ. Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Προφανώς ένας πολιτικός που έχει αυτό το διαμέτρημα και ιστορία έχει διαφορετικά περιθώρια αυτονομίας από κάθε άλλο βουλευτή. Η διάταξη είναι τόσο σαφής, όποιος κάτσει και τη διαβάσει θα δει πως απηχεί την κοινή λογική».

Επιχειρώντας να εξηγήσει την ουσία της τροπολογίας, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε, στη συνέχεια πως η διάταξη δεν αφορά τους μετανάστες που θα φτάσουν στην Ελλάδα μετά τις 30 Νοεμβρίου. «Η άδεια διαμονής και εργασίας δεν είναι ταξιδιωτικό έγγραφο, είναι μόνο για να εργαστείς στην Ελλάδα. Πληρώνεις ένσημα, αποκτάς συνταξιοδοτικά δικαιώματα, συμβάλλεις στο ασφαλιστικό σύστημα, μειώνεται η μαύρη εργασία. Αποκτούμε νόμιμα εργατικά χέρια χωρίς να φύγεις στο εξωτερικό, χωρίς να φέρεις την οικογένειά σου από το εξωτερικό, χωρίς να αφορά αυτούς που έρχονται τώρα (…) Πολλοί θα πάνε, πιστεύετε; Θα πάνε λίγοι, γιατί λίγοι μπορούν να εξασφαλίσουν ότι έχουν διαρκή εργασία και έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Αφορά λίγους, δεν αφορά τόσο τους εργάτες γης. Αφορά κυρίως επαγγέλματα τύπου οικιακών βοηθών ή καθαρίστριες σε ξενοδοχεία, που έχουν διαρκή εργασία, αλλά δεν μπορούν να ασφαλιστούν».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT