Σε συμβιβαστική συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης κατέληξαν νωρίτερα σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. στη διάρκεια τηλεδιάσκεψής τους (Ecofin) ύστερα από εβδομάδες επίπονων διαβουλεύσεων.
Πρόκειται για μια πολιτική συμφωνία σχετικά με τη μεταρρύθμιση του πλαισίου που θα καθορίζει έναν πιο χαλαρό ρυθμό μείωσης του χρέους και του ελλείμματος από ό,τι ίσχυε πριν από την πανδημία. Η ισπανική προεδρία της Ε.Ε. χαρακτήρισε τη συμφωνία «όροσημο» σημειώνοντας ότι οι νέοι κανόνες είναι «ισορροπημένοι, ρεαλιστικοί και κατάλληλοι για τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις».
Το νέο πλαίσιο που παρουσιάστηκε από την Κομισιόν τον Απρίλιο διατηρεί ανέπαφους τους στόχους του 3% και του 60%, σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά ελλείμματα αλλά και τα επίπεδα του δημόσιου χρέους του ΑΕΠ, αντίστοιχα. Ωστόσο, κάθε κράτος-μέλος πλέον καλείται να σχεδιάσει ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο για να μειώσει το έλλειμμά του με αξιόπιστο ρυθμό και να θέσει το χρέος σε «εύλογη καθοδική πορεία».
Τα εν λόγω σχέδια τα κράτη-μέλη θα τα διαπραγματευτούν με την Κομισιόν στη βάση μιας «τεχνικής πορείας», που θα παρέχεται από τις Βρυξέλλες και θα εγκριθεί αργότερα από το Συμβούλιο. Οι δημοσιονομικές προσαρμογές που απαιτούνται για την επίτευξη –ή τουλάχιστον την προσέγγιση– των ορίων του 3% και του 60% θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερα χρόνια και θα μπορούσαν να παραταθούν σε επτά χρόνια με αντάλλαγμα περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.
Για την επίτευξη της νέας μεταρρύθμισης προηγήθηκε πάντως χθες κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μπρυνό Λεμέρ και του Γερμανού ομολόγου του, Κρίστιαν Λίντνερ. Αμέσως μετά ο Λεμέρ ανέφερε ότι επετεύχθη συμφωνία 100% ενώ ο Λίντνερ είχε κάνει λόγο για «συμφωνία σε βασικά στοιχεία» που θα επιτρέψουν «πολιτική συμφωνία».
«Αποδεκτό το αίτημα εξαίρεσης των αμυντικών επενδύσεων»
«Μια μακρά ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία για την Ελλάδα. Ενα μακροχρόνιο αίτημα διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων για την εξαίρεση των αμυντικών επενδύσεων από τον υπολογισμό του υπερβολικού ελλείμματος γίνεται για πρώτη φορά αποδεκτό» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. «Παράλληλα, γίνεται ρητή αναφορά με θετικό τρόπο στο ζήτημα που θα προκύψει το 2033 σε σχέση με τον υπολογισμό των τόκων των δανείων του επίσημου τομέα στο ελληνικό δημόσιο χρέος, απαλλάσσοντας έτσι τη χώρα από ένα πονοκέφαλο ως προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.» πρόσθεσε.
«Στόχος της Ελλάδας σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ήταν να εξασφαλιστεί ο μέγιστος δυνατός συνδυασμός των πολιτικών της δημοσιονομικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, σταθερή δέσμευσή μας ήταν και παραμένει μια οικονομική πολιτική που αφήνει πίσω την περασμένη δεκαετία αλλά θέτει τις βάσεις για μια ελληνική οικονομία που θα συνεχίσει να εκπλήσσει ευχάριστα συνδυάζοντας τα γερά δημοσιονομικά θεμέλια με τη γρήγορη ανάπτυξη της χώρας» σημείωσε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι βασικοί στόχοι του νέου πλαισίου είναι:
- Αφενός η εξασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας και βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, και
- αφετέρου η επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.
Οι στόχοι αυτοί είναι αλληλένδετοι και συμπληρωματικοί. Υψηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης δεν είναι εφικτοί χωρίς δημοσιονομική σταθερότητα, και η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους δεν είναι δυνατή χωρίς επαρκή οικονομική ανάπτυξη.