Ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται αποφασισμένος να αλλάξει πολλά στον ΣΥΡΙΖΑ και να ξανακερδίσει το μετριοπαθές κεντρώο κοινό, που έφερε το κόμμα στην εξουσία. Η προτροπή του Γ. Ραγκούση, στην Κεντρική Επιτροπή, το κόμμα να ψηφίσει (έπειτα από δύο χρόνια) τον αμυντικό προϋπολογισμό έπιασε τόπο. Και κατά πολλούς στην Κουμουνδούρου η διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν έστειλε ένα μήνυμα και σηματοδότησε την αρχή του τέλους του δογματικού «όχι σε όλα». Ενδεχομένως να επιχειρήθηκε να μπει και μια πιο ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή με τους πρώην συντρόφους της Νέας Αριστεράς. Το «φλερτ» με το Κέντρο επιβεβαιώνεται και από τη στήριξη του Κ. Ζαχαριάδη στον Χ. Δούκα για την προεδρία της ΚΕΔΕ.
Στην πορεία προς το συνέδριο ζητούμενο θα είναι το πολιτικό στίγμα να ξεθολώσει. Τρανταχτό παράδειγμα είναι τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Από τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούν κατά πόσο το κόμμα είναι αποφασισμένο να καταψηφίσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση, παρά το γεγονός πως ο κ. Κασσελάκης μετά τον προϋπολογισμό τόνισε, σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, πως «προβάρει από το βήμα της Βουλής την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αθετώντας τις συνταγματικές προβλέψεις». Κατηγορηματικά αντίθετος είναι και ο τομέας Παιδείας. Υπάρχουν, ωστόσο μέσα στην Κ.Ο. διαφορετικές οπτικές: ο Π. Παππάς στα «Παραπολιτικά FM» δήλωσε: «Η άποψή μου είναι ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει στη συζήτηση για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και για το πώς και με ποιες προϋποθέσεις μπορούν να λειτουργήσουν στη χώρα, αλλά είμαι κομμάτι ενός κόμματος που αποφασίζει συλλογικά, έχει συλλογικές θέσεις και δεν έχω σκοπό να μην υπηρετήσω τη συλλογικότητα αυτή». Ο Χ. Μαμουλάκης, μιλώντας την Τετάρτη στον ΣΚΑΪ, είχε εμφανιστεί διαλλακτικός, δηλώνοντας πως «δεν είμαστε αρνητικά διακείμενοι εκ προοιμίου. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να είναι χρήσιμη. Αλλά πρέπει να δούμε ακριβώς τις διατάξεις». Παρ’ όλα αυτά, χθες «Στο Κόκκινο» είχε πιο σκληρή γραμμή, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προφανώς θέλει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα, συμπληρώνοντας πως «περιμένουμε να δούμε ακριβώς και το πόνημα, το νομοθέτημα για να δούμε πώς προσπαθούν να ντριπλάρουν το Σύνταγμα και το άρθρο 16».
Μπορεί η κομματική πειθαρχία τελικά να «πνίξει» τυχόν αντιρρήσεις, ωστόσο και στο θέμα της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών έχουν ακουστεί διαφορετικές φωνές. Ο Β. Κόκκαλης στον ΑΝΤ1, σε διπλωματικό τόνο, ανέφερε πως «οποιαδήποτε μεταρρύθμιση πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τον δείκτη κοινωνικής ωριμότητας. Από εκεί και πέρα θα το δούμε». Ο Αλ. Μεϊκόπουλος στο ONE είχε δηλώσει: «Δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να ανοίξει τώρα και με τέτοιους όρους και κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να μείνει στο επίπεδο που βρίσκεται».