Μητσοτάκης στο Bloomberg: «Θα κριθούμε το 2027» – Τι είπε για Ακροδεξιά, Φον ντερ Λάιεν και Ουκρανία

Μητσοτάκης στο Bloomberg: «Θα κριθούμε το 2027» – Τι είπε για Ακροδεξιά, Φον ντερ Λάιεν και Ουκρανία

«Η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 28%, δηλαδή ένα ποσοστό υψηλότερο από το άθροισμα του δεύτερου και του τρίτου κόμματος»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία κλήθηκε να πάρει θέση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σε Ελλάδα και Ευρώπη, για την άνοδο της Ακροδεξιάς, την προοπτική επανεκλογής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν, αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. 

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 28%, δηλαδή ένα ποσοστό υψηλότερο από το άθροισμα του δεύτερου και του τρίτου κόμματος», ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση πραγματοποιήθηκε έναν χρόνο μετά την εθνική κάλπη. «Υπήρχε μια κούραση, υπήρχε και ένας βαθμός διαμαρτυρίας για ζητήματα όπως η ακρίβεια. Εχουμε λάβει εντολή να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και θα κριθούμε στις εκλογές του 2027. Σε αντίθεση με άλλες χώρες στις οποίες οι κυβερνήσεις υπέστησαν σημαντικές ήττες, αυτό δεν συνέβη στην Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς για την άνοδο της Ακροδεξιάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε αρχικά ότι το ΕΛΚ αύξησε τον αριθμό ευρωβουλευτών του και πως«τις σημαντικές αποφάσεις θα τις λάβει» η συμμαχία μεταξύ ΕΛΚ, Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων. Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι «ίσως υπάρχει ένας βαθμός υπερβολής όσον αφορά τα όσα λέγονται περί στροφής στην Ακροδεξιά»

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τις εξελίξεις στη Γαλλία και την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει εκλογές. «Αυτό που έχει σημασία είναι να ακούγεται δυνατά και καθαρά η φωνή της Γαλλίας στην Ευρώπη. Με τον Μακρόν έχουμε συμφωνήσει στην ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγοντας να σχολιάσει τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της χώρας. «Επικεντρώνομαι περισσότερο στα θετικά βήματα που κάνει Ελλάδα. Είμαι χαρούμενος για το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία δεν αποτελεί πλέον πηγή ανησυχίας στην Ευρωζώνη», συμπλήρωσε. 

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παραμείνει πρόεδρος της Κομισιόν», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης στο Bloomberg, εκτιμώντας ότι αυτό θα προκύψει μέσω της συμμαχίας των τριών πολιτικών δυνάμεων (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι), χωρίς παρ’ όλα αυτά να αποκλείει στήριξη από άλλες κυβερνήσεις και κόμματα, όχι όμως σε επίπεδο μιας συμφωνίας κορυφής. 

Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα προτίθεται να αποστείλει εξοπλισμούς στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν θα κάνουμε τίποτα που να περιορίζει τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας» και πως «δεν βρισκόμαστε στο σημείο να συζητάμε» για μαχητικά αεροσκάφη. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην «επιτυχή αξιοποίηση» των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης από την ελληνική κυβέρνηση και στις επενδυτικές προοπτικές της χώρας, οι οποίες «πλέον δεν βασίζονται μόνο στον τουρισμό». «Πολλές από τις μειορρυθμίσεις που προωθούμε έχουν σκοπό να προσαρμόσουν την ελληνική οικονομία σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει. Αυτός είναι ο στόχος της δεύτερης θητείας μας», σημείωσε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT