Υφυπ. ΠΡΟΠΟ: Ενδιαφέρουσα η πρόταση για σπρέι πιπεριού ως μέσο άμυνας γυναικών

Υφυπ. ΠΡΟΠΟ: Ενδιαφέρουσα η πρόταση για σπρέι πιπεριού ως μέσο άμυνας γυναικών

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα εξετάσει την εν λόγω πρόταση

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χρήσιμη και ενδιαφέρουσα για εξέταση η πρόταση της δυνατότητας κατοχής σπρέι πιπεριού ως μέσο άμυνας γυναικών, όπως και κάθε άλλη για την αντιμετώπιση της έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας», ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Στράτου Σιμόπουλου.

Ο υφυπουργός είπε ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, αυτά τα απωθητικά μέσα αυτοάμυνας θεωρούνται όπλα και απαγορεύεται η κατοχή και η χρήση τους. Επισήμανε πως κατά την τελευταία τροποποίηση του σχετικού νόμου περί όπλων, που έγινε με το Ν.4678/2020 και καταρτίσθηκε από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, τόσο κατά τη δημόσια διαβούλευση όσο και την επεξεργασία του από τη Βουλή, δεν τέθηκε θέμα ειδικής προσθήκης για τη χρήση τέτοιων μέσων εκτόξευσης χημικών ουσιών για άμυνα. Πρόσθεσε πως «η πρόταση που κάνετε είναι χρήσιμη και ενδιαφέρουσα, εάν και εγείρονται ορισμένα ζητήματα» όπως «είναι κατά πόσο είναι συνταγματικά παραδεκτό να δοθεί η δυνατότητα χρήσης αυτών των μέσων άμυνας μόνο σε ένα φύλο, τι θα γίνει με άλλες ευάλωτες ομάδες που ενδιαφέρονται να το χρησιμοποιήσουν».

Ο κ. Νικολακόπουλος ανέφερε πως «μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δικογραφίες διάπραξης αδικημάτων με τη χρήση σπρέι πιπεριού, ούτε προκύπτει να έχουμε κατασχέσεις τέτοιων μέσων». Η πρόταση αυτή, η δυνατότητα δηλαδή χρησιμοποίησης σπρέι πιπεριού ως μέσο άμυνας, είπε ο υφυπουργός, «δεν έχει τεθεί στον δημόσιο διάλογο, είναι ενδιαφέρουσα και το υπουργείο θα την εξετάσει».

Ο κ. Νικολακόπουλος, παράλληλα, αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες διερεύνησης και αυστηροποίησης του νόμου για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

Σχετικά με τη λειτουργία του panic button, ο υφυπουργός είπε ότι από τον Μάρτιο του 2023 έχει προστεθεί στα μέσα αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας και πλέον επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα. Κατά το χρονικό διάστημα από 1η έως 22 Απριλίου 2024 έχουν εγγραφεί 224 γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας στην εν λόγω εφαρμογή. Τους πρώτους πέντε μήνες του 2024 καταγράφηκαν 7.494 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και έγιναν 4.409 συλλήψεις. «Εχουμε αύξηση καταγραφής καταγγελιών κατά 67,5% σε σχέση με το 2023, κάτι που σημαίνει ότι δίνουμε τη δυνατότητα σε περισσότερες γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν», είπε.

Παράλληλα, ο κ. Νικολακόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε πως «το πλαίσιο ανταπόκρισης της ΕΛ.ΑΣ. έχει ενισχυθεί και κανένα θύμα δεν αισθάνεται απροστάτευτο. Σε κάθε αστυνομική διεύθυνση υπάρχει πλέον ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, που λειτουργεί ως καταφύγιο για τις γυναίκες, τα παιδιά που έχουν ανάγκη προστασίας. Καταρτίσθηκε “δεκάλογος” με βασικές ενέργειες για τους αστυνομικούς. Οδηγοί με πληροφορίες, ειδικές φόρμες αστυνομικής ανταπόκρισης». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT