ΥΠΕΞ για υπόθεση Μπελέρη: Ανησυχία για το κράτος δικαίου στην Αλβανία

ΥΠΕΞ για υπόθεση Μπελέρη: Ανησυχία για το κράτος δικαίου στην Αλβανία

Η Αθήνα τονίζει στα Τίρανα πως ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας είναι επίσης εκλεγμένος ευρωβουλευτής και πρέπει να του επιτρέψουν να παρίσταται στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρχής γενομένης από την Ολομέλεια του Ιουλίου

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακοίνωση για την απόφαση του αλβανικού Εφετείου για την απόφαση του Φρέντι Μπελέρη εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. 

«Η Ελλάδα είχε εξαρχής εκφράσει την ανησυχία και τον προβληματισμό της για πολλές πτυχές της υπόθεσης που αφορά στη δικαστική δίωξη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας», σημειώνει το ελληνικό ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι οι επιφυλάξεις αφορούσαν την παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, τη φύση των αποδεικτικών στοιχείων που προσκομίστηκαν, «την προεξόφληση  της καταδίκης του, την επιβολή δυσανάλογης ποινής και τη στέρηση του δικαιώματος ορκωμοσίας του», με αποτέλεσμα «ο Δήμος Χειμάρρας να διοικείται εδώ και ένα χρόνο από πρόσωπα που δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση».

«Η σημερινή απόφαση του Εφετείου Τιράνων έρχεται προς επίρρωση των ανησυχιών αυτών για το επίπεδο του κράτους δικαίου και της προστασίας των μειονοτήτων στην Αλβανία», τονίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Σήμερα ο κ. Μπελέρης δεν είναι μόνο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας. Είναι επίσης εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αποτελεί, συνεπώς, υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να παρίσταται στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του, τον προσεχή Ιούλιο», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών, την ώρα που η απόφαση του Εφετείου αναγκάζει τον Φρέντι Μπελέρη να παραμείνει στη φυλακή έως τον Οκτώβριο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT