Κυρ. Μητσοτάκης: Αυστηρή αλλά δίκαιη η μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας

Κυρ. Μητσοτάκης: Αυστηρή αλλά δίκαιη η μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε σήμερα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αυξηθεί η απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, με στόχο τη βελτίωση των δομών υποδοχής και ασύλου

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε σήμερα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αυξηθεί η απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, με στόχο τη βελτίωση των δομών υποδοχής και ασύλου. «Η χώρα υλοποιεί μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική» σημείωσε.

«Eχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά το νερό έχει μπει στο αυλάκι», πρόσθεσε ακόμη ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στην ευκαιρία εμπλουτισμού του εργατικού δυναμικού της χώρας με νόμιμους μετανάστες, έπειτα από διμερείς συμφωνίες.

«Η χώρα, όπως γνωρίζετε, υλοποιεί μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Εργαζόμαστε έτσι ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων ώστε να έχουμε μια σταθερή ροή χρηματοδότησης ως προς όλες τις δράσεις τις οποίες αναπτύσσουμε, αλλά ειδικά ως προς τη χρηματοδότηση των δομών υποδοχής και φιλοξενίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως εξασφαλίστηκαν πρόσθετοι πόροι ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα ζητήματα της μετανάστευσης και του ασύλου.

«Πόροι από τους οποίους η Ελλάδα, προφανώς, θα διεκδικήσει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό ώστε να καλύψουμε ανάγκες που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια», κατέληξε.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Θα συνεχίσουμε την αποθάρρυνση της παράνομης μετανάστευσης

«Καλούμαστε να συνεχίσουμε στη γραμμή που θέσαμε όσον αφορά την αποθάρρυνση και καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και την καλύτερη οργάνωση και διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης, η οποία, όπως γνωρίζετε, θα προσπορίσει και ωφέλειες που η ελληνική οικονομία χρειάζεται» είπε από την πλευρά του ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα σημαντικά, όπως επισημαίνει, βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2020 μέχρι σήμερα στη διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου.

Οπως είπε, το υπουργείο συμμετέχει σε όλες τις διυπουργικές πρωτοβουλίες προκειμένου να περιοριστεί στο ελάχιστο η παράνομη μετανάστευση. «Αρκεί να δει κανείς τον αριθμό των διαμενόντων στις δομές υποδοχής και φιλοξενίας. Εχουμε σήμερα μια πληρότητα η οποία είναι κάτω του 50%, παρ’ ότι βρισκόμαστε ήδη εν μέσω του καλοκαιριού. Στη Λέσβο έχουμε λιγότερους από 2.000 διαμένοντες αυτή τη στιγμή σε δομές, όταν θυμόμαστε το νησί σε άλλες εποχές να έχει 20.000 και 30.000 μετανάστες και πρόσφυγες σε άθλιες, σε τραγικές συνθήκες».

Για τα ασυνόδευτα ανήλικα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στις πολιτικές για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, τονίζοντας ότι έχει γίνει «μία αξιοσημείωτη δουλειά, παρέχοντας φροντίδα, προστασία, περίθαλψη αλλά και μέλλον σε πονεμένες ψυχές, οι οποίες έφτασαν στην πατρίδα μας από πολύ τραυματικά περιβάλλοντα και κουβαλώντας τα δικά τους πολύ δύσκολα προσωπικά βιώματα. Εχει γίνει μία πολύ σημαντική δουλειά που έχει προσφέρει στα παιδιά αυτά την ασφάλεια, τα έχει πάρει από τον δρόμο και από δυνάμει παραβατικές συμπεριφορές και τους δίνει τη δυνατότητα να μπορούν να οραματιστούν, εφόσον το επιθυμούν –γιατί όχι;– ένα καλύτερο μέλλον στην πατρίδα μας».

Νόμιμη μετανάστευση και ενσωμάτωση

Ειδική αναφορά έγινε στις προκλήσεις της νόμιμης μετανάστευσης, αλλά και την ενσωμάτωση των δικαιούχων ασύλου που επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα.

«Η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών των μετακλήσεων αλλά και η δρομολόγηση των οργανωμένων διμερών συμφωνιών με κράτη όπως η Αίγυπτος, η Ινδία, οι Φιλιππίνες, είναι συμφωνίες που μπορούν να είναι αμοιβαία ωφέλιμες και να εμπλουτίσουν το εργατικό δυναμικό της πατρίδας μας με νόμιμους μετανάστες, οι οποίοι θα έρθουν εδώ να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, εργαζόμενοι σε κλάδους όπου έχουμε μεγάλη δυσκολία σήμερα να βρούμε προσωπικό» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT