Ramstein Flag: Η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα
ramstein-flag-η-μεγαλύτερη-άσκηση-του-νατο-στην-ε-563100424

Ramstein Flag: Η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα

H Ramstein Flag 24 θα φέρει στην Ελλάδα στελέχη και προσωπικό από 14 χώρες της συμμαχίας, και περισσότερα από εκατό μαχητικά αεροσκάφη και μέσα υποστήριξης

Σταύρος Ιωαννίδης

Για τη μεγαλύτερη νατοϊκή άσκηση που έχει διοργανωθεί ποτέ επί ελληνικού «εδάφους», εργάζεται πυρετωδώς το αεροπορικό επιτελείο αλλά και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων. H Ramstein Flag 24 θα φέρει στην Ελλάδα στελέχη και προσωπικό από 14 χώρες της συμμαχίας, και περισσότερα από εκατό μαχητικά αεροσκάφη και μέσα υποστήριξης. Κατά τις ημέρες διεξαγωγής της το FIR Αθηνών θα έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα στρατιωτικών μέσων και ασκήσεων από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Ramstein Flag: Η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα-1
Εικονογράφηση: Michael Kirki

Για περίπου δύο εβδομάδες, η Ελλάδα θα βρίσκεται στο επίκεντρο του νατοϊκού ενδιαφέροντος, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο με δύο εν εξελίξει πολέμους στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε αρκετά από τα σενάρια της άσκησης θα ενσωματωθούν διδάγματα από τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή με έμφαση στην αντιμετώπιση μαζικών επιθέσεων με μεγάλο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων συστημάτων.

Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν στην «Κ» ότι η άσκηση έχει ως σκοπό να διατηρήσει οξυμένα τα αντανακλαστικά της Συμμαχίας απέναντι σε πιθανές απειλές και να ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των μελών της, αξιοποιώντας τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που διαθέτουν. Αλλωστε, τα περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη που θα λάβουν μέρος, θα είναι 4ης και 5ης γενιάς.

Η «ακτινογραφία» της Ramstein Flag 24

Τα πρώτα αεροσκάφη και το προσωπικό εδάφους αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα λίγο μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου. Νωρίτερα, ωστόσο, κλιμάκια της αμερικανικής αεροπορίας θα μεταβούν στην 117 Πτέρυγα Μάχης για να επιθεωρήσουν τις υποδομές ασφαλείας στη βάση όπου θα σταθμεύσουν τουλάχιστον 15 αμερικανικά και ιταλικά F-35, όπως πρώτη αποκάλυψε η «Κ».

Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, δύο θα είναι τα βασικά αεροδρόμια της άσκησης. Η 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας θα φιλοξενεί τις ξένες δυνάμεις και η 116 Πτέρυγα Μάχης του Αράξου τις ελληνικές. Ωστόσο, ορισμένες Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας θα επιχειρούν από τα μητρικά τους αεροδρόμια, ενώ υπό εξέταση βρίσκεται η μεταστάθμευση Rafale και Mirage, της 332 και 331 Μοίρας αντίστοιχα, στον Αραξο αντί της χρήσης της Τανάγρας. Από μητρικές βάσεις, αεροπλανοφόρα ή ακόμη και χώρους διασποράς εκτός του FIR Αθηνών αναμένεται να επιχειρήσει και ένα μέρος των διεθνών συμμετοχών.

Στην πρόσκληση της Ramstein Flag 24 έχουν ανταποκριθεί, μέχρι στιγμής, 14 νατοϊκές χώρες. Συνολικά, περισσότερα από 140 αεροπορικά μέσα πρόκειται να λάβουν μέρος στη μεγάλης κλίμακας άσκηση, ενώ περίπου 1.500 άτομα από το εξωτερικό, πληρώματα, προσωπικό εδάφους και επιτελείς, θα φιλοξενηθούν πέριξ της Ανδραβίδας.

Στο επίκεντρο τα F-35

Χαρακτηριστικό της Ramstein Flag 24 θα είναι η μεγάλη συμμετοχή αεροσκαφών 5ης γενιάς και συγκεκριμένα F-35. Τα «αόρατα» μαχητικά θα έχουν σημαντικό ρόλο σε όλα τα σενάρια της άσκησης ώστε να ενσωματωθούν πλήρως στα επιχειρησιακά σχέδια της συμμαχίας και να δοκιμαστούν σε περιβάλλον πυκνών απειλών. Παράλληλα, θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για όλους τους συμμετέχοντες να τεστάρουν τις δυνατότητες αεροπορικών μέσων 4ης και 5ης γενιάς σε ρόλους επιτιθέμενων και αμυνόμενων δυνάμεων.

Εκτός από τα F-35, η «αφρόκρεμα» των δυτικών μαχητικών που θα δώσει το «παρών» στην άσκηση, περιλαμβάνει F-16 σε διάφορες διαμορφώσεις, μεταξύ των οποίων και Viper, Rafale και Mirage 2000-5 από την Ελλάδα και τη Γαλλία, σουηδικά Gripen, F-18, Eurofighter και πολλούς ακόμη τύπους, καθώς και το σύνολο των μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύγχρονες απειλές

Οι αποστολές της Ramstein Flag 24 καλύπτουν όλο το εύρος των αεροπορικών επιχειρήσεων. Αναγνωρίσεις, κλειστές αερομαχίες, εμπλοκές πέραν του ορατού ορίζοντα (BVR), καταστροφή εχθρικής αεράμυνας, συνοδεία ή προσβολή στόχων υψηλής αξίας, ναυτική κρούση, προσβολή αεροδρομίων και χερσαίων στόχων, επιβολή άρνησης περιοχής, υποστήριξη χερσαίων δυνάμεων, συνοδεία νηοπομπής και πολλά ακόμη σενάρια, στα οποία θα συμμετέχουν μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, του Στρατού Ξηράς και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Η μεγαλύτερη βαρύτητα, πάντως, αναμένεται να δοθεί σε επιχειρήσεις αντιμετώπισης άρνησης πρόσβασης και άρνησης περιοχής (C-A2/AD), ολοκληρωμένες στρατηγικές αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας (IAMD) και άμυνας έναντι βαλλιστικών πυραύλων (BMD). Σενάρια τα οποία προέρχονται απευθείας από τα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής και βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Συμμαχίας. Αποτελούν, άλλωστε, και το δυνατό σημείο τόσο των F-35 όσο και των Rafale, που αναμένεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT