Βουλή: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΣτΕ

Βουλή: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΣτΕ

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της Ν.Δ. ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Κωδικοποίηση διατάξεων για το Συμβούλιο Επικρατείας, Μεταφορά διαφορών στα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια, Ρυθμίσεις για πιλοτική ή κατόπιν προδικαστικού ερωτήματος δίκη ενώπιον του ΣτΕ».

Υπέρ της αρχής του τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της Ν.Δ. ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

Τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, όσο και ο υφυπουργός, Γιάννης Μπούγας, υπεραμύνθηκαν της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, τονίζοντας ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι ζωτικός χώρος προάσπισης του κράτους δικαίου και της διασφάλισης των ατομικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών και συνδέεται με υποθέσεις μείζονες που έχουν σχέση με την οικονομία».

Παράλληλα, επεσήμαναν την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ΣτΕ και έκαναν λόγο για μία σημαντική μεταρρύθμιση, 95 χρόνια μετά την ίδρυσή του.

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, χαρακτήρισαν πρόχειρο και αποσπασματικό το νομοσχέδιο, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα του και την επίτευξη του στόχου για επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

Η κριτική της αντιπολίτευσης εστίασε κυρίως «στη μη επαρκή και ουσιαστική διαβούλευση», στην «ακυρωτική διαδικασία που δημιουργεί κοινωνικές ανισότητες σε βάρος των οικονομικά αδύνατων πολιτών», και «στον περιορισμό των σελίδων των δικογράφων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT