Το σίριαλ της επιλογής του Ελληνα επιτρόπου έληξε την Πέμπτη το μεσημέρι, με τον Παύλο Μαρινάκη να ανακοινώνει πως η επιλογή του πρωθυπουργού είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας –της δεύτερης μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας– έναντι των άλλων επιλογών που είχαν πέσει στο τραπέζι; Τα άλλα πρόσωπα που είχαν συζητηθεί ως υποψήφιοι για την Κομισιόν ήταν ο Γιώργος Γεραπετρίτης, η Νίκη Κεραμέως και ο Σταύρος Παπασταύρου, με τον περιφερειάρχη να συγκεντρώνει τελικά περισσότερα από τα χαρακτηριστικά που ήθελε ο κ. Μητσοτάκης να συμβολίσει με την επιλογή του για το ευρωπαϊκό αξίωμα.
Το μήνυμα της Μακεδονίας
Ο κ. Τζιτζικώστας εκπροσωπεί τη Μακεδονία, μια περιφέρεια με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, και η επιλογή του σηματοδοτεί τη βαρύτητα που δίνει και θέλει να δώσει ακόμα περισσότερο ο πρωθυπουργός στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλωστε το επόμενο διάστημα στη Μακεδονία αναμένεται να ολοκληρωθούν πολλά και σημαντικά έργα. Η επιλογή Τζιτζικώστα ήταν η μόνη «εκτός Αθήνας» και αποτυπώνει μια λογική αποκέντρωσης, κάτι που έδινε συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του. Η συζήτηση εξάλλου πως η Μακεδονία υποεκπροσωπείται στην κυβέρνηση δεν σταμάτησε ποτέ και η επιλογή Μητσοτάκη δίνει στη Βόρεια Ελλάδα έναν εκπρόσωπο μέσα στα κέντρα λήψης αποφάσεων των Βρυξελλών.
Ο κ. Μαρινάκης το είπε κατά την ανακοίνωση του ονόματός του. Πρόκειται για μια «πολιτική επιλογή». Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει διαρκώς να κρατά την ισορροπία μεταξύ τεχνοκρατών και πολιτικών στελεχών και σε μια κορυφαία θέση για τη χώρα επέλεξε ένα στέλεχος με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά, που έχει μάλιστα εκλογική νομιμοποίηση.
Το γεγονός ότι ο κ. Τζιτζικώστας έχει στο ενεργητικό του πολλές αναβαπτίσεις στην κάλπη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Μια κριτική που δέχεται ο πρωθυπουργός είναι πως επιλέγει συχνά πυκνά πρόσωπα που δεν έχουν διεκδικήσει τον σταυρό. Η επιλογή Τζιτζικώστα δείχνει πως ο πρωθυπουργός «σέβεται και ακούει τους πολίτες», οι οποίοι για πάνω από μία δεκαετία δίνουν στον Μακεδόνα πολιτικό ποσοστά που ξεπερνούν ακόμα και το 60%. «Η επιλογή ενός αιρετού δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, στέλνοντας μήνυμα εκτός αλλά και εντός κυβέρνησης πως τα πάντα στο τέλος πρέπει να μεταφράζονται σε πολιτικό αποτέλεσμα.
Ο πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα θα δώσει μεγάλη βαρύτητα στην πολιτική της καθημερινότητας. Στο Μαξίμου θεωρούν πως η επιλογή Τζιτζικώστα «συμβολίζει» και αυτή τη στροφή, καθώς πρόκειται για έναν αυτοδιοικητικό που ως περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είχε αντικείμενο την τελευταία δεκαετία την καθημερινότητα, κάτι που επισήμανε και ο ίδιος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη.
Η επιλογή Τζιτζικώστα θεωρείται ότι «κόβει την όρεξη» σε όσους έβλεπαν τη δημιουργία πολιτικού πόλου με ορμητήριο τη Βόρεια Ελλάδα.
Στον περιφερειάρχη αναγνωρίζεται η σχέση που διατηρεί με το παραδοσιακό κομμάτι του ακροατηρίου της Δεξιάς, που δεν είναι πλέον δεδομένο για τη Ν.Δ. Το είπε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη: «Εχει ευρύτερη αποδοχή στη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας». Στην επιλογή ελήφθη υπόψη και η πτυχή αυτή, καθώς ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, παρά το γεγονός ότι είναι ένα στέλεχος γέννημα-θρέμμα της Ν.Δ., έχει απήχηση και σε ψηφοφόρους που κινούνται δεξιότερα του κόμματος. Η επιλογή του θεωρείται ότι «κόβει την όρεξη» σε όσους έβλεπαν μια πιθανότητα δημιουργίας ενός πολιτικού πόλου με ορμητήριο τη Βόρεια Ελλάδα.
Στρατευμένος
Στα στοιχεία που συνεκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης συγκαταλέγεται και το παρελθόν του περιφερειάρχη: Το 2016, στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών της Ν.Δ., ο κ. Τζιτζικώστας πήρε θέση υπέρ του κ. Μητσοτάκη, κάτι που τον βοήθησε στην εκλογή του. Δεύτερον, πιο πρόσφατο, στις ευρωεκλογές ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας «δεν κρύφτηκε» και περιόδευσε σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα με τον πρωθυπουργό, δίνοντας τη μάχη του σταυρού.
Ως προσόν του κ. Τζιτζικώστα μέτρησε, λένε, και το γεγονός ότι από το 2020 είχε εκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, κάτι που εκτιμάται ότι του έδωσε πρόσβαση στο πώς λειτουργούν τα πράγματα στις Βρυξέλλες.
Με αυτά τα κριτήρια, ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι είχε κατασταλάξει εδώ και εβδομάδες στην επιλογή του.