ΤΟ ΘΕΜΑ
Κατά τις φετινές εκδηλώσεις για τους εορτασμούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τήνο, που συμπίπτει, βεβαίως, με την επέτειο μνήμης από τη βύθιση της «Ελλης», εκτός από τη σταθερή παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) θα υπάρχει και από αέρος παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένα, μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) θα πετάξουν αύριο πάνω από το νησί. Μάλιστα, χθες, τα μαχητικά της Π.Α. έκαναν δοκιμαστική διέλευση πάνω από την Τήνο, προσφέροντας ένα μάλλον απρόσμενο θέμα σε όσους παραθερίζουν στο νησί. Πάντως, η Π.Α. είχε ειδοποιήσει εγκαίρως χθες ώστε οι πολίτες να μη θεωρήσουν ότι συμβαίνει κάτι άλλο. Ανάμεσα στους θεατές των μαχητικών αεροσκαφών που θα περάσουν πάνω από την Τήνο θα βρίσκεται αύριο και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας.
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Φέτος η τουρκική κυβέρνηση δεν έδωσε άδεια να ανοίξει η Παναγία Σουμελά στην ενδοχώρα της Τραπεζούντας ώστε να τελεστεί η λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, ύστερα από αρκετές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και με την Αθήνα, είχε τελικά δοθεί άδεια. Φέτος, όπως ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δόθηκε τελικά άδεια τελέσεως θείας λειτουργίας την Παρασκευή 23 Αυγούστου, δηλαδή στα Εννιάμερα της Παναγίας. Στη λειτουργία θα πρωτοστατήσει ο μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος. Η περυσινή υπέρβαση της κρίσης ήταν ένδειξη της πολύ καλής ατμόσφαιρας που επικρατούσε τότε στα ελληνοτουρκικά. Φέτος, όπως φάνηκε και στην Κάσο στα τέλη Ιουλίου, τα πράγματα είναι ελαφρώς χειρότερα, οπότε και αυτές οι θεωρητικά «εύκολες» χειρονομίες που θα μπορούσε να κάνει η Αγκυρα, απλώς παραγκωνίζονται. Θεωρητικά, βεβαίως, θα πει κάποιος, το δικαίωμα στη θρησκευτική λατρεία δεν μπορεί να μπαίνει σε κάποια ζυγαριά. Για την Αγκυρα, όμως, όπως γνωρίζουν πολύ καλά όσοι παρακολουθούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στη ζυγαριά μπορούν να μπουν τα πάντα και ανά πάσα στιγμή.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Ο πρίγκιπας Γεώργιος, δούκας του Κέμπριτζ (πέθανε το 1904) ήταν για σχεδόν 40 χρόνια επικεφαλής του Βρετανικού Στρατού (1856-1895). Ο συγγραφέας Τομ Χόλαντ και ο ιστορικός Ντόμινικ Σάντμπρουκ έχουν περιγράψει τον δούκα του Κέμπριτζ με τον ιδιαίτερο τρόπο τους ως τον μεγαλύτερο αποτυχημένο στην Ιστορία. Και ποια είναι η στήλη να διαφωνήσει μαζί τους; Στα σχεδόν 40 χρόνια που έμεινε στη θέση του επικεφαλής του Βρετανικού Στρατού, ο δούκας του Κέμπριτζ αδυνατούσε να προσαρμοστεί ακόμη και στα βασικά, καθηλώνοντας ουσιαστικά τον βρετανικό στρατό σε μια κατάσταση που δεν είχε καμία σχέση με τον γεμάτο οργανωτικές καινοτομίες ευρωπαϊκό κόσμο του β΄ μισού του 19ου αιώνα. Οι μεταρρυθμίσεις, ανάμεσα στις οποίες η πρόβλεψη για τη δημιουργία θέσης Αρχηγού Γενικού Επιτελείου (Chief of Staff), έπεφταν πάνω στον τοίχο καθήλωσης των πάντων που είχε υψώσει (με τη βοήθεια της εξαδέλφης του βασίλισσας Βικτώριας). Ο δούκας του Κέμπριτζ κατόρθωνε για σχεδόν 25 χρόνια να κρατάει τον στρατό καθηλωμένο στις αντιλήψεις του περί «πολεμικής αριστοκρατίας» (που δεν είχε, φυσικά, καμία τύχη) και, βεβαίως, στην προσωπική εξουσία του, όσο και αν το Κοινοβούλιο τη ροκάνιζε. Ευτυχώς για τη Βρετανία, τη φήμη κέρδιζε στους ωκεανούς το Βασιλικό Ναυτικό και όχι ο στρατός του γκαφατζή. Τελικά, με το ζόρι, το 1895 τον έδιωξαν και οι μεταρρυθμίσεις προχώρησαν. Ο πρίγκιπας Γεώργιος ήταν εξίσου αποτυχημένος και στην προσωπική του ζωή, καθώς αγνοώντας τον νόμο για τον γάμο των μελών της βασιλικής οικογενείας, παντρεύτηκε την ηθοποιό και ερωμένη του Σάρα Φερμπράδερ. Αποτέλεσμα ήταν οι γιοι του να μην αναγνωριστούν ως διάδοχοι και το 1904, μετά τον θάνατό του, και το αξίωμα του δούκα του Κέμπριτζ να παραμείνει κενό, μέχρι το 2011, όταν το ενεργοποίησε ξανά η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ για να το αποδώσει στον σημερινό πρίγκιπα της Ουαλλίας και διάδοχο του βρετανικού θρόνου, Γουίλιαμ. Ο πρίγκιπας Γεώργιος, παρά την τεσσαρακονταετή, ατυχή και αποτυχημένη καριέρα του, έγινε και άγαλμα έξω από το παλιό κτίριο του Γραφείου Πολέμου στο Λονδίνο… Αγαλμα στην αποτυχία, λοιπόν!
Ο ΤΟΠΟΣ
Ερώτηση στην Κομισιόν για τις πυρκαγιές στη Βορειοανατολική Αττική κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος. Ρωτούν αν οι πληγέντες μπορούν να αποζημιωθούν «άμεσα» και στο 100% από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε., ενώ ασκούν και κριτική στην «πολιτική εμπορευματοποίησης των δασών και της γης», όπως και στη λειτουργία του μηχανισμού rescEU, υποστηρίζοντας ότι «ανακυκλώνει τα ελάχιστα μέσα από χώρα σε χώρα, κι αυτά με μεγάλη καθυστέρηση».
Η ΑΤΑΚΑ
«Ο δήμαρχος Αθηναίων, που δεν είναι ποτέ στην πόλη του, ας ασχοληθεί πρώτα με τα στοιχειώδη του δήμου του, μήπως, για αρχή, μαζέψει κανένα σκουπίδι. Ακολούθως, ας ρίξει 5 βαθμούς τη θερμοκρασία της Αθήνας, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Επειτα από όλα αυτά, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε με προσοχή τις προτάσεις του και για την πολιτική προστασία». Αυτά είπε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Ρωμανός προς τον Χάρη Δούκα, ο οποίος νωρίτερα είχε μιλήσει περισσότερο ως υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επικρίνοντας το επιτελικό κράτος.