Η αναμονή για την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και η απρόσμενη τροπή που έχει πάρει ο ρωσοουκρανικός πόλεμος προκαλούν ανησυχία στην Αθήνα, η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις δίχως, βεβαίως, να μπορεί να τις επηρεάσει καθοριστικά. Και οι δύο γεωπολιτικές προκλήσεις της τρέχουσας περιόδου τοποθετούνται μεν γεωγραφικά στον ευρύτερο περιφερειακό ελληνικό περίγυρο, ωστόσο η διαχείρισή τους έχει πλέον εμπλέξει παγκόσμιες δυνάμεις. Η πιθανή επίδραση που μπορεί να καταλήξει να έχει η επιδείνωση των δεδομένων, ειδικά στη Μέση Ανατολή, αφορά την Αθήνα και για έναν ακόμα λόγο, καθώς μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας να παραμείνει σε μια τροχιά αργής μεν, σταθερής δε ανάπτυξης.
Η κατάσταση που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα και στον κόλπο του Αντεν επηρεάζει κρίσιμες υποδομές στην Ελλάδα, όπως το λιμάνι του Πειραιά, του οποίου η κίνηση εμπορευματοκιβωτίων έχει μειωθεί κατά 13,5% το πρώτο πεντάμηνο του 2024, γεγονός που εκ των πραγμάτων ωφελεί τα λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης. Επιπλέον, η ανησυχία αφορά την περαιτέρω πίεση στις τιμές προϊόντων εισαγωγής, τα οποία πλέον καταφθάνουν στην ελληνική αγορά έχοντας διανύσει μεγαλύτερες αποστάσεις.
Εν ολίγοις η Αθήνα λίγα μπορεί να κάνει προκειμένου να επηρεάσει όλα όσα διαδραματίζονται στον άξονα ΗΠΑ – Ισραήλ – Ιράν, επιχειρεί ωστόσο να μη βρεθεί προ δυσάρεστων εξελίξεων. Τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης από την Αθήνα, αλλά και οι ελληνικές διπλωματικές αποστολές στην περιοχή, από τον Λίβανο και το Ισραήλ μέχρι το Κάιρο, το Αμμάν και τον Περσικό κόλπο, πύκνωσαν τις επαφές τους προκειμένου αφενός να υπάρχει εικόνα για τις τελευταίες εξελίξεις, αφετέρου για να εξαντληθεί η όποια ελληνική επιρροή στην προσπάθεια για μείωση της έντασης. Γνωρίζουν, βέβαια, στην Αθήνα ότι η επιρροή της Ελλάδας έχει περιορισμένα όρια. Ωστόσο, φαίνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η Αθήνα μπορεί να μεταφέρει προς την κυβέρνηση Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ κάποια μηνύματα, ανεξαρτήτως αν αυτή είναι έτοιμη –ή πολύ περισσότερο διατεθειμένη– να τα ακούσει. Αυτή τη στιγμή οι Ισραηλινοί δεν είναι διατεθειμένοι να ακούσουν ούτε τι έχουν να τους πουν οι Αμερικανοί, ανέφερε στην «Κ» καλά πληροφορημένη αρμόδια πηγή.
Η κατάσταση που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα και στον κόλπο του Αντεν επηρεάζει κρίσιμες υποδομές, όπως το λιμάνι του Πειραιά.
Το σχέδιο «Εστία»
Ταυτόχρονα, η Αθήνα σε συντονισμό και με τη Λευκωσία, η οποία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το πεδίο της πιθανής πολεμικής κρίσης, προετοιμάζονται για επιχειρήσεις μαζικών απομακρύνσεων πολιτών από τη Μέση Ανατολή.
Οπως αποκάλυψε η «Κ» το περασμένο Σάββατο, ήδη στην Κύπρο βρίσκονται ελλιμενισμένα πλοία με δυνατότητα μεταφοράς εκατοντάδων πολιτών, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Η Κυπριακή Δημοκρατία ήδη έχει ενεργοποιήσει το σχέδιο «Εστία» για την απομάκρυνση πολιτών. Η Αθήνα έχει ήδη συνεννοηθεί με συμμάχους και εταίρους (Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ, Γερμανία), ενώ αιτήματα για συνδρομή σε περίπτωση που απαιτηθεί βοήθεια για εκκενώσεις έχουν καταφθάσει από χώρες όπως ο Καναδάς, η Ουγγαρία και η Ιαπωνία, ένδειξη ότι οι φόβοι για ανάφλεξη μεγεθύνονται όσο περνούν οι ώρες. Εφόσον απαιτηθεί, η Ελλάδα μπορεί να στείλει τη φρεγάτα που ήδη πλέει στα ανοιχτά του Λιβάνου στο πλαίσιο της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών (UNIFIL) ή και μεταγωγικά αεροσκάφη, στον βαθμό, φυσικά, που είναι διαθέσιμα.
Την ίδια στιγμή η Αθήνα βρίσκεται σε επαφή με συμμάχους στο ΝΑΤΟ και εταίρους στην Ε.Ε., καθώς η Ρωσία απειλεί το Κίεβο με πυραυλικά χτυπήματα μετά την ουκρανική επιχείρηση σε ρωσικό έδαφος που έχει καταλήξει σε κατάληψη τμήματος της επαρχίας του Κουρσκ και διευρυνόμενες επιχειρήσεις την τελευταία εβδομάδα.