Το Θέμα
Αν ένας 19χρονος δεν έχανε τη ζωή του με φρικτό τρόπο στο δυστύχημα σε λούνα παρκ της Χαλκιδικής, πιθανότατα η καλοκαιρινή σεζόν θα ολοκληρωνόταν χωρίς να μάθουμε ότι το συγκεκριμένο λούνα παρκ λειτουργούσε, όπως πληροφορούμαστε από τα πρώτα στοιχεία, χωρίς άδεια. Εκατοντάδες, χιλιάδες ίσως, άνθρωποι κάθε ηλικίας πέρασαν τους τελευταίους μήνες από το παιχνίδι που διαλύθηκε σε βίδες. Από τύχη δεν έγινε στη δική τους βόλτα το κακό. Πώς να αισθάνονται, άραγε, σήμερα; Και, κυρίως, τι να σκέφτονται για το μπαλάκι ευθυνών που άρχισε μεταξύ των αρμοδίων, οι οποίοι όφειλαν να ελέγξουν, να πιστοποιήσουν, να αδειοδοτήσουν, να φροντίσουν να μη γίνει παγίδα θανάτου ένα παιχνίδι;
Η Πρωτοβουλία
Μια νομοθετική πρωτοβουλία που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις προανήγγειλε χθες ο βουλευτής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης, στον απόηχο της αντιπαράθεσης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά με αστυνομικό. «Η χρησιμοποίηση του όρου “μπάτσος” έχει ξεφύγει και με το άνοιγμα της Βουλής θα αναλάβω μια πρωτοβουλία και με άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και από άλλα κόμματα, εάν το επιθυμούν, ώστε πλέον ο όρος “μπάτσος” απευθείας να κινεί αυτόφωρο ποινικό αδίκημα, να μη χρειάζεται κανένας να κάνει μηνυτήρια αναφορά», δήλωσε ο κ. Πλεύρης (ΣΚΑΪ).
Το Πρόσωπο
Οι καλοκαιρινές διακοπές προσφέρονται κατά κανόνα για στιγμές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης. Για τους πολιτικούς, όμως, εν ενεργεία και παλαιμάχους, μια τυχαία συνάντηση μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει αφορμή για εμβριθείς αναλύσεις της τρέχουσας επικαιρότητας ή και διαχρονικών ζητημάτων. Κάπως έτσι ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης (φωτογραφία) βρέθηκε αυγουστιάτικα να συζητάει τις προκλήσεις της συγκυρίας με τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, με τον οποίο συναντήθηκε στην Ερμιόνη Αργολίδας, όπου και οι δύο βρίσκονται σε διακοπές. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Μεϊμαράκης έκανε λόγο για «ευχάριστη συνάντηση» και αποκάλυψε ότι με τον κ. Μπλερ «ανταλλάξαμε απόψεις για τη διεθνή και ευρωπαϊκή επικαιρότητα, για τη διαχείριση του Brexit και για τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο». Αλλά η συζήτησή τους δεν περιορίστηκε σε αυτά, καθώς, όπως πρόσθεσε, «με φιλική και καλοκαιρινή διάθεση συζητήσαμε για τη μοναδική ομορφιά της περιοχής, την οποία επισκέπτεται συχνά, και για την Ελλάδα, που έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του». Και για όσους σκεφθούν ότι μια τυχαία συνάντηση ήταν και πέρασε, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. σπεύδει να επισημάνει ότι «ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τις Βρυξέλλες ή το Λονδίνο».
Η Πρόσκληση
Καθώς πλησιάζουμε στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ξεδιπλώνεται η στρατηγική που καθένας έχει επιλέξει προκειμένου να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη. Η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία εξαιτίας της αποστασιοποίησής της από το κόμμα τα τελευταία χρόνια ενδεχομένως δεν έχει τόσο ισχυρή πρόσβαση στον κομματικό μηχανισμό όσο άλλοι υποψήφιοι, αποφάσισε να απευθυνθεί σε στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με επιστολή της. Αφού υπενθυμίζει ότι και η δική της πολιτική διαδρομή ξεκίνησε από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, με θητεία ως νομάρχης Καστοριάς, αναλύει την πρότασή της για το κόμμα αλλά και τη σημασία που διαχρονικά έδινε το ΠΑΣΟΚ στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η οποία μετουσιώθηκε σε μια σειρά από κομβικές μεταρρυθμίσεις, όπως η καθιέρωση των περιφερειών και τα προγράμματα «Καποδίστριας» και «Καλλικράτης». Και καταλήγει ζητώντας τη στήριξη των αυτοδιοικητικών στην υποψηφιότητά της.
Η Ατάκα
«Μπροστά μας έχουμε ένα μόνο δρόμο: τη δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης, ενός μεγάλου κόμματος εξουσίας που θα εκφράσει τη μεγάλη δημοκρατική και κοινωνική πλειοψηφία και θα απαλλάξει τη χώρα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή είναι η δική μου πρόταση, γι’ αυτήν αγωνίζομαι και γι’ αυτό είμαι υποψήφιος». Ο Μιχάλης Κατρίνης, υποψήφιος και αυτός για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, επιμένει σε σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τη Ν.Δ. και την κυβέρνηση και προσθέτει ότι «πρέπει επιτέλους να πούμε με ποιους είμαστε και κυρίως με ποιους δεν είμαστε, ως ΠΑΣΟΚ». Ο κ. Κατρίνης επιμένει σταθερά στη γραμμή «ΠΑΣΟΚ και Μητσοτάκης δεν πάνε μαζί» και επί της ουσίας το επόμενο διάστημα θα πιέζει τους συνυποψηφίους του για ξεκάθαρη τοποθέτηση πάνω στο ζήτημα των συνεργασιών. Ούτως ή άλλως αναμένεται ότι αυτό θα είναι ένα από τα κεντρικά θέματα που θα μπουν επιτακτικά στην εσωκομματική προεκλογική συζήτηση και πάνω στο οποίο όλοι θα κληθούν να πουν με σαφήνεια ποια είναι η θέση τους.