Το θέμα
Αν τελικώς, όπως δείχνουν επί του παρόντος όλες οι εκτιμήσεις, παραμείνει εξωκοινοβουλευτικός αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, και στην περίπτωση που από την πράσινη κάλπη του Οκτωβρίου εξέλθει νικήτρια ή νικητής ένας εκ των Αννας Διαμαντοπούλου και Χάρη Δούκα, τότε θα έχουμε το δεύτερο και το τρίτο σε κοινοβουλευτική ισχύ κόμμα με εξωκοινοβουλευτικούς αρχηγούς, γεγονός κάθε άλλο παρά σύνηθες για την ελληνική πολιτική σκηνή. Ειδικότερα, μάλιστα, για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που σύμφωνα με τον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων εξακολουθεί να παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται και μια παράπλευρη πτυχή: παρά το γεγονός ότι έχει επικρατήσει στον δημόσιο διάλογο να αποκαλείται «αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης» ο κ. Κασσελάκης, για τον εν ισχύι Κανονισμό της Βουλής, ως τέτοιος «αρχηγός» θεωρείται σήμερα ο Σωκρ. Φάμελλος: «O πρόεδρoς της μεγαλύτερης σε δύναμη Koινoβoυλευτικής Oμάδας πoυ δεν μετέχει στην κυβέρνηση απoκαλείται αρχηγός της αξιωματικής αντιπoλίτευσης» (άρθρο 20). Επειδή, όμως, άλλος ο τύπος και άλλη η ουσία, και διότι όταν αναφερόμαστε γενικώς σε «αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» εννοούμε «υποψήφιο πρωθυπουργό», είναι που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τον κ. Κασσελάκη ως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο Προεδρικό Μέγαρο, στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Ο τόπος
Το Κοινοβούλιο «ζωντανεύει» ξανά από αύριο, μετά τις θερινές διακοπές, με την εικόνα της σύνθεσής του, πάντως, να εξακολουθεί να έχει χαρακτηριστικά κινούμενης άμμου. Υπενθυμίζεται πως οι προ σχεδόν μόλις ενός έτους εθνικές κάλπες διαμόρφωσαν οκτακομματική Βουλή. Από τότε έως σήμερα, κάτι οι διασπαστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι κάποια μίνι προβληματάκια σε ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας, που τους προκάλεσαν ελάχιστες «απώλειες» βουλευτών, κάτι η μάξι κρίση στους Σπαρτιάτες, σήμερα έχουμε μια εννεακομματική Βουλή (νέο σχήμα από τους αποχωρήσαντες της Κουμουνδούρου η Νέα Αριστερά), με τους συνολικά πλέον 13 «Ανεξάρτητους» να είναι, μάλιστα, η πέμπτη σε ισχύ «άτυπη» ομάδα της εθνικής αντιπροσωπείας.
Το πρόσωπο
Μάτια και αυτιά στραμμένα αύριο στις 10 το πρωί –μία ημέρα μετά την αιφνιδίως ανακοινωθείσα για σήμερα το απόγευμα συνεδρίαση της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ– στην πρώτη επιλαχούσα του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου (φωτογραφία), καθώς καλείται να κάνει γνωστό εάν αποδέχεται ή όχι την έδρα που άφησε παραιτούμενος προ ημερών ο Οθων Ηλιόπουλος.
H καινοτομία
Δεν γνωρίζω –ποιος μπορεί να γνωρίζει, άλλωστε;– το «αύριο» των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Για το «σήμερα», όμως, ένα βραβείο «θετικής ατζέντας» αξίζει στα δύο κράτη που γεωγραφικά τα χωρίζουν η θάλασσα του Αιγαίου και ο ποταμός Εβρος, αλλά γεωπολιτικά στο μυαλό διαφόρων από την «απέναντι» πλευρά τα χωρίζουν ουκ ολίγα. Εξηγούμαι: Στον αντίποδα των περί «Γαλάζιας Πατρίδας», γνωστοποιείται μια πρωτοβουλία ειρηνικής διμερούς συνεργασίας. Ειδικότερα, ανακοινώθηκε χθες επισήμως από τους υφυπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών ο προγραμματισμός ενός «Hackathon Ελλάδας – Τουρκίας 2024». Το «Hackathon», όπως διαβάζω, είναι μια εκδήλωση συνήθως μονοήμερης ή διήμερης διάρκειας, κατά την οποία συναντιούνται άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών και συνεργάζονται στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση πρωτότυπων ιδεών. «Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην προώθηση της συνεργασίας και της καινοτομίας μεταξύ των δύο εθνών μας» και «ο κύριος τομέας, στον οποίο θα επικεντρωθεί το “Hackathon”, είναι οι Εξυπνες Πόλεις», σημειώνεται χαρακτη-ριστικά στην ανακοίνωση. Εύχομαι επιτυχία και το επόμενο βήμα να είναι σύντομα ένα «Hackathon Ελλάδας – Τουρκίας» με κύριο τομέα εκείνη τη φορά τα «Εξυπνα Κράτη». Στο μεταξύ, παρατάθηκε έως αύριο η ΝAVTEX για τις έρευνες που πραγματοποιεί το υπό ιταλική σημαία πλοίο «Ievoli Relume» νοτίως της Κάσου. Πηγές των Αθηνών αναφέρουν ότι το διαρκώς συνοδευόμενο από ελληνική κανονιοφόρο ερευνητικό πλοίο κινείται εντός χωρικών υδάτων, η δε τουρκι-κή φρεγάτα που το «παρακο-λουθεί» βρίσκεται σε απόσταση άνω των 20 ν.μ.
Τα πρόστιμα
Υπό τον τίτλο «Επιβολή κυρώσεων σε κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων», αναρτήθηκε προσφάτως στην Κοινοβουλευτική Διαφάνεια απόφαση του προέδρου της Βουλής. Αφορά: α) Το ΚΚΕ για «έσοδα από συνδρομές και εισφορές χωρίς τήρηση των προϋποθέσεων ιδιωτικής χρηματοδότησης», καθώς και για «παράλειψη δημοσιοποίησης στοιχείων για έσοδα του κόμματος από δωρεές – κληρονομιές». β) Τη Χρυσή Αυγή και τη Δημιουργία Ξανά για «παράλειψη υποβολής ετήσιων οικονομικών καταστάσεων». γ) Τον Πολιτιστικό Οργανισμό Καλλιτεχνών Ελλάδος και το Πράσινο Κίνημα για «διακίνηση εσόδων και δαπανών εκτός τραπεζικών λογαριασμών».