Ειλημμένη είναι η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να μην ασχολείται με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε στα θέματα τοξικής μικροπολιτικής που συνηθίζει τελευταία να παράγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε στα εσωκομματικά του. Η πρόσφατη αποστροφή του Παύλου Μαρινάκη, όταν ρωτήθηκε για τις εσωκομματικές εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση, ήταν πιο κάθετη από κάθε άλλη φορά: «Δεν έχουμε απολύτως κανένα σχόλιο. Δεν μας αφορά αυτή η συζήτηση», είπε δίνοντας το στίγμα των προθέσεων.
Η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να μην μπει σε διαδικασία ανταλλαγής ανακοινώσεων με την –τύποις– αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζεται σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό σκηνικό. Πρώτον, η Κουμουνδούρου το τελευταίο διάστημα έχει βρει ένα μόνιμο μοτίβο ανακοινώσεων «που στηρίζεται κυρίως σε ψεύδη και συκοφαντίες», σύμφωνα με την κυβέρνηση, όπως στην περίπτωση του ΒΟΑΚ, και στην κυβέρνηση δεν θεωρούν πως είναι απαραίτητο να μπουν σε αυτή τη διαδικασία… αέναων ανακοινώσεων. Εξ ου και πολλές φορές στον ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει να απαντήσει ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Ρωμανός και όχι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Δεύτερον, αλλά εξίσου σημαντικό είναι πως στην κυβέρνηση γνωρίζουν –καθώς το έχουν μετρήσει κατά το παρελθόν– πως το να ακολουθεί η Ν.Δ. τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια τοξική ρητορική και ανταλλαγή πυρών για θέματα που δεν ενδιαφέρουν καθόλου ή ενδιαφέρουν ελάχιστα την κοινή γνώμη, παρασύρει και το κυβερνών κόμμα προς τα κάτω. «Η λασπομαχία τους λερώνει όλους», αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή.
Στην τακτική… αγνόησης του ΣΥΡΙΖΑ που θα αφορά την τοξική αντιπολίτευση και όχι τα μείζονα θέματα συντείνει και κάτι ακόμη: ναι μεν βρισκόμαστε σε ένα σημείο που η αντιπολίτευση –ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ– δείχνει να είναι σε διαρκή πτώση και αδυναμία, αλλά την ίδια ώρα και η Ν.Δ. δείχνει να χάνει ζωτικό πολιτικό χώρο. Και στο Μαξίμου πιστεύουν πως αν η Ν.Δ. παρασυρθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ρητορική που έχει επιλέξει, τότε μπορεί τα αποτελέσματα να είναι πολιτικά μοιραία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι στις 30 Νοεμβρίου θα παραδοθεί το μετρό Θεσσαλονίκης.
Η αδυναμία, άλλωστε, της αντιπολίτευσης να απειλήσει την κυβέρνηση λειτουργεί αποσαθρωτικά για όλο το πολιτικό σύστημα και αυτός είναι ένας μεγάλος κίνδυνος ενόψει του χειμώνα που πρέπει να αποφύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και «το μόνο αντίδοτο είναι η αναμέτρηση με τον κακό μας εαυτό και τα προβλήματα της χώρας», όπως επισημαίνει κυβερνητική πηγή. Η ίδια πηγή προσθέτει πως «όταν αποφασίσει η αντιπολίτευση να κάνει… αντιπολίτευση, θα απαντάμε προγραμματικά. Τον κατήφορο, όμως, που έχει επιλέξει σήμερα δεν θα τον ακολουθήσουμε».
Τα έργα
Οι πρώτες κινήσεις του πρωθυπουργού αποτυπώνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να ασχοληθεί με τη… δουλειά της. Η χθεσινή επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη συνοδεύθηκε από την ανακοίνωση πως στις 30 Νοεμβρίου θα παραδοθεί το μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ για το έτερο μεγάλο έργο, τον Fly Over, είπε πως «στοχεύουμε να είναι έτοιμο πριν από τις εκλογές του 2027», καταλήγοντας πως «η Θεσσαλονίκη αλλάζει» και ότι «καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει κάνει τόσα έργα υποδομής για τη συμπρωτεύουσα». Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, κατά την ομιλία του ανέφερε πως 610 από τα έργα της Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε εξέλιξη και εξ αυτών 294 υλοποιούνται, 130 είναι σε διαγωνιστική διαδικασία και 186 είναι ενταγμένα ή συμβασιοποιημένα. Εν συνεχεία υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει το μεγαλύτερο πακέτο δημοσίων επενδύσεων μεταπολεμικά, «ένα διπλάσιο σχέδιο Μάρσαλ» όπως το χαρακτήρισε, με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ύψους 102 δισ. ευρώ, «με στόχο τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και τη διπλή σύγκλιση εθνικού ΑΕΠ και περιφερειακών εισοδημάτων με το ευρωπαϊκό επίπεδο».
Χθες το απόγευμα έγινε και ξεχωριστή σύσκεψη για τον Fly Over υπό τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, όπου συζητήθηκαν τα μέτρα αποσυμφόρησης της κυκλοφορίας λόγω των έργων για την κατασκευή του.