Ραντεβού για την τελική μονομαχία στον ΣΥΡΙΖΑ

Ραντεβού για την τελική μονομαχία στον ΣΥΡΙΖΑ

Στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα δοθεί η τελική αναμέτρηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν σήκωσε το γάντι για προσφυγή στις κάλπες που του έριξαν ο Παύλος Πολάκης και οι «87»

5' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εικόνα διχασμού και διάλυσης που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Είναι χαρακτηριστικό πως ολοκληρώθηκε σε μόλις μιάμιση ώρα, που αποτελεί «ιστορικό» χρονικό χαμηλό για τα δεδομένα της Κουμουνδούρου. Από τη στιγμή που πρόταση για το καταστατικό δεν υπήρχε ολοκληρωμένη, όλα τα φώτα έπεσαν στην αμφισβήτηση που δέχεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν σήκωσε το γάντι των εκλογών που του πέταξε ξεκάθαρα ο Παύλος Πολάκης κατά την τοποθέτησή του. «Συμφωνώ ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία για να οδηγηθούμε στις κάλπες. Αν δεν γίνει αυτό, τότε υπάρχει το άλλο βήμα, το οποίο γνωρίζετε, στην Κεντρική Επιτροπή». Ο Χανιώτης βουλευτής φέρεται να τόνισε πως το ίδιο έκανε και το ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές και ότι θα ήταν καλό να αποφευχθεί η πρόταση μομφής προκειμένου να μην τραυματιστεί και άλλο το κόμμα.

Τον λόγο πήραν απανωτά στελέχη των «87», τα οποία υπερθεμάτισαν υπέρ της προσφυγής στη βάση. Η Ολγα Γεροβασίλη, αφού σημείωσε πως τη θέση της την έχει πει και δημόσια, ανέφερε στο όργανο ότι «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Πρέπει να οδηγήσεις το κόμμα στις κάλπες». «Υπεύθυνος για τη ρευστοποίηση του κόμματος είναι ο πρόεδρος. Το πρόβλημα είναι στην ηγεσία. Οφείλει να πάει σε εκλογές», είπε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Επικριτική ήταν και η Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία φέρεται να επισήμανε: «Υπάρχει πρόβλημα, δεν μπορούμε να μην το βλέπουμε. Υπάρχει διάλυση του κόμματος, με πλήρη ευθύνη της ηγεσίας». Στην ίδια γραμμή, για προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες, ήταν και η τοποθέτηση του Αλέκου Φλαμπουράρη και της Ζωής Καρκούλια, με τον Γιάννη Ραγκούση να παίρνει τον λόγο πριν από το τέλος της συνεδρίασης και να τονίζει: «Το μόνο που έχει νόημα σήμερα να πω είναι πως καταψηφίζω την εισήγηση».

Ο Στέφανος Κασσελάκης, μεταφέροντας τη σύγκρουση για το Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Επιτροπή, απάντησε στη δευτερολογία του: «Θεωρώ ότι μια πρόταση μομφής στο πρόσωπό μου πληγώνει και ρευστοποιεί το κόμμα, δεν προσφέρει τίποτα και πληγώνει και τον κόσμο μας. Είναι μια μεγάλη κωλοτούμπα από το ίδιο το όργανο που αποφάσισε καταστατικό συνέδριο». Το γεγονός πως για πρώτη φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έριξε το γάντι στους επικριτές του για πρόταση μομφής –αν και είπε πως είναι δικαίωμά τους να επιλέξουν πώς θα κινηθούν– προκάλεσε αρκετές συζητήσεις στις τάξεις των «87» για το κατά πόσον ανησυχεί αν έχει την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή.

«Πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία για κάλπες. Αν δεν γίνει αυτό, τότε υπάρχει το άλλο βήμα, το οποίο γνωρίζετε», είπε, φωτογραφίζοντας την πρόταση μομφής, ο βουλευτής Χανίων.

Ενωτικός εμφανίστηκε ο Νίκος Παππάς, ο οποίος τόνισε πως μπορεί να έγιναν λάθη και από τις δύο πλευρές, ωστόσο το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε νέα περιπέτεια. Από την τοποθέτησή του φάνηκε να διαφωνεί με τις εκλογές, τονίζοντας ταυτόχρονα πως δεν θα ψηφίσει τη διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη. «Υπάρχουν δύο σενάρια. Το σενάριο που έχουμε ψηφίσει να ηγηθούμε μιας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας και το σενάριο της διάσπασης των κομμάτων, στο οποίο πρέπει να είμαστε όλοι απέναντι», επισήμανε.

Νέο «καρφί» στον Τσίπρα

Στην πρωτολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, επισήμανε πως ήταν πάντα έντιμος και ειλικρινής απέναντι σε όλους στον έναν χρόνο που είναι στο τιμόνι του κόμματος. Μάλιστα αναφέρθηκε ονομαστικά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον Νίκο Φίλη, στην Εφη Αχτσιόγλου και στον Αλέξη Χαρίτση και στις θέσεις που τους πρότεινε στην κοινοβουλευτική ομάδα. Για τον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να επεφύλασσε ένα νέο «καρφί», καθώς ανέφερε πως μετά την κεντρική παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου τον Απρίλιο του έστελνε μηνύματα προκειμένου να λάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για τις γυναικοκτονίες, «για να λάβει σιγήν ιχθύος». Η αντιπρόεδρος της Βουλής στην τοποθέτησή της είπε πως «κατηγόρησες πολλούς από εμάς για ανέντιμους». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να αποτρέψει εξελίξεις μιας νέας διάσπασης ζήτησε, σύμφωνα με πηγές, να μην υπάρξουν αποχωρήσεις από το κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα.

Η συνεδρίαση της Κ.Ε.

Με το βλέμμα στραμμένο απολύτως στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, και αν θεωρηθεί δεδομένη η πρόταση μομφής από τον Παύλο Πολάκη, η «μπάλα» πέφτει στους «87». Η αποψινή συνεδρίαση της Κίνησης είναι καθοριστική για τη στάση τους.

Δεύτερες σκέψεις από στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για το κατά πόσον θα πρέπει να συμπλεύσουν με τον Παύλο Πολάκη υπάρχουν, ωστόσο η δημόσια αντιπαράθεση και οι διαφωνίες τους με την ηγεσία είναι μεγάλες και ηχηρές για να μη ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Αντίστροφη μέτρηση για Σπίρτζη

Για άλλη μία φορά από την Επιτροπή Δεοντολογίας δεν βγήκε «λευκός καπνός». Επιβεβαιώθηκαν, ωστόσο, οι πληροφορίες πως ο Χρήστος Σπίρτζης δεν προβλέπεται να πέσει στα μαλακά. Το τριμελές συμβούλιο, που είχε αναλάβει τον ρόλο να εξετάσει την υπόθεση και να κάνει την εισήγησή του, ανέφερε: «Ο σ. Σπίρτζης για μία ακόμη φορά αγνόησε την πρόσκληση της επιτροπής να συναντηθεί με το συμβούλιό μας σήμερα και να παράσχει τις εξηγήσεις του. Αντ’ αυτού επέλεξε και πάλι την αποστολή νέας επιστολής με περιεχόμενο παρόμοιο με την προηγούμενη, η οποία του επεστράφη ως απαράδεκτη, και ταυτόχρονα εμφανίστηκε κατά την παγιωμένη τακτική του σε διάφορες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές συνεχίζοντας τις γνωστές επιθέσεις του. Κατόπιν των ανωτέρω, το συμβούλιο εκτιμά ότι η συμπεριφορά του σ. Σπίρτζη συνιστά σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα». Το τριμελές συμβούλιο αναφέρεται στην ποινή είτε της αναστολής ιδιότητας μέλους είτε και της διαγραφής. Η ολομέλεια του 15μελούς οργάνου θα συγκληθεί την προσεχή Τρίτη προκειμένου να αποφανθεί, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Κ.Ε.

Προκαλούνται ερωτήματα για το κατά πόσον στην Επιτροπή Δεοντολογίας υπάρχουν οι ψήφοι προκειμένου να περάσει αυτή η εισήγηση και αν αυτό έχει παίξει ρόλο στις συνεχείς καθυστερήσεις. Για να παραπεμφθεί στην Κεντρική Επιτροπή χρειάζεται πλειοψηφία των 2/3 του οργάνου. Οι «87», ωστόσο, έχουν πλέον ένα στοιχείο στα χέρια τους, πως ο πρώην υπουργός Μεταφορών απειλείται με την «εσχάτη των ποινών».

Ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ πως «αν διαγραφώ, θα είναι τιμή μου». Σφοδρή ήταν η κριτική που εξαπέλυσε εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη. «Εχει διαιρέσει τον χώρο μας πάρα πολλές φορές στο μικρό διάστημα που είναι πρόεδρος. Διαπιστώνω ότι έχει πολύ μεγάλα κενά, ότι δεν έχει μια πολιτική ομάδα που να τον πλαισιώνει για να αποφύγει τις μεγάλες γκάφες».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT