ΤΟ ΘΕΜΑ
Στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου. Η τριμερής είναι από τα πιο στιβαρά σχήματα συνεργασίας της Αθήνας στην Ανατολική Μεσόγειο με πολύ συγκεκριμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα. Πληροφορούμαι ότι τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μπαντρ Αμπντελάτι, να κάνει μια στάση στην Αθήνα ώστε να συναντηθεί με τον ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη και να συζητήσουν για τις εξελίξεις. Αν η συνάντηση στην Αθήνα δεν «χωρέσει» στις λίγες ημέρες που απομένουν, τότε οι δύο υπουργοί θα βρεθούν σίγουρα στη Νέα Υόρκη. Για όλα αυτά, και πολλά ακόμη που συνδέονται με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, οι κ. Γεραπετρίτης και Αμπντελάτι συζήτησαν χθες τηλεφωνικώς.
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Την ίδια στιγμή, πάντως, υπάρχει αρκετή κινητικότητα γύρω από τη Λιβύη, ένα μέτωπο το οποίο, για διαφορετικούς λόγους, συγκεντρώνει κάποιο κοινό ενδιαφέρον. Το τρίγωνο που προέκυψε είναι ανάμεσα σε Ουάσιγκτον, Αγκυρα και Τρίπολη και αντικείμενο ήταν η σύγκρουση ανάμεσα στην ανατολική και τη δυτική Λιβύη για τη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης, όπου καταλήγουν όλα τα κέρδη από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της χώρας. Η υπόθεση οδήγησε τον επικεφαλής της τουρκικής ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν, να επισκεφθεί την Τρίπολη και να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα και άλλους αξιωματούχους. Ενώ –περίπου– την ίδια στιγμή ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, συναντιόταν στην Αγκυρα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Μπουρχανετίν Ντουράν και τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Ελίφ Ουλγκέν, με θέμα γενικότερα την κατάσταση στη Λιβύη και, βεβαίως, το ζήτημα της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης. Θεωρητικά, πάντως, οι δύο πλευρές, η Τρίπολη και η Βεγγάζη, έχουν συμφωνήσει εντός του μηνός να καταλήξουν σε πρόσωπο κοινής αποδοχής για τη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νυν διοικητής Σαντίκ αλ Καμπίρ ζει αυτοεξόριστος στην Κωνσταντινούπολη. Τα μυστήρια της Τριπόλεως.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Η πίεση που ασκεί στο συντηρητικό κόμμα CDU της Γερμανίας η άνοδος της Ακροδεξιάς (πρόσφατες εκλογές σε Σαξονία και Θουριγγία) ήταν θέμα χρόνου να φανεί. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας ΖΕΙΤ, ο επικεφαλής της συντηρητικής παράταξης Φρίντριχ Μερτς φέρεται να έχει θέσει τελεσίγραφο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών από τα γερμανικά σύνορα. Η πληροφορία ξυπνάει μνήμες του 2016, όταν η βαλκανική οδός σφραγίστηκε, με τα γνωστά αποτελέσματα και πίεση στην Ελλάδα. Η πρόταση Μερτς καταγράφεται μετά τις δύο εκλογικές επιτυχίες του AfD στα δύο ανατολικογερμανικά κρατίδια της Σαξονίας και της Θουριγγίας, αλλά και την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Ζόλινγκεν με δράστη έναν Σύρο, του οποίου η αίτηση ασύλου είχε απορριφθεί πέρυσι και θα έπρεπε να έχει απελαθεί. Ουσιαστικά, όμως, έχοντας στη διάθεσή της non paper με τις θέσεις των Χριστιανοδημοκρατών, η ΖΕΙΤ αποκαλύπτει ότι ο Μερτς πιέζει για πλήρες σφράγισμα των συνόρων. «Αν η Γερμανία σταματούσε όλους τους αιτούντες άσυλο στα σύνορα, τότε θα ακολουθούσαν ταχύτατα και άλλες χώρες της Ε.Ε.», προειδοποιούν οι Πράσινοι που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. «Σαν ντόμινο θα ακολουθούσαν οι γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. Ετσι θα διαμορφωνόταν ένα νέο χάος, αφού όλοι οι πρόσφυγες θα συγκεντρώνονταν υποχρεωτικά στις χώρες των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.», επισημαίνει η έγκριτη επιθεώρηση, περιγράφοντας ένα οικείο για την Ελλάδα σενάριο.
Ο ΤΟΠΟΣ
Το Αρκαλοχώρι στην Κρήτη, το οποίο το 2021 υπέστη σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να μείνουν χωρίς σπίτι. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ελένη Βατσινά, εισηγήτρια του κόμματός της στο νομοσχέδιο για το Ψηφιακό τέλος συναλλαγών, παρατήρησε χθες ότι οι σεισμόπληκτοι της Κρήτης δεν περιλαμβάνονται στη λίστα του υπό ψήφιση νομοσχεδίου. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις για τη μη καταβολή ΕΝΦΙΑ στους πληγέντες φυσικών καταστροφών των προηγούμενων ετών, δίχως όμως τους κατοίκους των Δήμων Μίνωα Πεδιάδος και Αρχανών Αστερουσίων, όπου ανήκει και το Αρκαλοχώρι, ανέφερε χθες η κ. Βατσινά. Και κανείς, βεβαίως, δεν αμφιβάλει ότι η διόρθωση μιας τέτοιας –προφανώς μη εσκεμμένης– αβλεψίας δεν είναι εφικτή.
Η ΑΤΑΚΑ
«Στη γιορτή για τα 50 χρόνια του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν κάλεσε τη Σύλβα Ακρίτα, ιδρυτικό στέλεχος και πρώτη γυναίκα βουλευτή στην ιστορία του κινήματος». Αυτό ισχυρίστηκε με ανάρτησή της η κόρη της Σύλβας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελενα Ακρίτα και, μάλιστα, το χρέωσε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη. Ωστόσο, από το ΠΑΣΟΚ γνωστοποιήθηκε ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης είχε ενημερώσει την κ. Σύλβα Ακρίτα για την επετειακή εκδήλωση στο Ζάππειο, ωστόσο εκείνη δεν απάντησε εν συνεχεία «στα επανειλημμένα τηλεφωνήματα προκειμένου να παρασχεθούν οι λεπτομέρειες της εκδήλωσης».