Η εικόνα διάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ και τα εσωκομματικά μαχαιρώματα στο ΠΑΣΟΚ καταλήγουν να έχουν αντίκτυπο σε όλο το πολιτικό σύστημα. Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας έχει αναλάβει να εξασφαλίσει τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για τον νέο Συνήγορο του Πολίτη. Εδώ και αρκετό καιρό, όμως, δεν έχει λάβει καμία απάντηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να εισαγάγει το θέμα στη Διάσκεψη των Προέδρων. Από το ρεπορτάζ μου μάλιστα προκύπτει ότι η πρόταση του κ. Τασούλα, που βρίσκεται εδώ και… μήνες στα χέρια των κομμάτων, είναι πρόσωπο από την ακαδημαϊκή κοινότητα, που προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά για έναν ακατανόητο λόγο τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ανάψει το πράσινο φως, παρά το γεγονός ότι η θέση του Συνηγόρου του Πολίτη είναι κρίσιμη. Και επειδή δεν μπορεί να περιμένει άλλο, ο κ. Τασούλας έδωσε διορία στα κόμματα μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
Ο φόβος της Αθήνας
Η επιβεβαίωση του χθεσινού πρωτοσέλιδου της «Κ» ήρθε και από μια διυπουργική σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή των υπουργών κ. Γεραπετρίτη, Δένδια και Παναγιωτόπουλου αλλά και επιχειρησιακών παραγόντων, δηλαδή του Α/ΓΕΕΘΑ και της Αστυνομίας. Η σύσκεψη αυτή, όπως μου είπε εις εκ των παρόντων, γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά ειδικά χθες, με φόντο τις αποφάσεις του Βερολίνου για το μεταναστευτικό, είχε ιδιαίτερη βαρύτητα. Από όσα μπόρεσα να αλιεύσω, η Αθήνα φοβάται κυρίως ένα πράγμα: μήπως η Γερμανία αυστηροποιήσει τους ελέγχους στις δευτερογενείς ροές, που είναι και το μεγάλο της πρόβλημα, και κάπου εκεί υπάρξει εμπλοκή.
Μήνυμα στην Τουρκία
Την Εκθεση της Μέσης Ανατολής εμπιστεύθηκε το Συμβούλιο της Ευρώπης στην Ντόρα Μπακογιάννη, ορίζοντάς την εισηγήτρια. Ετσι, η πρώην υπουργός το επόμενο διάστημα θα ταξιδέψει σε Ισραήλ, Δυτική Οχθη, Λίβανο και Ιορδανία για συνομιλίες με αξιωματούχους τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης, καθώς και με ανθρώπους που εδώ κι ένα χρόνο βιώνουν την τραγωδία. Η Ντόρα Μπακογιάννη, πάντως, κατά την πρώτη της ομιλία υπογράμμισε ότι δεν νοείται μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης όχι μόνο να μην αναγνωρίζει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, αλλά και να τη στηρίζει πολιτικά και οικονομικά, εξαπολύοντας ευθείες βολές κατά της Τουρκίας. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι θα αναδείξει σε όλα τα μέλη εκείνους που κρατούν μια συμφεροντολογική στάση προς τη Χαμάς. «Είτε με την Ευρώπη είτε με τη Χαμάς», κατέληξε.