Επιβεβαιώνει η Κομισιόν –σε σχετική ερώτηση της «Κ»– ότι έλαβε σήμερα την επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία ζητά μέτρα για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, λόγω των μεγάλων αποκλίσεων στη χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των υπόλοιπων μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το καλοκαίρι.
«Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε μια ανάλυση της επιστολής, που μόλις λάβαμε και των θεμάτων πολιτικής που περιλαμβάνει», ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι «θα χρειαστεί να εξετάσουμε την επιστολή, ώστε να δούμε τι αναφέρει ο πρωθυπουργός», ενώ προσθέτει ότι «η απάντηση θα δοθεί εν ευθέτω χρόνω».
Σε άλλη ερώτηση της «Κ», εάν τα ρωσικά πλήγματα στις υποδομές ενέργειας της Ουκρανίας –τα οποία έχουν ως συνέπεια το Κίεβο να εισάγει πλέον αντί να εξάγει μεγάλες ποσότητες ρεύματος από την Ε.Ε– πιθανόν να έχουν προκαλέσει αυτήν τη διαφοροποίηση των τιμών μεταξύ βαλκανικών χωρών και χωρών της κεντρικής Ευρώπης, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επισήμανε ότι «αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι ρωσικές επιθέσεις εναντίον του συστήματος ενέργειας της Ουκρανίας και η “εργαλειοποίηση” της ενέργειας από τη Ρωσία ως μέσο εκβιασμού σε όλη την Ευρώπη, είναι πολύ γνωστή».
«Είναι κάτι το οποίο αντιμετωπίζουμε με πολλαπλούς διαφορετικούς τρόπους», ανέφερε για να προσθέσει ότι «υπάρχει ένα θέμα με την εξαγωγή ρεύματος στην Ουκρανία», ενώ σημείωσε ότι ήδη παρέχεται βοήθεια από την Ε.Ε. για να παράγει τη δική της ηλεκτρική ενέργεια.
Ωστόσο, απέφυγε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τις «αλυσιδωτές συνέπειες», που έχουν προκληθεί έως τώρα «για συγκεκριμένα κράτη-μέλη και περιφέρειες». «Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά και παραμένουμε σε επαφή με όλα τα κράτη-μέλη για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
«Γνωρίζετε ότι έχουμε λάβει έκτακτα μέτρα και διαρθρωτικά, τα τελευταία δύο χρόνια, για να επανακτήσουμε τον έλεγχο των αγορών ενέργειας. Για εμάς, σήμερα είναι πιο σταθερές από ό,τι στην κορύφωση της (σ.σ. ενεργειακής) κρίσης, το 2022» τόνισε προσθέτοντας ωστόσο ότι «γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «η πρόεδρος της Κομισιόν έχει ήδη υπογραμμίσει τη σημασία της αντιμετώπισης των υψηλών τιμών ενέργειας στις πολιτικές της προτεραιότητες», ενώ σημείωσε ότι το εν λόγω ζήτημα αναδεικνύεται και στην έκθεση Ντράγκι, καθώς και στην έκθεση για την κατάσταση της ενεργειακής ένωσης, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα. «Επομένως, πράγματι είναι κάτι που μας απασχολεί αρκετά» σημείωσε ο εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι θα υπάρξει η σχετική ανάλυση και συγκεκριμένες ενέργειες τα επόμενα χρόνια.