«Η Ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα», έλεγε ο Μαρξ, αποτυπώνοντας ακριβώς αυτό που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες με το ζήτημα της ηγεσίας. Η μάχη για τα «κλειδιά» του κόμματος σε Κουμουνδούρου και Βουλή βγάζει μια εικόνα αποσύνθεσης και μόνο σε διαδικασία εσωκομματικών εκλογών δεν παραπέμπει. Δυόμισι μήνες πριν από τις εκλογές στην αξιωματική αντιπολίτευση λαμβάνουν χώρα προπηλακισμοί κατά στελεχών, φανταστικοί διάλογοι, δικαστικές απειλές, βαριές αλληλοκατηγορίες και απαιτείται η παρουσία της αστυνομίας για να διαφυλάξει την ασφάλεια των γραφείων στην Κουμουνδούρου.
Μετά τα επεισόδια της Πέμπτης και τη φημολογούμενη πρόθεση του Στέφανου Κασσελάκη να ξαναβρεθεί στο γραφείο του, ανάλογο σκηνικό στήθηκε και στη Βουλή. Χρειάστηκε η κινητοποίηση της φρουράς το πρωί της Παρασκευής, καθώς μετακλητός υπάλληλος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να μπει στο γραφείο του Νίκου Παππά (πρώην γραφείο του Στέφανου Κασσελάκη), αλλά η ασφάλεια του Κοινοβουλίου του απαγόρευσε την είσοδο. Πηγές από το περιβάλλον του επικεφαλής της Κ.Ο. μιλούν για παρεξήγηση που προέκυψε εξαιτίας της αλλαγής στον τρόπο πρόσβασης στο γραφείο, με τον συγκεκριμένο υπάλληλο να μην έχει ενημερωθεί.
Ολα πλέον στην Κουμουνδούρου φαίνονται ύποπτα, ωστόσο όλα είναι πιθανά. Ακόμη και δικαστικές διαμάχες στο ίδιο κόμμα. Πηγές από το περιβάλλον του κ. Κασσελάκη ανέφεραν πως το θέμα που προέκυψε με την έκπτωσή του δεν είναι πολιτικό, αλλά νομικό. Από τη στιγμή που ο εξουσιοδοτών πρόεδρος δεν είναι στη θέση του, διαχειριστικές οικονομικές πράξεις δεν μπορούν να γίνονται, με τους νομικούς του να έχουν εντολή να ελέγξουν αν είναι καλυμμένος ή όχι. Την ίδια ώρα, ακόμη και η μικρή πιθανότητα να μπει στο τραπέζι θέμα διαγραφής του τέως προέδρου του κόμματος από απλό μέλος προκαλεί θυμηδία. Δεν εκτιμάται πως οι «87» θα σπαταλήσουν πολιτικό κεφάλαιο για να προβούν σε μια τέτοια πράξη, ωστόσο οι πιο «σκληροπυρηνικοί» δεν το αποκλείουν, αν ο έκπτωτος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δυναμιτίσει πιο πολύ το κλίμα. Τα παράδοξα στην Κουμουνδούρου βέβαια δεν ξεκίνησαν τώρα, αφού ο Στέφανος Κασσελάκης έγινε πρόεδρος χωρίς καν να είναι μέλος του κόμματος.
Ο Παύλος Πολάκης, που ήταν ο «στρατηγός» της νίκης του Στέφανου Κασσελάκη, φέρεται να είχε πει στη θυελλώδη πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή: «Είναι καλό και φιλότιμο παιδί, αλλά δυστυχώς δεν κάνει για πρόεδρος του κόμματος». Εναν χρόνο μετά όλα άλλαξαν και τα ίδια πάνω κάτω επανέλαβε και χθες στο Open, ξεκινώντας την προεκλογική του εκστρατεία και εγκαινιάζοντας τις δημόσιες εμφανίσεις του στην τηλεόραση, που δεν αγαπά πάρα πολύ.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, μετά τον Απόστολο Γκλέτσο το «παρών» στην προεκλογική κούρσα ετοιμάζεται να δώσει και ο Δημήτρης Παπανώτας. Υπενθυμίζεται πως ο «πανελίστας» ήταν υποψήφιος στις ευρωεκλογές, ωστόσο απεσύρθη ύστερα από δηλώσεις του που ήρθαν στην επιφάνεια και θεωρήθηκαν σεξιστικές. Ενδεχομένως με αυτό τον τρόπο να ετοιμάζει την απάντησή του στον Στέφανο Κασσελάκη.
Ακόμη και ο τρόπος που άλλαξαν οι ισορροπίες, πάντως, προκαλεί πολύ μεγάλη εντύπωση. Σε μια Πολιτική Γραμματεία όπου η πλειοψηφία Κασσελάκη δεν είχε πρόβλημα να περάσει τις θέσεις της, με τους «οκτώ» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να καταγράφουν απλώς δυνάμεις ανάμεσα στα 22 μέλη, το «σκορ» σε δυο συνεδριάσεις μέσα στην εβδομάδα έχει γράψει «18-3» την Τρίτη και «17-1» την Πέμπτη υπέρ τους. «Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται;». Ενδεχομένως ναι.