Στον ΣΥΡΙΖΑ οι ψυχικές αντοχές έχουν στερέψει. Το κόμμα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεν είχε κανονική παρουσία στη ΔΕΘ. Πριν από 10 ημέρες, περίπου 80 στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης μαζεύτηκαν στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για να συμφωνήσουν πως θα καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Τα 163 «ναι» και τα 120 «όχι» της Κεντρικής Επιτροπής ήταν το «εισιτήριο» για το 18-3 και το 17-1 των δύο επόμενων συνεδριάσεων της Πολιτικής Γραμματείας. Η μειοψηφία που ασκούσε σκληρή κριτική στην ηγεσία έγινε συντριπτική πλειοψηφία, έστω και με μια ετερόκλητη συμμαχία «ειδικού σκοπού». Ο Στέφανος Κασσελάκης, αν και έπειτα από τέσσερις ημέρες το μετάνιωσε, μετακόμισε από την Κουμουνδούρου, πρώην σύμμαχοί του έγιναν εχθροί, ενώ συνειδητοποίησε σε τι ανασφάλεια και δίλημμα θα έβαζε τους δικούς του βουλευτές αν προχωρούσε στη δημιουργία νέου κόμματος. Ενα είναι σίγουρο πλέον: όποιος και αν νικήσει, κάποιοι θα μείνουν και κάποιοι θα φύγουν από την Κουμουνδούρου. Το εσωκομματικό «πόκερ» έχει πολλούς πρωταγωνιστές, με πρώτο τον έκπτωτο πρόεδρο.
Προσωπικά αντικείμενα και πίνακες από το γραφείο του Στέφανου Κασσελάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκαν στον πρώτο όροφο κτιρίου της λεωφόρου Συγγρού στο ύψος της Καλλιθέας. Ο έκπτωτος πρόεδρος επιχείρησε την «ανακατάληψη» του κόμματος χωρίς αποτέλεσμα. Από την περασμένη Τρίτη, με θέα στον Αργοσαρωνικό, φέρεται να είχε αποφασίσει πως θα ξανακατέβει υποψήφιος στον ΣΥΡΙΖΑ. «Κατάλαβε πού μπορεί να στηρίζεται και πού δεν μπορεί», έλεγαν στενοί συνεργάτες του στην «Κ». Στον Νίκο Παππά σίγουρα «όχι». Του χρεώνουν σε μεγάλο βαθμό την ήττα στην Κεντρική Επιτροπή και πως οδήγησε σε λανθασμένες αποφάσεις και κινήσεις. Ο τέως πρόεδρος θα δώσει σκληρή μάχη και αυτό φάνηκε την Πέμπτη από την επιμονή του να μη δεχθεί την έκπτωσή του από το πολιτειακό αξίωμα που κατείχε. Από το περιβάλλον του τονίζουν πως δεν είναι ζήτημα πολιτικό, αλλά νομικό, καθώς δεν μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην του με δική του δικαιοδοσία. Στους «μη φίλους» του συγκαταλέγεται πλέον και η Ράνια Σβίγκου, καθώς, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στο περιβάλλον του, τόσο πριν όσο και μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τη ρώτησε τι σημαίνει η ήττα στην πρόταση μομφής και εκείνη φέρεται να του διεμήνυσε πως αν χάσει θα πρέπει να διαβεί την πόρτα της εξόδου.
Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα της προεκλογικής κούρσας. Η δική της εκδοχή για την επικοινωνία που είχε με τον Στέφανο Κασσελάκη είναι διαφορετική και εδώ αρχίζουν τα μπερδέματα. Μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής φέρεται να μίλησε τηλεφωνικώς με τον τέως πρόεδρο και απλώς τον ενημέρωσε για την πιθανή ημερομηνία του συνεδρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επόμενη επικοινωνία ήταν με τον Μανώλη Καπνισάκη, ο οποίος εμφανίζεται να την κάλεσε την Τετάρτη –μία ημέρα πριν από την επεισοδιακή βραδιά στην Κουμουνδούρου– για να της επισημάνει την ανάρτηση του Ξενοφώντα Κοντιάδη, ο οποίος υποστήριζε πως η υπερίσχυση της πρότασης μομφής δεν συνεπάγεται την αποπομπή του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού του εξήγησε πώς έχουν τα πράγματα με σκωπτική διάθεση, η γραμματέας φέρεται να του είπε: «Εχουμε κομμουνιστικά κατάλοιπα στο καταστατικό μας και η Κεντρική Επιτροπή μπορεί να καθαιρεί».
Ο «καταλύτης»
Στην πολιτική δεν υπάρχουν μόνιμες έχθρες και φιλίες. Μετά την Κ.Ε., «ούτε καλημέρα» δεν λένε πια ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Νίκο Παππά. Για άλλη μια φορά ο πρώην υπουργός είναι ο καταλύτης των εξελίξεων. Κάποιοι τον θεωρούν «μετρ» των ελιγμών, για αυτό η τοποθέτησή του ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μεταφράστηκε με «νίκη» του Στέφανου Κασσελάκη. Η «προϊστορία» του συνεδρίου του περασμένου Φεβρουαρίου αυτό έδειχνε. Εχασε τη δυναμική του μέσα στο κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο; Μέλη της Κ.Ε. που δεν πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη υποστήριζαν πως όλες οι κινήσεις του στο ξενοδοχείο όπου διεξαγόταν η συνεδρίαση ήταν στην κατεύθυνση συγκράτησης της βάσης των υποστηρικτών της ηγεσίας. Φέρεται, μάλιστα, να είχε συμβουλέψει τον πρόεδρο να μην προχωρήσει σε εμπρηστική ομιλία. Ο Στέφανος Κασσελάκης κατάφερε να χάσει ψήφους από τα περίπου 100 νέα μέλη που μπήκαν στην Κεντρική Επιτροπή μετά την περυσινή διάσπαση. Θεωρείται «κατόρθωμα», αφού κατά γενική ομολογία η παραμονή τους και μόνο στο όργανο έδειχνε πως ήταν δικός του κόσμος. Σχετικά με τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς κόβει κάθε συζήτηση. Αν το αποφασίσει, οι «87» θα θυμίσουν την κοινή πορεία που είχε με τον έκπτωτο πρόεδρο ο ίδιος, ωστόσο απαριθμεί μια λίστα με δημόσιες και ιδιωτικές παρεμβάσεις του κατά των επιλογών της ηγεσίας.
Ο χαΐνης
Ο Παύλος Πολάκης δεν ανήκει στο ίδιο μπλοκ με τον Νίκο Παππά από τον περυσινό Σεπτέμβριο. Παρά τις προβλέψεις αρκετών βουλευτών – στελεχών πως θα κάνει πίσω, έδειξε πως η ταύτιση πλέον με τον Στέφανο Κασσελάκη τον ενοχλεί. Ενα σκληρό «αντιμητσοτακικό» κοινό πιστεύει πως του ανήκει και σκοπεύει να το πάρει από τον πρώην «προστατευόμενό» του, ενώ και στην Κρήτη θα δώσει μεγάλη μάχη για να κάνει τη διαφορά. Τα social media θα πάρουν «φωτιά» και στην πορεία του προεκλογικού αγώνα οι «πρόσκαιρες» φιλίες με τους «87» θα ξεχαστούν.
Η διστακτική
Σε συνομιλητές της ανοιχτό να κατέβει στις εκλογές το αφήνει η Ρένα Δούρου. Επέστρεψε πριν από μερικές ώρες από το Στρασβούργο και αναμένεται να συνομιλήσει με πιθανούς υποψηφίους και συντρόφους της πριν πάρει απόφαση. Αξιοποιώντας τις εκλογικές μάχες στην περιφέρεια και την πορεία της το 2023 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να καταγράψει τις δυνάμεις της στο κόμμα. Μια πιθανή κόντρα της πρώην συντροφικής τριάδας Πολάκη – Παππά – Δούρου θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο στον πρώτο όσο, κυρίως, στο πώς θα κινηθούν στον δεύτερο γύρο με τον Στέφανο Κασσελάκη απέναντι. Λογικά κάποιος από τους δύο τελευταίους θα πρέπει να «παραμερίσει».
Οποιος και αν νικήσει στην κούρσα της ηγεσίας, κάποιοι θα μείνουν και κάποιοι θα φύγουν από την Κουμουνδούρου. Το εσωκομματικό «πόκερ» έχει πολλούς πρωταγωνιστές, με πρώτο τον έκπτωτο πρόεδρο.
Η έμπειρη «συν δύο»
Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε πει πως η νίκη δεν είναι ποτέ οριστική και αυτό το ζουν στο «πετσί» τους οι «87» μετά την «αντεπίθεση» του τέως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πολλοί τους κατηγορούν πως «κοιμούνται με τα παπούτσια», καθώς δεν έχουν κινητοποιηθεί ακόμα για να βρουν ποιος θα τους εκπροσωπήσει στην εσωκομματική κούρσα. Υπάρχει και η διαφορετική άποψη πως πρέπει να κάτσει η «πρώτη σκόνη». Εκτιμούν πως είναι σε εξέλιξη ένας «μπουγαδοκαβγάς» στον οποίο δεν θέλουν να συμμετάσχει ο «εκλεκτός» τους. Βάζουν ως πρώτο ορόσημο την Κεντρική Επιτροπή το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Στέλεχος που κάνει συνομιλίες και μετρά υποψηφιότητες μιλάει για τρεις «πολύ καλές περιπτώσεις». Αποκαλύπτει μόνο τη μία εμμένοντας στην υποψηφιότητα της Ολγας Γεροβασίλη. Οι άλλοι δύο δεν προέρχονται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ωστόσο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Ο θαμπός
Με την κάθοδο του Στέφανου Κασσελάκη είναι σαφές πως, για τους «87», περιθώρια να κατεβάσουν πάνω από έναν υποψήφιο δεν υπάρχουν. Το αλληλοφάγωμα μπορεί να αποβεί μοιραίο. Θα είναι ο Σωκράτης Φάμελλος; Δεν είναι μακριά τους, όμως δεν τον θέλουν όλοι. Του καταλογίζουν τη στήριξη που έδωσε στην ηγεσία το προηγούμενο διάστημα και ειδικά στο συνέδριο. Η διαδρομή του ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που κατά πολλούς «διέσωσε» την εικόνα του κόμματος, του δίνει πολλούς πόντους. Η Ολγα Γεροβασίλη «έσυρε τον χορό» ζητώντας εσωκομματικές εκλογές και την Πέμπτη στην Πολιτική Γραμματεία δεν δίστασε να υπαινιχθεί και τη διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη εφόσον χρειαστεί. Δεύτερες σκέψεις για το κατά πόσο μια τέτοια κίνηση θα στερήσει πολιτικό κεφάλαιο από την κίνηση που πραγματοποιούν ή θα «ηρωοποιούσε» τον κ. Κασσελάκη υπάρχουν πολλές και υπερισχύουν. Η αντιπρόεδρος της Βουλής είναι γεγονός ότι δρομολογεί τις εξελίξεις, της ασκούνται πολλές πιέσεις να είναι υποψήφια, ωστόσο φέρεται να απέχει αρκετά από μια τέτοια απόφαση.
Η «τετράς»
Μέχρι την 24η Νοεμβρίου που θα στηθούν οι κάλπες, η τετράδα των Χρήστου Σπίρτζη, Κώστα Ζαχαριάδη, Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλου θα αναλάβει τη δύσκολη αποστολή να συσπειρώσει και να φέρει στις κάλπες παλιό κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών, χρησιμοποιώντας την πιο σκληρή γλώσσα και με την αδυναμία της Επιτροπής Δεοντολογίας να τον διαγράψει, έσυρε το «κάρο», ενώ οι υπόλοιποι με τις παρεμβάσεις τους εκτιμάται ότι εκνεύρισαν τον Στέφανο Κασσελάκη οδηγώντας τον σε λάθη τακτικής. Εντός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αντίστοιχα κομβικό ρόλο παίζουν η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Διονύσης Καλαματιανός και ο Χρήστος Γιαννούλης.
Οι πιστοί
Μένοντας πιστή και μόνη σε δύο δύσκολες συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, η Θεοδώρα Τζάκρη δείχνει πως θα δώσει αγώνα για την επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη. Μετέχει στις συσκέψεις που γίνονται και συμμετείχε ως νομικός στην αμφισβήτηση της έκπτωσής του από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Θα παίξει σημαντικό ρόλο μέχρι τις εκλογές στο να μείνουν συσπειρωμένες οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις του τέως αρχηγού του κόμματος, καθώς υπάρχει μια τάση αποσυσπείρωσης μετά τις αλλαγές στο προεδρείο. Μαζί με τη Νίνα Κασιμάτη και τον Πέτρο Παππά είναι αυτή τη στιγμή οι τρεις βασικοί «φύλακες» του τέως προέδρου, αποκρούοντας συνεχώς επιθέσεις από το αντίπαλο στρατόπεδο.
Ο ημιαυτόνομος
Από την εξίσωση της προεκλογικής κούρσας δεν μένει εκτός ο Διονύσης Τεμπονέρας, αφού συνεχίζει δραστήριος να κινείται στη λογική του δημοκρατικού μετώπου που έχει προτείνει, αναλαμβάνοντας το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες. Κάποιοι θεώρησαν πως έκανε στρατηγικό λάθος να παραιτηθεί από τα όργανα, ωστόσο φαίνεται ήδη να έχει καταφέρει να διαχωρίσει τη θέση του από έναν ΣΥΡΙΖΑ που σπαράσσεται. Τη δυναμική των 140.000 ψήφων που έχει από τις ευρωεκλογές ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει και ο Νίκος Φαραντούρης, ο οποίος ζυγίζει όλα τα δεδομένα προκειμένου να συμμετάσχει στην εκλογική κούρσα.