Για πολλούς η ερώτηση των 11 βουλευτών της Ν.Δ. για τα κόκκινα δάνεια έσκασε σαν κεραυνός –σχεδόν– εν αιθρία, καθώς θεωρήθηκε ως ένα είδος αντάρτικου εντός της Κ.Ο. Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπήρξε κάποια αντίδραση στην ερώτηση των βουλευτών το βράδυ της Τρίτης, με τον Παύλο Μαρινάκη να απαντάει χθες το πρωί σε σχετικό ερώτημα στον ΣΚΑΪ και να επιλέγει αφενός τους χαμηλούς τόνους, αφετέρου όμως να στείλει κι ένα έμμεσο μήνυμα στους 11 βουλευτές.
Αρχικά είπε πως η δουλειά των βουλευτών είναι να κάνουν ερωτήσεις και η δουλειά των υπουργών είναι να απαντούν στις ερωτήσεις, καθώς οι βουλευτές εκπροσωπούν τους πολίτες και «θέλουν πάντα το καλύτερο» για εκείνους που εκπροσωπούν. Ομως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παράλληλα θύμισε πως η κυβέρνηση αυτή την τετραετία έχει περάσει νόμο που ψηφίστηκε από όλους τους βουλευτές και από τους «11» που έκαναν την ερώτηση, ο οποίος είναι ο πιο προστατευτικός για τους ευάλωτους, καθώς υποχρεώνει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δεχθούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό υπέρ του δανειολήπτη. Αποτέλεσμα, συνέχισε ο κ. Μαρινάκης, είναι το ποσοστό των κόκκινων δανείων να έχει πέσει από το 40% που ήταν το 2023 στο 7,5% και από τα 92 δισ. ευρώ στα 69 δισ. ευρώ, μετατρέποντας πολλά δάνεια από κόκκινα σε εξυπηρετούμενα.
Εκεί επικεντρώθηκε και η επίσημη απάντηση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προς τους βουλευτές το βράδυ της Τετάρτης. Αναφερόμενο στις πρωτοβουλίες του 2023 επισημαίνει πως χάρη σε αυτές, «το ποσοστό των κόκκινων δανείων στις τράπεζες που ξεπερνούσε το 40% το 2019 περιορίστηκε σε 7,5% το 2024, ενώ επιπλέον το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν περίπου στο 50% του συνολικού ύψους των δανείων της οικονομίας και σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει σημαντικά στο 32%», καταλήγοντας πως «η προστασία της κατοικίας των πραγματικά ευάλωτων είναι κοινή προτεραιότητα όλων μας».
Είναι σαφές πως το Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποίησε και καρότο αλλά και μαστίγιο, καθώς από τη μία έκλεισε το θέμα περί αντάρτικου, από την άλλη όμως απάντησε εις διπλούν –μέσω του εκπροσώπου αλλά και του ΥΠΟΙΚ– στους βουλευτές, αποδομώντας την ερώτησή τους. Πηγαίνοντας στην άλλη πλευρά, αυτή των βουλευτών, υπάρχει η εξής αντίληψη μεταξύ των «11»:
1. Σκοπός δεν είναι να κάνουν αντάρτικο στην κυβέρνηση, αλλά «να τη βοηθήσουν» να είναι πιο αποτελεσματική στη δουλειά της.
2. Η ερώτηση έχει σκοπό να καλύψει το κενό που δημιουργεί η έλλειψη αντιπολίτευσης, καθώς υπό άλλες συνθήκες αυτή την ερώτηση θα μπορούσαν να την είχαν καταθέσει βουλευτές άλλου κόμματος.
3. Οπως λένε αρμόδιες πηγές, η ερώτηση θέλει να διατηρήσει τον «φιλολαϊκό χαρακτήρα της Ν.Δ.».
Την ίδια ώρα, πάντως, δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής πως οι «11» που υπογράφουν την ερώτηση προς τον Κωστή Χατζηδάκη, σε εσωκομματικό επίπεδο δεν ανήκουν στους «προεδρικούς» και είναι κατά κανόνα στελέχη με «καραμανλικές ρίζες».