ΤΟ ΘΕΜΑ
Αν κάποιες φορές αισθάνεστε απελπισία όταν παρακολουθείτε τα ελληνικά πολιτικά πράγματα, αναλογιστείτε ότι υπάρχουν και χειρότερα. Μετά τις εκλογές του Ιουλίου, ο πρώην υπουργός των Συντηρητικών Τζέικομπ Ρις-Μογκ βρέθηκε εκτός Βουλής, με αποτέλεσμα να κυνηγήσει την καριέρα του στην τηλεόραση και στο… podcasting. Μας πληροφόρησε πρόσφατα ότι θα μοιράζεται με το κοινό του ιστορίες επιφανών Βρετανών, ξεκινώντας από τον… Αλφρέδο τον Μέγα (9ος αιώνας μ.Χ.), βασιλιά των Αγγλοσαξόνων, διότι, όπως λέει, δίχως αυτόν δεν θα υπήρχε ποτέ η συνταγματική τάξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και σε άλλα μέρη που «προέκυψαν» από τους Αγγλους (φαντάζομαι δεν εννοεί τη Σιγκαπούρη). Μάλιστα ξεκίνησε διαβάζοντας μια σχετικά πρόσφατη βιογραφία του… 1709. Μάλλον επιδιώκει να μιλήσει για τη μοναδικότητα των Αγγλων. Αν σας θυμίζει κάτι εντός Ελλάδος όλο αυτό, τότε απλώς ζείτε στο 2024, σε μια εποχή όπου οι λέξεις σημαίνουν ολοένα και λιγότερα πράγματα…
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Οπως συνηθίζεται μεταξύ των συντρόφων, η σύγκρουση για το ενδοπασοκικό ντιμπέιτ ήταν σκληρή. Τελικά χθες, με τη δεύτερη προσπάθεια, οι εκπρόσωποι των έξι υποψηφίων για την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν για τους όρους και τους κανόνες διεξαγωγής του ντιμπέιτ που προγραμματίστηκε για την προσεχή Τρίτη. Η συμφωνία προβλέπει: Κατ’ αρχάς ότι θα συζητήσουν με βάση έξι θεματικές ενότητες: α) Οικονομία, ανάπτυξη, β) κοινωνικό κράτος, νέα γενιά, δημογραφικό, γ) εξωτερική πολιτική, άμυνα, Ε.Ε., δ) κράτος, θεσμοί, αυτοδιοίκηση, ε) κλιματική κρίση, πολιτική προστασία, ενεργειακή μετάβαση, και στ) ΠΑΣΟΚ: Επόμενη μέρα. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι οι υποψήφιοι θα κάθονται με αλφαβητική σειρά. Επιπλέον, κάθε ένας έχει το δικαίωμα πέντε φορές στη διάρκεια του ντιμπέιτ να απευθυνθεί σε διαφορετικό κάθε φορά συνυποψήφιό του και σε διαφορετική θεματική ενότητα. Ο απευθείας αυτός διάλογος θα διαρθρωθεί ως εξής: «30 δευτερόλεπτα ερώτηση / 30 δευτερόλεπτα απάντηση / 30 δευτερόλεπτα επανατοποθέτηση / 30 δευτερόλεπτα ανταπάντηση». Από το ΠΑΣΟΚ, τέλος, διέψευδαν ότι κατά τις διαβουλεύσεις για τους όρους του ντιμπέιτ οι εκπρόσωποι του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Δούκα σχεδόν «ήρθαν στα χέρια».
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος ∆ένδιας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Δημήτρη Χούπη και τον αρχηγό ΓΕΝ Δ.-Ελ. Κατάρα Π.Ν., θα ταξιδέψει μέχρι τα ναυπηγεία του Λοριάν στη Βρετάνη προκειμένου να παραστεί στην τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας τύπου FDI HN «Νέαρχος». Πρόκειται για τη δεύτερη φρεγάτα του συγκεκριμένου τύπου που καθελκύεται στα ναυπηγεία του Λοριάν. Με βάση όλα όσα έχουν συμφωνηθεί, οι δύο αυτές φρεγάτες θα πρέπει να παραδοθούν μέσα στο 2025 στο Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.). Ο κ. Δένδιας και η στρατιωτική ηγεσία θα επισκεφθούν το πρωί το ναυτικό κλιμάκιο του Π.Ν. στο Λοριάν και θα ενημερωθούν από τον διοικητή για το πρόγραμμα των εργασιών, ενώ το μεσημέρι θα παραστούν στην τελετή καθέλκυσης του «Νεάρχου». Αμέσως μετά θα επισκεφθούν και τη φρεγάτα «Κίμων», την πρώτη της κλάσης FDI HN, που θα παραδοθεί και πριν από όλες στο Π.Ν. τον ερχόμενο χρόνο. Αν και το πρόγραμμα έχει αντιμετωπίσει κάποιες δυσκολίες, η πρόοδός του θεωρείται ικανοποιητική και το 2025 παραμένει έτος παραδόσεων. Μάλιστα, το πλήρωμα για τη φρεγάτα «Κίμων» έχει ήδη επιλεγεί, ενώ και στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας έχουν γίνει οι περισσότερες από τις απαραίτητες εργασίες για την υποστήριξη των FDI HN.
Ο ΤΟΠΟΣ
Ο κ. Δένδιας και η αποστολή του θα ταξιδέψουν σήμερα έως τη Βρετάνη με τον πιο παραδοσιακό τρόπο που παρέχει η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.): ένα μεταγωγικό C-130. Από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη το μόνο που εξακολουθεί να πετάει είναι το Falcon 7X που είναι το πιο καινούργιο, καθώς αποκτήθηκε το 2022 και χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για τις μετακινήσεις του πρωθυπουργού. Τα υπόλοιπα δύο παραμένουν καθηλωμένα και ο κύριος λόγος γι’ αυτό είναι το υψηλό κόστος συντήρησής τους. Ο κ. Δένδιας έχει εκφράσει την άποψη ότι τα δύο αεροσκάφη πρέπει να πουληθούν το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για τις πραγματικές ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας. Υπάρχουν αντιστάσεις επί τούτου. Ωστόσο φαίνεται ότι τελικά προτού «βγουν στο σφυρί» τα καθηλωμένα κυβερνητικά αεροσκάφη, θα επιδιορθωθούν προκειμένου ακριβώς να μπορούν να πιάσουν και καλή τιμή. Ιδωμεν.
Η ΑΤΑΚΑ
«Το πρόσωπο της Τουρκίας φυσικά είναι στραμμένο προς τη Δύση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ανατολή, θα παραμελήσουμε την Ανατολή ή ότι δεν θα αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ανατολή. Δεν ζούμε πλέον σε έναν ασπρόμαυρο κόσμο, σε έναν κόσμο όπου πρέπει να προτιμάται ένα από τα δύο τετράγωνα». Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, χθες ο Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος σε εξαγωγείς, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μία φορά την πολιτική που ακολουθεί ευλαβικά τα τελευταία χρόνια.