Το τελευταίο διάστημα υπάρχει οργασμός μετρήσεων σε πολλά και παράλληλα επίπεδα. Κόμματα, υπουργοί, υποψήφιοι πρόεδροι, κομματικά στελέχη και μίντια κάνουν διαρκώς δημοσκοπήσεις. Εχω αλιεύσει μερικά από αυτά που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας και σας τα παραθέτω. Ξεκινάω με ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο: Πού πάνε όσοι φεύγουν –και δεν είναι λίγοι– από τον ΣΥΡΙΖΑ; Οι μετρήσεις δείχνουν πως μόλις το 25% μετακινείται προς το ΠΑΣΟΚ, ένα άλλο 35% πάει στα αριστερά κόμματα ανεβάζοντας κυρίως τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Το μεγαλύτερο ποσοστό όμως που είναι της τάξεως του 40% δεν πάει πουθενά. Τι είναι αυτοί οι πολίτες και τι αναζητούν από το πολιτικό σύστημα; Πολλοί ορέγονται πως είναι σήμα ακόμη και για νέο κόμμα. Θα δείξει.
Ρεκόρ στα δεξιά
Από την άλλη, ένα στοιχείο που δεν μπορεί να παρακαμφθεί είναι ότι σχεδόν όλες οι μετρήσεις δείχνουν άνοδο των κομμάτων δεξιά της Ν.Δ. σε ιστορικά υψηλά. Στις μετρήσεις με αναγωγή τα δεξιά κόμματα ξεπερνούν για πρώτη φορά το 20% κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί, δημιουργώντας μια «παράταξη» που είναι ουσιαστικά δεύτερο κόμμα. Αν σε αυτό το δεξιό «κόμμα» προστεθεί και η Ν.Δ. τότε το ποσοστό Κεντροδεξιάς – Δεξιάς ξεπερνάει το 50%, κάτι που δεν είναι σύνηθες για την Ελλάδα, εντείνοντας την αίσθηση πως η κοινωνία έχει συντηρητικοποιηθεί.
Στοπ στην πρώτη 4ετία
Πολλές είναι και οι μετρήσεις που προσπαθούν να διασαφηνίσουν τι φταίει για το «ταβάνιασμα» της Ν.Δ. πέριξ του 30%, καθώς αυτό το στοιχείο δεν είναι απολύτως σαφές. Πολλά φταίνε είναι η απάντηση, ωστόσο ένα ποιοτικό στοιχείο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η κυβέρνηση κάνει focus σε θέματα που δεν αποτελούν προτεραιότητες για τους πολίτες –π.χ. μη κρατικά πανεπιστήμια–, ενώ εξακολουθεί να προβάλλει επιτυχίες της περασμένης τετραετίας που πλέον έχουν μπαγιατέψει.
Ζημιά η Κεφαλογιάννη
Ενα ποιοτικό στοιχείο πάντως που εμφανίζεται διαχρονικά από το 2021 και μετά είναι η σημασία που δίνουν οι πολίτες στο ύφος της εξουσίας και στο πώς αντιλαμβάνονται οι πολιτικοί την εντολή των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό οι πολίτες είναι πιο διαλλακτικοί για λάθη ή παραλείψεις από ό,τι για φαινόμενα αλαζονείας. Εξ ου και η σπατάλη 86.000 ευρώ της Ολγας Κεφαλογιάννη για χαλιά και φωτιστικά, που παραπέμπει σε άλλες εποχές, έκανε μεγάλη ζημιά. Δεν είναι τυχαίο πως από ένα σημείο τα σχόλια για την υπουργό δεν ήταν τόσο οργισμένα, όσο χλευαστικά – κάτι που είναι χειρότερο.
Τι την έσωσε
Και θα ρωτήσει κάποιος τι ήταν αυτό που την έσωσε, καθώς υπό άλλες συνθήκες η αντίληψή της για το τι σημαίνει υπουργικός θώκος θα ήταν αιτία άμεσης αποπομπής από το κυβερνητικό σχήμα. Ο λόγος που δεν έγινε αυτό, εν προκειμένω, είναι γιατί το Μαξίμου έκρινε πως δεν είναι η κατάλληλη εποχή για αναταράξεις, από τη στιγμή που η Ν.Δ. βρίσκεται σε μία φάση ανασυγκρότησης ενόψει του χειμώνα.
Ενα βανάκι μόνος του
Φεύγω από τα δημοσκοπικά και πάω στα πιο πεζά. Ο Κυριάκος Βελόπουλος, έχοντας ως «έδρα» τη Θεσσαλονίκη, προφανώς έχει κάνει το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, κάτι σαν Κολιάτσου – Παγκράτι. Ετσι μάλλον εξηγείται το γεγονός ότι την Παρασκευή το πρωί, μετά την προσγείωση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», ήρθε ένα βανάκι να τον πάρει εντελώς μόνο του για να τον πάει στην πύλη, καθώς τόσο συχνά που κάνει το δρομολόγιο έχει φροντίσει να έχει και τις μίνιμουμ ανέσεις.
Στήριξη στον Πολάκη
Καλές πηγές μού έλεγαν πως ο Παύλος Πολάκης θα έχει μια απρόσμενη στήριξη που μπορεί να του φέρει αρκετές ψήφους στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Η πηγή των ψήφων είναι ο Πάνος Καμμένος, με τον οποίο ο πρώην υπουργός διατηρούσε ανέκαθεν φιλικές σχέσεις και ο οποίος λέγεται ότι μπορεί να κινητοποιήσει ένα μασίφ μπλοκ προσωπικών του ψηφοφόρων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται παλαιοημερολογίτες συμπολίτες μας.
Σενάριο δεύτερου γύρου
Στο στρατόπεδο του Νίκου Ανδρουλάκη τελευταία είναι πιο αισιόδοξοι θεωρώντας πως μπορούν στο τέλος να κόψουν πρώτοι το νήμα. Στελέχη μάλιστα που πρόσκεινται στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι, εφόσον Διαμαντοπούλου και Γερουλάνος δεν καταφέρουν να περάσουν στον δεύτερο γύρο, εικάζουν ότι θα δώσουν τη στήριξή τους στον Ανδρουλάκη ώστε να μη γίνει αρχηγός ο «Συριζαίος» Δούκας. Αυτό που οι ανδρουλακικοί πάντως θεωρούν μειονέκτημα για τον Δούκα, το στρατόπεδο του δημάρχου το θεωρεί πλεονέκτημα καθώς, όπως λένε, οι συμμαχίες κορυφής έχουν δείξει πως δεν επηρεάζουν τη βάση.
Κινητικότητα στη Θράκη
Μιας και ο λόγος για τον δήμαρχο της Αθήνας, πηγή μου από τη Θράκη μου έλεγε πως οι δύο μειονοτικοί βουλευτές της Νέας Αριστεράς, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ, κινούνται συντονισμένα και παρασκηνιακά το τελευταίο διάστημα υπέρ της υποψηφιότητας του Χάρη Δούκα σε Ξάνθη και Ροδόπη αντίστοιχα. Φαντάζομαι πως εάν ο αγώνας ευδοκιμήσει και ο κ. Δούκας είναι ο επόμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε τους δύο βουλευτές να μεταγράφονται στο ΠΑΣΟΚ, καθώς το κόμμα όπου ανήκουν σήμερα είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Το «μένουμε σπίτι» τελείωσε
Η ερώτηση των 11 βουλευτών της Ν.Δ., εντός της εβδομάδας, προς τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη προκάλεσε ευλόγως πολλές συζητήσεις. Το πιο σημαντικό είναι ότι η συγκεκριμένη μερίδα βουλευτών της Ν.Δ. –που εικάζεται πως αριθμεί περί τα 20 μέλη– έχει πρόθεση να δώσει συνέχεια στην «όχληση» των ερωτήσεων. «Η περίοδος του “μένουμε σπίτι” για τους βουλευτές έχει τελειώσει», έλεγε ένας εξ αυτών σκιαγραφώντας τις προθέσεις του.
ΗΠΑ ή εκλογές;
Βαλίτσες για τις ΗΠΑ ετοιμάζει ο Νικόλας Φαραντούρης ως τακτικό μέλος της Διμερούς Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας Ε.Ε. – ΗΠΑ (EU-US Delegation). Το ταξίδι θα γίνει εντός του Οκτωβρίου, την ώρα δηλαδή που στον ΣΥΡΙΖΑ οι διεργασίες για τις εσωκομματικές εκλογές θα έχουν πάρει φωτιά. Και αυτό μου λέει πως ο Φαραντούρης μπορεί στο τέλος να μην είναι υποψήφιος για την ηγεσία.
Ενα deal που ναυάγησε
Ενα σενάριο που έφτασε από πολύ καλή πηγή στα αυτιά μου, έλεγε για την πιθανότητα να παραιτηθεί ένας εκ των Διαμαντοπούλου ή Γερουλάνου υπέρ του άλλου πριν από τον πρώτο γύρο, βάσει μιας μεταξύ τους συμφωνίας. Οι ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, λένε πως οι σχετικές επαφές πήγαν ένα βήμα παρακάτω, δηλαδή υπήρξαν αναγνωριστικές συζητήσεις, αλλά στο τέλος δεν καρποφόρησαν, καθώς και οι δύο πλευρές είχαν ενστάσεις: το επιτελείο Γερουλάνου θεωρεί, και όχι άδικα, πως οι παπανδρεϊκοί, που αποτελούν τη βασική πηγή ψηφοφόρων του Γερουλάνου, δύσκολα θα στηρίξουν την Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ η πλευρά της πρώην υπουργού επικαλέστηκε τις δημοσκοπήσεις, θεωρώντας ότι έχει το προβάδισμα και τις περισσότερες πιθανότητες για να μείνει στη μάχη μέχρι το τέλος.