Την προσπάθεια της Τουρκίας για την άρση των κυρώσεων CAATSA και την προμήθεια των F-35 επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του στη Νέα Υόρκη, όπως είχε κάνει και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στη συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ανατολή», που είχε αναφερθεί στην προσπάθεια εύρεσης «δημιουργικής φόρμουλας» για το ζήτημα αυτό.
Επιστολή της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης HALC στις επιτροπές Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Ηνωμένων Πολιτειών.
Δηλώσεις που επιβεβαιώνουν τα ρεπορτάζ της «Κ» την Κυριακή, όπως και στις 28 Αυγούστου, που αποκάλυπταν πως γίνονται βήματα από Τουρκία και ΗΠΑ για την αποθήκευση των S-400, με στόχο την άρση των κυρώσεων CAATSA και την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα της προμήθειας των F-35, αλλά όχι της συμπαραγωγής τους.
Ο Ταγίπ Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι «τα μέτρα και οι περιορισμοί της αμυντικής βιομηχανίας που επιβλήθηκαν από τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Αμερική, κατά της Τουρκίας, επηρεάζουν αρνητικά το αίσθημα εμπιστοσύνης. Είναι ξεκάθαρο ότι οι κυρώσεις CAATSA και ο αποκλεισμός μας από το πρόγραμμα F-35 είναι ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας». Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει πως η άρση των CAATSA θα μπορούσε να γίνει αφού επιλυθεί το ζήτημα των S-400 που έχει προμηθευτεί η Τουρκία από τη Ρωσία.
Εν τω μεταξύ, επιστολή στα προεδρεία των επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ στέλνει η ελληνοαμερικανική οργάνωση HALC, με αφορμή τις αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ» ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Τουρκία για την επίλυση του ζητήματος των S-400 βρίσκονται σε εξέλιξη. Υπενθυμίζεται πως ενδεχόμενη επίλυση του θέματος θα οδηγούσε σε άρση των κυρώσεων CAATSA και συνεπώς θα καθιστούσε εφικτή την επαναφορά της Αγκυρας στο πρόγραμμα των F35.
Το αίτημα
Η ελληνοαμερικανική οργάνωση ζητεί από τους γερουσιαστές Κάρντιν και Ρις και τους βουλευτές ΜακΚολ και Μικς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις διεθνείς πωλήσεις αμυντικού υλικού, να απορρίψουν ένα ενδεχόμενο τέτοιο αίτημα, «λόγω της παραβίασης της αμερικανικής νομοθεσίας από την τουρκική κυβέρνηση, της αποτυχίας της Αγκυρας να συμπεριφερθεί ως αξιόπιστος σύμμαχος, της συστηματικής υπονόμευσης της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας και της αυξανόμενης συνεργασίας της με τη Ρωσία».
Καταλήγοντας οι συντάκτες της επιστολής αναφέρουν ότι όσο συνεχίζεται η συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία, η στήριξη και η προστασία της Χαμάς, ο εκβιασμός του ΝΑΤΟ, η επιθετικότητα κατά της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αρμενίας, των Κούρδων της Συρίας και του Ισραήλ, η Τουρκία δεν θα πρέπει να ανταμειφθεί με την πρόσβαση σε F-35.