Μήνυμα σταθερότητας και βούλησης εποικοδομητικών σχέσεων προς όλους τους παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο υποκρύπτει η προκήρυξη συνολικά 12 οικοπέδων για έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων από την Αίγυπτο.
Από αυτά, τα 10 βρίσκονται στη Μεσόγειο και τα τέσσερα πρώτα έχουν οριοθετηθεί με έναν τρόπο που αποκαλύπτει και κάποιες μακροπρόθεσμες τάσεις της αιγυπτιακής εξωτερικής πολιτικής. Το οικόπεδο 1 (Ελ Φούκα) εφάπτεται με τη νότια πλευρά του ορίου της ελληνοαιγυπτιακής τμηματικής συμφωνίας ΑΟΖ του Αυγούστου του 2020, μήνυμα το οποίο απευθύνεται και στην Αγκυρα, η οποία όπως είναι γνωστό θεωρεί ότι η ελληνική πλευρά της περιοχής βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Αντιστοίχως, δύο οικόπεδα στα βορειοανατολικά της Αιγύπτου (3 το Σιμιάν και 4 το δυτικό Ζορ) ακολουθούν τις συμφωνίες που έχει υπογράψει το Κάιρο με τη Λευκωσία.
Η Αίγυπτος απορρίπτει εμπράκτως τις τουρκικές αμφισβητήσεις για την ελληνοαιγυπτιακή τμηματική συμφωνία για την ΑΟΖ.
Ωστόσο, η πιο ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια κρύβεται πίσω από την προκήρυξη του οικοπέδου 2 (Μπουργκ ελ Αράμπ), το οποίο βρίσκεται σε μη οριοθετημένο σημείο μεταξύ Κύπρου και της θαλάσσιας περιοχής νότια της Ρόδου και του Καστελλόριζου. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το αιγυπτιακό υπουργείο Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων έχει σχεδιάσει το οικόπεδο αρκετά μίλια νοτιότερα από τα νοητά όρια της γραμμής που η Αγκυρα θεωρεί ως όριο διαμοιρασμού της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.
Οπως είναι γνωστό, στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπάρχει καμία συμφωνία οριοθέτησης, ενώ Ελλάδα, Τουρκία και Κυπριακή Δημοκρατία έχουν αποκλίνουσες απόψεις.
Η προσεκτική χάραξη των οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά αποτελεί, κατ’ αρχάς, μια σαφή ένδειξη σεβασμού των συμφωνιών που το Κάιρο έχει ήδη κάνει, αλλά και ένα μήνυμα ότι δεν διατίθεται να μπει σε διαδικασία τριβών για περιοχές στις οποίες υπάρχει διαφωνία ανάμεσα σε γειτονικές χώρες. Επί του πρακτέου, το μήνυμα δεν αφορά μόνο την Αγκυρα, αλλά και την Αθήνα και τη Λευκωσία, μάλιστα μόλις δύο μήνες μετά την κρίση της Κάσου η οποία, όπως είναι γνωστό, εκτυλίχθηκε με βάση ένα έργο που ακόμη εκκρεμεί, την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου και μετά Ισραήλ (GSI).
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι Ελλάδα και Αίγυπτος συνεργάζονται ήδη πολύ στενά για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στις δύο χώρες (GREGY), αλλά και διάφορα πρότζεκτ τα οποία έχουν σχέση με τη διώρυγα του Σουέζ. Η άριστη ελληνοαιγυπτιακή σχέση ξεκινάει κατ’ αρχάς από το πολιτικό πεδίο.
Οι δύο πλευρές βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εντατικές επαφές προκειμένου να γίνει εφικτό το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας – Αιγύπτου είτε στο τέλος του 2024 είτε στις αρχές του 2025. Το επόμενο ΑΣΣ θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και αναμένεται να υπογραφεί σειρά μεγάλων οικονομικών συμφωνιών.
Επιπλέον, Αθήνα και Κάιρο βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία για τα ζητήματα που αφορούν τη σταθερότητα στη Λιβύη και την παράνομη μετανάστευση, τα οποία είναι σε σημαντικό βαθμό διασυνδεδεμένα. Το βράδυ της Τρίτης οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Μπαντρ Αμπντελάτι, επιβεβαίωσαν τον στρατηγικό χαρακτήρα της σχέσης Ελλάδας και Αιγύπτου, ενώ συζήτησαν και για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.