Η ομιλία του Κώστα Τασούλα στην εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή, με ακροατήριο «όλες τις φυλές» του κόμματος και παρουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, σχολιάστηκε με πολύ θετικά λόγια, καθώς ήταν ενωτική, μετρημένη και –ως συνήθως– με ιστορικές πινελιές. Δεδομένου όμως ότι το όνομα του Κώστα Τασούλα είναι από αυτά που έχουν ακουστεί για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αρκετοί σχολίασαν ότι η ομιλία του είχε έντονα χαρακτηριστικά ομιλίας… Προέδρου της Δημοκρατίας. Αποθέωσε την προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, έκανε αναφορές στον πνευματικό του πατέρα Ευάγγελο Αβέρωφ και έκλεισε με μια αριστοτεχνική αναφορά: «Οπως λέει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είμαστε όλοι καραμανλικοί». Με λίγα λόγια, απευθύνθηκε στο όλον του κόμματος, που είναι το βασικό ζητούμενο αυτή την εποχή.
Σιβυλλική αποστροφή
Από την ομιλία του προέδρου της Βουλής κρατάω και μια αποστροφή του, όταν χαρακτήρισε κάποιους «ψευτοπατριώτες στα λόγια», χωρίς να τους κατονομάσει, αφήνοντας όλες τις ερμηνείες ανοιχτές.
Προσωπική άποψη
Χθες ο Αδωνις Γεωργιάδης άνοιξε ένα «καυτό» θέμα, παίρνοντας ευθέως θέση υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου, καθώς, όπως είπε, δεν πιστεύει σε κυβερνήσεις συνεργασίας. «Εχω υπηρετήσει σε δύο τέτοιες κυβερνήσεις, στην κυβέρνηση Παπαδήμου και στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, και σας διαβεβαιώ ότι αδυνατώ να πιστέψω πως μπορεί να κυβερνηθεί αυτή η χώρα με μια κυβέρνηση πολλών κομμάτων», είπε χαρακτηριστικά, δημοσιοποιώντας μια συζήτηση που ούτως ή άλλως υπήρχε στο παρασκήνιο. Οι απόψεις στην κυβέρνηση για το θέμα, πάντως, είναι μοιρασμένες, με φανατικούς υπέρ και κατά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ωστόσο, φρόντισε να κλείσει τη συζήτηση λέγοντας ότι ο Αδωνις εξέφρασε την προσωπική του άποψη. Το αν η συζήτηση θα ανοίξει ξανά θα το δούμε, αν και δεν υπάρχουν απεριόριστα χρονικά περιθώρια. «Εάν ο εκλογικός νόμος δεν αλλάξει μέχρι την άνοιξη, δεν θα αλλάξει καθόλου», έλεγε ένας υπουργός, αφήνοντας τα πάντα ανοιχτά.
Χωρίς ενημέρωση
Η επίσκεψη στελεχών της κυβέρνησης σε εκλογικές περιφέρειες συνεπάγεται και την ενημέρωση των τοπικών βουλευτών, για θεσμικούς και… εκλογικούς λόγους. Παρά το γεγονός, όμως, ότι και παλαιότερα έχει δημιουργηθεί τέτοιο πρόβλημα, προσφάτως επαναλήφθηκε, με εξωκοινοβουλευτικό μάλιστα υπουργό να πηγαίνει σε εκλογική περιφέρεια χωρίς καμία ενημέρωση στους τοπικούς βουλευτές. Και αυτή τη φορά η γκρίνια έφθασε σε χρόνο dt στο Μαξίμου.